Zdrowa żywnośćNie ulega wątpliwości, że sposób odżywiania większości ludności jest niewłaściwy. Popełniamy wiele błędów poprzez wadliwe przyzwyczajenia, złe tradycje i nieprawidłowe upodobania. Posiadamy niedostateczną wiedzę na temat racjonalnego odżywiania. Wszystkie te niedopatrzenia i zaniedbania prowadza nas do szybkiego wzrostu takich chorób jak cukrzyca, otyłość, miażdżyca, nadciśnienie, nowotwory.

To wszystko spowodowane jest w większej mierze nieprawidłowym odżywianiem. Spożywamy za wiele tłuszczów zwierzęcych, cukrów oraz białego pieczywa. Nadużywamy alkoholu oraz innych używek, które są trucizną dla naszego organizmu. Nikogo już nie dziwi kilkuletnie dziecko, które po zadaniu pytania o ulubione danie obiadowe, odpowiada, że to hamburger i cola.

Powrót do pierwotnych norm pożywienia

Czy w obecnych czasach, powrót do pierwotnych norm żywienia jest możliwy? Czy w obecnych czasach można spowodować, że ludzie zaczną spożywać razowy chleb, jarzyny, owoce, mleko oraz inne naturalne, a zarazem zdrowe produkty spożywcze? Złe nawyki żywieniowe powstałe wskutek rozwoju przemysłu i chemii, są dodatkowym czynnikiem, który wyzwala procesy chorobowe. Według danych statystycznych prawie połowa młodzieży szkolnej wymaga opieki lekarskiej. Jest to niepokojące, zwłaszcza, że w dużej mierze ma to związek z niewłaściwym odżywianiem.

Zdrowa żywność

Zaspokojenie potrzeb żywieniowych wymaga odpowiedniej wiedzy i umiejętności z naszej strony. Nie jest sprawą łatwą ustalenie prawidłowej racji pokarmowej, ułożenie odpowiedniej struktury produktów. Należy to zrobić w taki sposób, by zawierały one w odpowiednich proporcjach niezbędne składniki pokarmowe, jak białka, węglowodany, witaminy, składniki mineralne oraz tłuszcze. Wyróżniamy produkty jednostronne pod względem zawartości składników pokarmowych, takie jak cukier, tłuszcze, słodycze. Warzywa i owoce posiadają ogromną ilość węglowodanów, składników mineralnych, oraz niewielką ilość białka oraz tłuszczu. Z kolei w mięsie, drobiu, jajach, serach, występuje przewaga białka i tłuszczu. Nasiona roślin strączkowych oraz produkty zbożowe zawierają największe urozmaicenie składników pokarmowych. Najmniej urozmaicone pod względem składników pokarmowych jest mleko. Taka wiedza jest nam niewątpliwie potrzebna dla skomponowania odpowiedniej racji pokarmowej.

Ja planować dzienną rację pokarmową?

Aby ułożyć dzienną porcję żywności konieczna jest jest znajomość zawartości poszczególnych składników pokarmowych w produktach żywnościowych. Należy również wiedzieć, jakie produkty da się zastąpić, i czym.

Do podstawowych produktów żywieniowych należą:

  • produkty zbożowe – najlepiej pełnoziarniste
  • mleko
  • sery
  • ziemniaki w ograniczonej ilości
  • warzywa i owoce

Te właśnie produkty spożyte w ilości zgodnej z normami żywności pokrywają w większości zapotrzebowanie na białko, witaminy oraz ważniejsze składniki mineralne.

Z kolei mięso, drób, ryby oraz jaja spożywajmy w mniejszych ilościach, gdyż pokrywają one jedynie zapotrzebowanie w większości na białko.

Przyprawy

Ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia stanowi sól. Jest zagrożeniem dla naszego układu krwionośnego. Zakłóca naszą gospodarkę wodną, powoduje obrzęki, problemy z nerkami oraz ciśnienie tętniczym krwi. Mając to na uwadze ograniczajmy różnego rodzaju przyprawy w proszku, które zawierają ogromne ilości soli. Nie ulega wątpliwości, że również różnego rodzaju dodatki do żywności są szkodliwe dla naszego zdrowia. Unikajmy więc barwników, konserwantów, stabilizatorów. Unikajmy również słodzików, zastąpmy je miodem.

Konserwy

Tych produktów należy niestety unikać. Dlaczego? Konserwy nie zawierają tyle wartościowych składników odżywczych i witamin, co produkty świeże. Produkty konserwowe są przeważnie słone i posiadają wiele barwników i konserwantów. Według badan żywnościowych, co trzecia konserwa posiada gorszy skład, niż ten podany na etykiecie.

Omówiliśmy podstawowe zasady doboru produktów do racji żywieniowych.

Co należy redukować, a czym wzbogacić nasz jadłospis?

Są to produkty takie jak; mąka, masło,mięso. Te właśnie produkty powinny być spożywane w najmniejszych ilościach, aczkolwiek całkowite ich wyeliminowanie jest niesłuszne.

Przykładem może być mąka, która jest produktem dającym jedynie energię. Zalecane jest więc spożywanie dan produkowanych z pełnoziarnistych, nieoczyszczonych mąk. Dlaczego? W otoczce ziaren zbóż znajdziemy bogactwo soli mineralnych, błonnika i witamin. Jeśli chodzi o mleko, to powinno być spożywane jedynie przez dzieci. Dlaczego? Jako dorośli ludzie nie wytwarzamy enzymów potrzebnych do trawienia laktozy i kazeiny. Dlatego też mleko jest dla nas produktem ciężkostrawnym. Z kolei produkty mleczne, te fermentowane takie jak: jogurt, kefir, sery, zawierają florę bakteryjną, która jest korzystna dla naszego układu pokarmowego i odpornościowego.

Masło jest produktem, który należy zredukować. Zawiera osiemdziesiąt dwa procent tłuszczu. W większości są to szkodliwe tłuszcze nasycone. Jest produktem wysoko kalorycznym, co daje wzrost złego cholesterolu LDL. Masło jest zalecane jednak dla dzieci i młodzieży.

Kolejnym produktem, jaki należy zredukować jest cukier i produkty nim słodzone. Cukier jest wysoko kaloryczny, co powoduje, że szybko przybieramy na wadze. Dosyć spornym produktem jest niewątpliwie mięso, które jest bogate w białko, żelazo, witaminy z grupy B. Niestety posiada duże ilości przyswajalnego białka, co powoduje obciążenie dla naszych nerek.

Wśród używek warto zrezygnować z nadużywania alkoholu oraz kawy. Należy zaprzestać częstego picia czystego alkoholu w postaci wódki czy tez spirytusu. Szkodzimy w znacznym stopniu naszej wątrobie i całemu układowi pokarmowemu. Można sobie pozwolić od czasu na czerwone wino i piwo niepasteryzowane. Wypicie od czasu jasnego piwa jest również wskazane dla naszych nerek.

Jak zaplanować zdrowe odżywianie?

Oto kilka cennych zasad dotyczących planowania jadłospisu.

Należy rozdzielić dzienną porcję pokarmową na posiłki z zachowaniem odpowiedniej proporcji miedzy objętością pożywienia a wartością odżywczą. W każdym posiłku powinny się znaleźć wszystkie składniki pokarmowe. Zachowanie równowagi kwasowo- zasadowej jest kolejną zasadą planowania zdrowego jedzenia. Produkty zasadotwórcze to: ziemniaki, sery, mleko, warzywa i owoce. Natomiast produkty kwasotwórcze to: ryby, mięso, jaja, herbata, kawa, drób, czekolada, kakao. Ważnym krokiem w planowaniu zdrowego odżywiania jest zaopatrzenie się w tabelę kaloryczną, która pozwoli nam na obliczanie dziennych norm energii i składników pokarmowych.

Poniżej podajemy ciekawy a zarazem smaczny przepis warzywny.

Warzywa duszone

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łodygi selera
  • 2 posiekane cebule
  • 2 posiekane marchewki
  • 1 łyżka octu
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 800 gram dyni
  • 300 gram pokrojonej zielonej fasolki
  • 3 szklanki wywaru z kurczaka
  • pół łyżeczki otartej szałwii
  • szklanka grzybów shiitake
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 posiekana czerwona papryka

Sposób wykonania:

Oliwę rozgrzewamy w dużym rondlu na średnim ogniu. Wrzucamy seler i cebulę i rumienimy prze kilka minut. Następnie dodajemy marchew i czosnek, i smażymy kilka minut. Wlewamy ocet i mieszamy przez minutę, zdrapując z dna, to co przywarło. Dodajemy dynię, fasolkę, wywar z kurczaka oraz szałwię. Dusimy około kwadransa, aż dynia zmięknie. Dodajemy grzyby i paprykę.

Dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Następnie w małej misce ucieramy musztardę z miodem. Dodajemy to do warzyw i mieszamy. Jest to danie wystarczające dla pięć osób, dlatego śmiało może być nasza smaczną, a zarazem zdrową kolacją. Jedna porcja posiada około 180 kcal.

Smacznego.

Skomentuj

Komentarze (2)

  1. mbur pisze:

    Przyznaję, że ustalenie prawidłowej racji pokarmowej i ułożenie odpowiedniej struktury produktów nie jest łatwą sprawą. Sama jestem na etapie nauki tych czynności. Staram się przestawić na zdrowy tryb życia i to właśnie odpowiednia dieta stanowi dla mnie największe wyzwanie. A ostatnio idzie mi coraz lepiej. W dodatku na naturalno.pl przeczytałam o portalu natoobe.pl który proponuje nam ciekawą formę interaktywnych zakupów zdrowej, ekologicznej żywności. Polecam wszystkim zdrowo-zakręconym :)

  2. dekoracje ślubne pisze:

    Tak to prawda nie jest to łatwe dobierać odpowiednie składniki i to jeszcze zdrowej żywności