Fot. sxc.huWitamina E jest mieszaniną związków rozpuszczalnych w tłuszczach: tokoferoli obecnych w nasionach roślin oleistych, drożdżach i zielonych częściach roślin, tokotrienoli znajdujących się w ziarnach i kiełkach zbóż. Największą aktywnością biologiczną i chemiczną charakteryzuje się α-tokoferol.

Witamina E neutralizuje wolne rodniki a więc chroni ustrój przed starzeniem się i rozwojem miażdżycy oraz nowotworów. Zmniejsza ona ryzyko wystąpienia dusznicy bolesnej i zawału serca. Podanie witaminy E krótko po zawale serca może zapobiec rozszerzaniu się strefy uszkodzenia mięśnia.

Jest pomocna w leczeniu miażdżycy kończyn dolnych (chromania przestankowego) poprawiając ukrwienie mięśni i tym samym zwiększając dystans jaki chory może przebyć bez bólu. Badania kanadyjskie wykazały, że osoby używające witaminę C i E znacznie rzadziej chorują na zaćmę oczną. Innym pozytywnym efektem stosowania witaminy E jest zmniejszenie drżeń, sztywności mięśni, zaburzeń równowagi w chorobie Parkinsona. Przyspiesza także regenerację nabłonka wyścielającego drogi oddechowe, ustawicznie niszczonego przez dym tytoniowy i zanieczyszczone powietrze. Witamina E działa mobilizująco na reakcje immunologiczne organizmu czyniąc go bardziej odpornym na różnego rodzaju zakażenia.

Stosowanie witaminy E w prewencji miażdżycy wynika z faktu, ze wydłuża fazę lag, tzn. czas od zadziałania stresu oksydacyjnego do powstania ox-LDL. Cząsteczki LDL są więc bardziej odporne na utlenianie.

Witamina E zmniejsza adhezję i agregację płytek krwi oraz wpływa korzystnie na równowagę układu tromboksan – prostacyklina.

Najbogatsze w witaminę E są oleje roślinne, kiełki pszenicy, pełne ziarna zbóż, nasiona, zielony groszek.

Najmniejsze jej ilości znajdują się w mleku krowim, ziemniakach, smalcu. Witamina E jest odporna na działanie wyższej temperatury, a więc gotowanie nie niszczy jej prawie wcale, natomiast rozkłada się pod wpływem światła i tlenu.

Kardiologiczne właściwości witaminy E

Nazwa badania Grupa badana Sposób leczenia Cel badania Okres badania Wynik
Cambridge Heart Antioxidant Study 2002 chorych z udokumentowaną angiograficznie chorobą wieńcową α-tokoferol
(800 IU/dz u pierwszych 546 chorych; 400 IU/dz u pozostałych)
wpływ na występowanie zawału serca i zgony z powodu chorób układu krążenia ok. 510 dni zmniejszenie ryzyka zawału serca o 77% p<0.005

Moszczyński Paulin

www.lider.szs.pl

Skomentuj