Zdrowa dietaNie ulega wątpliwości, że prawie każdy z nas, chciałby mieć smukłą, szczupłą sylwetkę. Niestety nie każdemu udaje się ją zachować. W naszym kraju, nadwaga czy też otyłość występuje u coraz młodszych osób. Pragnienie posiadania idealnej figury staje się marzeniem, nie tylko kobiet, ale w coraz większym stopniu mężczyzn. Dlaczego tak się dzieje? Pragnienie posiadania idealnej figury jest wzmagane przez media. Nieustannie słyszymy, że jedynie szczupli osiągają sukces, czy też jedynie szczupłe kobiety podobają się mężczyznom itp. Zagrożeniem dla nas w dużej mierze jest stosowanie drastycznych diet, które pozwalają szybko schudnąć.

Nie pamiętamy jednak o tzw. ”efekcie jojo”, który prawie każdego z nas dopada. Wtedy wszelkie diety cud okazują się skuteczne na chwilę. Masa ciała powraca do poprzedniego stanu już w kilka tygodni po diecie. Niejednokrotnie nawet przybywa nam więcej kilogramów, niż przed dietą.

Rozsądna dieta

Aby móc schudnąć i utrzymać osiągniętą wagę, nasza dieta musi być rozsądnie zaplanowana i urozmaicona. Tylko taka dieta pozwoli nam spalić tłuszcz. Rozsądna dieta to przede wszystkim:

  • dużo warzyw i owoców
  • dużo pełnoziarnistych zbóż
  • jak najbardziej urozmaicone menu

Nie zapominajmy o tym, że w ramach diety możemy od czasu do czasu zjeść niewielką ilość czegoś tłustego, czy też słodkiego. Aby zadbać o właściwą dietę, pamiętajmy o kilku zasadach odżywiania.

Substancje spalające tłuszcz

Do najważniejszych substancji, które ułatwiają naszemu organizmowi spalić tłuszcz zaliczamy przede wszystkim: witaminy, białka, hormony lub enzymy. Wszystkie te substancje uczestniczą w procesie spalania tłuszczu. Ponadto witamina C należy do substancji biologicznych rozkładających tłuszcz.

Substancje transportujące

Cholina jest substancją, której niedobór powoduje rozkład cholesterolu. Powoduje to ograniczenie swobodnego przepływu substancji spalającej tłuszcz do komórek tłuszczowych. Cholinę zawierają mięso, wątróbka, żółtka jaj, produkty sojowe i kalafior.

L-Karnityna jest najbardziej znaną substancją spalającą tłuszcz. Reguluje przemianę materii i zapobiega odkładaniu się zbyt wielkiej ilości tłuszczu we krwi. Oczyszcza tym samym komórki z produktów spalania tłuszczu. Do produktów zawierających karnitynę należą mięso, przetwory mleczne, szynka, baranina i jagnięcina.

Zapobieganie gromadzeniu się tłuszczu

Kwas linolowy jest zawarty w olejach roślinnych. Doskonale poprawia on błonę śluzową jelit, która zatrzymuje tłuszcz podczas procesu trawienia. Taki tłuszcz zostaje przekształcony w energię. W taki właśnie sposób opisywany kwas redukuje tłuszcz. Kwas linolowy obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Najwięcej kwasu linolowego posiada siemię lniane.

Pomoc przy odchudzaniu

Znanym, a jakże ważnym podczas odchudzania aminokwasem jest turyna, dzięki której przysadka mózgowa produkuje wystarczającą ilość hormonu wzrostu, który z kolei pomaga pozbyć się tłuszczu. Niedobór tauryny, przeważnie u kobiet jest powodem nadwagi. Taurynę zawierają skorupiaki, wątróbka oraz czerwone mięso.

Powyżej omówiliśmy to, co należy spożywać, by pomóc organizmowi spalić zbędny tłuszcz. Potrzebujemy L-karnityny, choliny, kwasu linolowego, turyny oraz witaminy C. Pamiętajmy jednak, że zdrowa dieta to nie tylko dieta polegająca na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Zdrowa dieta powinna kojarzyć się ze zdrowym stylem życia i odżywiania. Zdrowa dieta powinna być profilaktyką zdrowia, dlatego warto ją stosować.

Zdrowe odżywianie

Zbędne kilogramy gromadzimy zazwyczaj przez wszystkie lata. Wystarczy przymknąć sobie oko na 2 dodatkowe kilogramy w ciągu roku, tłumacząc sobie, że to niewiele, a za pięć lat będziemy już nosić 10 kg zbędnego ciężaru. To za sprawą niezdrowego trybu życia i niewłaściwym nawykom żywieniowym doprowadzamy się do nadwagi i wielu chorób. Jeśli chcemy pozbyć się nadwagi musimy nauczyć się rozróżniać, kiedy naprawdę odczuwamy głód, a kiedy mamy jedynie ochotę na coś do zjedzenia.

Podstawy zdrowej diety

Niezbędna dla naszego organizmu jest niewątpliwie woda, którą jest eliksirem życia. Dzięki wodzie organizm może łatwo rozpuszczać pokarm i transportować je w układzie trawiennym.

Ponadto, woda oczyszcza nasz organizm z produktów przemiany materii. Kiedy chudniemy wszystkie organy wydalania pracują w przyspieszonym tempie, dlatego uzupełnianie wodą jest jak najbardziej potrzebne. Odchudzanie bez picia dużej ilości wody jest dla nas niebezpieczne. Najwięcej wody zawierają warzywa i owce, dlatego postarajmy się, by nie zabrakło ich w naszym jadłospisie. Co zatem należy pić w zdrowej diecie? Śmiało możemy pozwolić sobie na wodę mineralną niegazowaną, lub mało gazowaną, naturalne soki i wywary warzywne, naturalne soki owocowe niesłodzone, herbatki ziołowe i owocowe niesłodzone, chude mleko.

Zdrowa dieta – ciekawe przepisy na szybkie dania

Musli z warzywami

Składniki:

  • płatki żytnie – 4 łyżki
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 burak
  • sok z cytryny
  • koperek
  • 150 ml chudego jogurtu
  • pół łyżeczki miodu
  • pieprz

Sposób wykonania:

Płatki moczymy całą noc w wodzie. Rano należy zetrzeć na tarce jabłko, burak, po czym mieszamy to z płatkami. Wszystkie składniki kropimy sokiem z cytryny. Następnie jogurt mieszamy z miodem, pokrojonym koperkiem i pieprzem. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Wszystko przekładamy na talerz, po czym dodajemy warzywa i polewamy przygotowanym sosem jogurtowym.

Zapiekanka warzywna

Składniki:

  • 700 gram cukinii
  • 500 gram pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • oregano
  • bazylia
  • 200 gram mozzarelli
  • pieprz
  • 1 bułka pełnoziarnista

Sposób wykonania:

Płaską żaroodporną formę smarujemy olejem. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Myjemy warzywa, kroimy je na plastry o grubości pół centymetra i dekoracyjnie układamy na formie. Zioła należy wypłukać i osuszyć, po czym drobno posiekać. Następnie kruszymy ser i posypujemy do ziołami. Przyprawiamy do smaku pieprzem. Pieczemy przez kwadrans pod przykryciem, a następnie na środkowej blasze piekarnika zapiekamy bez przykrycia. Kiedy ser jest lekko przypieczony, wtedy potrawa jest gotowa do spożycia. Podajemy z bagietką.

Zdrowo jeść

Żyjemy w czasach, kiedy technologia oraz chemia skażają nieustannie glebę oraz powietrze, a tym samym produkty spożywcze, nikt z nas nie jest w stanie uchronić się przed negatywnymi skutkami życia w takich warunkach. Jedno, co możemy zrobić, to zacząć racjonalnie się odżywiać, i nie zatruwać naszego organizmu, byle jakim jedzeniem, spożywanym w pośpiechu i byle jak. Zadbajmy o właściwą zdrową dietę oraz kulturę jedzenia. Zdrowa dieta nie może obfitować w przeważającą ilość cukrów, tłuszczów zwierzęcych i białego pieczywa. Zdrowa dieta powinna być urozmaicona, powinny się w niej znaleźć sery, mleko, produkty z pełnego ziarna, grube kasze, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce, oraz tłuszcze pochodzenia roślinnego. Stosując zdrową dietę, pamiętajmy o tym, że w profilaktyce chorób zaleca się gotowane potrawy, pieczone w folii aluminiowej, pergaminie czy też na sporządzane na rożnie. Dbając o zdrową dietę, nie zapominajmy o podstawowych błędach żywieniowych i przygotowywania posiłków.

Do najczęstszych zaliczamy:

  • kilkakrotne smażenie na tym samym tłuszczu – powoduje to tworzenie się szkodliwych związków
  • używanie do smażenia masła – uwalnianie szkodliwych substancji: nadtlenków, aldehydów, kwasów o niskiej liczbie atomów węgla
  • smażenie na margarynie – powoduje rozpad trójglicerydów
  • nieregularne spożywanie posiłków
  • jedzenie byle czego i w pośpiechu

Stosując się do powyższych wskazówek dotyczących zdrowej diety oraz unikając podstawowych błędów żywieniowych, zapewne pomożemy sobie i zaczniemy zdrowo i kulturalnie jeść. Pamiętajmy przy tym o najważniejszym. W zdrowej diecie ważne jest zróżnicowanie. Tylko zróżnicowana dieta może nam dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Skomentuj

Komentarze (1)

  1. winietki ślubne pisze:

    Fajne przepisy ,super strona