Żółta herbataDla wielu wielbicieli picia herbaty, pochodzących ze świata zachodniego, wybór tego typu herbaty powodowany jest czynnikami zdrowotnymi. W ciągu ostatnich lat wiele zostało napisane na temat korzyści zdrowotnych płynących z picia zielonej herbaty.

Żółta herbata jest charakterystyczną odmianą herbaty, ale jest ściśle spokrewniona z herbatą zieloną. Żółta herbata jest zbierana wcześniej, gdy jej liście są jeszcze pączkami. Oznacza to, że liście herbaty zawierają wszystkie przeciwutleniacze, które zostały wyprodukowane w trakcie całego procesu wzrostu rośliny. Z drugiej strony, podczas produkcji, żółta herbata jest utleniana przez okres dłuższy niż w przypadku zielonej herbaty, a część z jej świeżości jest tracona.

Jednak, zarówno zielona herbata jak i żółta, utleniane są w stopniu mniejszym niż 10 procent. Wydaje się uzasadnione by przypuszczać, że młode liście nie tracą więcej niż 10 procent swoich przeciwutleniaczy przez cały proces suszenia i parowania. Ze względu na to, że wiemy, iż herbata biała, która nie jest utleniana w ogóle, zawiera trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata, możemy dojść do interesującego wniosku: żółta herbata, która jest zbierana nieco później niż herbata biała, może zawierać więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata.

Na temat żółtej herbaty przeprowadzono mało badań, jednak byłoby błędem przyjmowanie takiego wniosku za absolutny pewnik. Jest to jednak dość ciekawa spekulacja. Jeśli mamy ostrożnie zakładać, że żółta herbata ma mniej więcej tyle samo treści przeciwutleniającej jak zielona herbata, ich korzyści zdrowotne byłby podobne. Na temat zdrowotnych właściwości zielonej herbaty powiedziano już bardzo wiele, jednak nie wszystkie z nich zostały należycie uzasadnione.

Głównym przeciwutleniaczem w zielonej i żółtej herbacie jest katechina znana jako gallusan epigallocatechiny, lub w skrócie EGCG. Będąc substancją chemiczną, jest on bardzo silnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że pochłania i zobojętnia inne substancje znane jako wolne rodniki, które są szkodliwymi produktami metabolizmu w komórkach. EGCG w diecie ludzkiej może pochodzić tylko z herbaty.

Niektóre z zakładanych korzyści zdrowotnych żółtej i zielonej herbaty obejmują:

Zapobieganie nowotworom. Ta korzyść jest dość dobrze potwierdzona, a wśród mocnych dowodów wymienia się między innymi tak zwany Paradoks Azjatycki. Należy również pamiętać, że korzystne i prewencyjne działanie jest ograniczone i przychodzi z czasem. Zielona lub żółta herbata nie jest lekarstwem na raka.

Zapobiega i ułatwia leczenie chorób układu krążenia. Twierdzenie to opiera się na badaniach i poszlakach, ale jest wspólne dla efektów działania wielu przeciwutleniaczy.

Wpływa pozytywnie na długowieczność. Można to powiedzieć o wszystkich środkach spożywczych o wysokiej zawartości składników przeciwutleniających. Wolne rodniki, które zwalczane są przez przeciwutleniacze, są ściśle związane ze zniszczeniami komórek i ich śmiercią, co wydaje się być przyczyną fizycznego starzenia się organizmu człowieka.

Zapobiega cukrzycy. Twierdzenie to opiera się na nieco wątłych podstawach, jednak niektóre badania je potwierdzają.

Wpływa na lotność umysłu. Wydaje się, że to prawda, mimo że skutki są dość ograniczone. Ponownie, dobroczynną rolę odgrywają tutaj przeciwutleniacze.

Podczas gdy zielona i żółta herbata są chwalone za swój dobroczynny wpływ na zdrowie, powinniśmy pamiętać iż niektóre informacje na ich temat są kontrowersyjne i niepotwierdzone. Z drugiej strony, przeciwutleniacze w badaniach laboratoryjnych i przeprowadzanych na dużą skalę wykazują korzystny wpływ na nasze zdrowie. A herbaty są pełne przeciwutleniaczy.

Żółta herbata jest nie lekarstwem na wszystko, lecz powinna być postrzegana jako pyszny napar, który potrafi również wykonać kilka magicznych sztuczek dla poprawy kondycji naszego organizmu.

Powyższy artykuł został napisany na podstawie publikacji znajdującej się pod adresem:
http://www.yellowtea.net/healthbenefits.html

Tłumaczenie zostało wykonane przez biuro tłumaczeń IBT.
Link: biuro tłumaczeń

Skomentuj