Fot. sxc.huSuszone śliwki zalewane gorącą wodą, tarty burak, czy sok z kiszonej kapusty – aby pozbyć się zaparcia, niejeden z nas jest w stanie wiele znieść. Nie zawsze jednak takie poświęcenie przynosi upragniony efekt. Jak więc skutecznie walczyć z tą kłopotliwą dolegliwością?

Drogą do zwycięstwa jest przede wszystkim poznanie przeciwnika i zrozumienie mechanizmu powstawania problemu. A przyczyny tego zjawiska mogą być bardzo różne. W czasie wyjazdów urlopowych możemy mieć do czynienia z przejściowym zaparciem – wynikającym ze zmiany klimatu, otoczenia, nowej kuchni czy upałów. Z reguły po powrocie do domu kondycja naszych jelit wraca do normy.

Czasami jednak zaparcia mają charakter przewlekły. Tego rodzaju dolegliwości mogą być spowodowane niewłaściwym stylem życia lub nieodpowiednią dietą, ubogą w warzywa i owoce. Oprócz zaparć spowodowanych chorobą – np. polipem lub stanem zapalnym, występują także inne przyczyny tego zjawiska. Może to być np. zażywanie leków przeciwdepresyjnych, choroby mięśni bądź zaburzenia hormonalne. – Ludzki przewód pokarmowy stanowi bardzo złożony mechanizm, a na jego pracę mogą mieć wpływ bardzo różne czynniki. Dlatego dobry środek regulujący pracę jelit nie koncentruje się tylko na jednostronym działaniu, a przede wszystkim wspomaga naturalną pracę jelit, a nie ją rozleniwia, jak ma to miejsce w przypadku środków przeczyszczających – mówi Marek Kubara z firmy Ekoprodukt, produkującej m. in. wysokobłonnikowe produkty i suplementy diety.

Odpowiednia dieta

Na powstawanie zaparć może wpływać także styl życia. Siedząca praca i brak ruchu są częstą przyczyną tego rodzaju dolegliwości. Dużym problemem, który dezorganizuje działanie naszego układu pokarmowego jest także stres, wynikający z sytuacji konfliktowych, zaburzeń rytmu pracy czy odpoczynku. Jeżeli nie występują żadne inne przyczyny problemu, należy uznać, że zaparcia mają charakter nawykowy – są wynikiem zaburzeń ruchu jelit. To z kolei może być spowodowane niewłaściwą dietą. Spożywanie takich pokarmów, jak borówka suszona, mocna czarna herbata, kakao, czerwone wino, białe pieczywo czy ryż spowolniania opróżnianie jelit. Poza wybieraniem nieodpowiednich pokarmów, bardzo często jemy w pośpiechu oraz nieregularnie. Źle pogryziony i przeżuty pokarm powoduje, że organizm ma trudności w trawieniu. Kolejną z przyczyn powstawania zaparć jest zbyt mała ilość wypijanych płynów.

Bardzo ważnym problemem jest także dieta uboga w błonnik. W celu zapewnienie odpowiedniej dawki błonnika dietetycy zalecają spożywanie warzyw, owoców oraz pełnoziarnistego pieczywa a także otrąb, lub płatków owsianych. Jeśli nasz tryb życia uniemożliwia nam dostarczanie błonnika w naturalnej postaci należy poszukać jego uzupełnienia w bogatej ofercie suplementów. Przed wyborem jednego z nich warto zwrócić uwagę na jego skład i wybrać taki, który w sposób kompleksowy dba o nasz układ trawienny. Dobry przykład może stanowić tutaj Regulan, który oprócz błonnika, oczyszczającego organizm z toksyn i ułatwiającego pracę układu trawiennego, zawiera także len, który działa ochronnie na ściany jelit. Dodatkowo wsparcie w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit zapewniają zawarte w preparacie bakterie fermentacji mlekowej i inulina.

W stronę regulacji

Często najbardziej popularnym sposobem na zaparcia są środki przeczyszczające, które jednakże po dłuższym okresie stosowania mogą uzależniać i powodować podrażnienie jelit. Z czasem skuteczność takich środków maleje i zachodzi potrzeba zwiększenia dawek, a długotrwałe leczenie może wywołać skutki uboczne. Ponadto, takie produkty szybko uzależniają i rozleniwiają jelita. Leki przeczyszczające mogą upośledzać czynność jelit i sprawiają, że po odstawieniu problemy z zaparciami mogą się nasilić.

Zamiast stosować natychmiastowe, ale tymczasowe środki, lepiej wprowadzić na stałe zmiany do naszego stylu życia, które będą miały zbawienny wpływ nie tylko na nasz przewód pokarmowy. Należy ograniczyć spożycie pokarmów ciężkostrawnych, tłuszczów zwierzęcych i produktów bazujących na białej mące. Dieta zawierająca dużo bogatych w błonnik warzyw oraz świeżych owoców lub odpowiednia suplementacja są tu jak najbardziej pożądane. Ważnym ogniwem w procesie regulacji przewodu pokarmowego jest jedzenie posiłków o stałych porach, ich staranne przeżuwanie i unikanie przejedzenia. Warto także pamiętać, że nawet niewielki wysiłek fizyczny, taki jak spacer czy jazda na rowerze mogą wpłynąć na polepszenie kondycji naszego organizmu i przemiany materii. Wszystkie te duże i małe zmiany mogą się przyczynić do tego, że problem zaparć zniknie z naszego życia.

Agnieszka Trzepacz, Highlite PR
agnieszka.trzepacz@highlite.pl

Firma EKOPRODUKT jest obecna na rynku od 1993 roku. Zajmuje się produkcją żywności dietetycznej oraz ekologicznej. Oferowane przez nią produkty uzyskały pozytywną opinię renomowanych ośrodków badawczych, takich jak: Instytut Włókien Naturalnych w Poznaniu, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Akademia Medyczna w Gdańsku, Instytut Przemysłu Tłuszczowego. Badania wykonane przez te ośrodki potwierdziły wysoki standard jakościowy wyrobów EKOPRODUKTU i prozdrowotny wpływ na organizm człowieka.

Więcej informacji o firmie można znaleźć na stronie: www.ekoprodukt.pl.

Produkty są dostępne w aptekach i w sklepie internetowym firmy: www.sklep.ekoprodukt.pl

Skomentuj

Komentarze (1)

  1. Elżbieta pisze:

    Kiszona kapusta i jej sok nie tylko dostarczają bardzo ważnej witaminy C, działają również wyjątkowo na perelstatyke jelit. Przy diecie powinno się uwzględniać, położenie geograficzne i pore roku. Polecam aktualnie ogórki kiszone, kapuste a inne warzywa w innej porze roku. Sam organizm często krzyczy o dostarczenie danego składnika, potrzeba tylko posłuchać czego chce. Jeszcze jedno jak ktoś ma problemy j.w. jabłuszka powinien jeść starte. Tak jak dla dzidziusia. Spólchniają i sprawiają, że nie odkładają się w naszym organizmie kamienie kałowe.