Home > Odżywianie

Warzywa

WarzywaRola warzyw polega przede wszystkim na zawartości składników mineralnych, witamin oraz łatwo przyswajalnych cukrów.

Warzywa mają szerokie zastosowanie w kuchni.

Służą do sporządzania surówek, koktajli, zup, sosów, zapiekanek i wiele innych pyszności.

Wiele warzyw ma zastosowanie w profilaktyce chorób, oraz działanie lecznicze, dlatego warto je spożywać codziennie.

Oto kilka najczęściej spożywanych przez nas warzyw:

Kapusta jest uznawana za warzywo lecznicze. Stosujemy ją w:

  • zaburzeniach trawienia
  • zapaleniu skóry
  • chorobach śledziony i wątroby
  • wrzodach
  • stłuczeniach i oparzeniach

Sok z kiszonej kapusty posiada bogactwo witaminy C, poprawia trawienie oraz apetyt. Świeży sok z kapusty jest polecany jako środek leczniczy we wrzodach żołądka i dwunastnicy

Cebula ma silne właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe. Ponadto doskonale odkaża jamę ustną i przewód pokarmowy. Zapobiega zaparciom. Jest cennym afrodyzjakiem dla panów po czterdziestce, bowiem zawiera sporo cynku, który z kolei zapobiega prostacie, czyli przerostowi gruczołu krokowego.

Czosnek ma silne działanie bakteriobójcze. Przez wielu uważany jest za naturalny antybiotyk. Pomocny przy takich dolegliwościach jak: zapalenie górnych dróg oddechowych, katar, grypa. Osoby, które borykają się z nadciśnieniem powinny spożywać czosnek regularnie, bowiem obniża on ciśnienie krwi, podobnie jak grejpfrut. Chcąc zachować młodość jedźmy czosnek, gdyż pozwala on zachować na długo młodość i witalność.

Rzodkiew - jej bulwa zawiera mnóstwo substancji bakteriobójczych, składników mineralnych oraz witamin. Rzodkiew zwiększa wydzielanie soku trawiennego, pomaga w perystaltyce jelit oraz wydala nadmiar cholesterolu.

Godny polecenia jest sok z rzodkwi z dodatkiem miodu, który pomaga zwalczyć ksztusiec, wzdęcia oraz nerwobóle.

Pomidor zawiera dużo karotenu oraz witaminy C. Pomidory zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy oraz w niewielkiej ilości kwas szczawiowy.

Marchew zawiera wiele karotenu, kwasu foliowego, oraz wiele łatwo przyswajalnego cukru. Marchew posiada mnóstwo soli potasowych. Jest warzywem szczególnie polecanym dzieciom.

Pietruszka i seler są warzywami, które zawierają bogactwo substancji mineralnych, szczególnie natka pietruszki. Warzywa te zawierają wiele potasu, wapnia, sodu, fosforu, żelaza i magnezu. Są bogate w witaminy z grupy B oraz karoten.

Procesy życiowe a warzywa

W organizmie człowieka znajduje się całe laboratorium chemiczne, w postaci cennych pierwiastków. Wszystkie pierwiastki czerpiemy z pożywienia, wiele właśnie z warzyw. Przyjrzyjmy się tym najważniejszym, które znajdujemy w naszych warzywach.

Pierwiastki i ich zawartość w warzywach:

  • węgiel – orzechy, migdały, oliwki
  • wodór – seler, marchew, szpinak, sałata, pomidor
  • wapń – marchew, brukiew, szpinak, pomidor, czosnek,
  • fosfor – szczaw, szparagi, brukselka, kapusta włoska, sałata, por,
  • potas – marchew, seler, natka pietruszki, kalafior, burak, dynia, brukiew
  • siarka – brukselka, chrzan, kalafior, szczypiorek, czosnek,
  • sód – marchew, seler, szpinak, pomidor, brukiew, burak, ogórek
  • chlor – kapusta, rzepa, seler, czosnek, chrzań, pomidor
  • fluor – liście rzepy, pomidor, liście brukwi, szpinak, natka selera
  • magnez – seler,marchew, czosnek, por, szpinak, pomidor
  • żelazo – por, marchew, sałata, rzodkiew, szparagi, chrzan, pomidor, ogórek
  • krzem – pasternak, sałata, główka szparagu, ogórek
  • jod – glony, mech irlandzki
  • mangan – marchew, seler, natka pietruszki, szczypiorek, ogórek

Soki z naszych warzyw

Któż z nas nie lubi wypić świeżego soku z warzyw? Warto zadbać o to, by wypijać soki sporządzone samodzielnie ze świeżych owoców. Takie bowiem są najcenniejsze, bez dodatków konserwantów i cukru. Soki powinny być wyciśnięte bezpośrednio przed wypiciem. Tylko takie soki mają najwięcej witamin, enzymów i soli mineralnych. Ile pić soku dziennie? Najlepiej dwie szklanki soku dziennie, niezależnie, czy to sok owocowy, czy warzywny. Pamiętajmy, że świeże i odpowiednio wyciśnięte soki są najlepszym pokarmem jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dlatego pijmy soki warzywne i cieszmy się witalnością i zdrowiem.

Warzywa w naszej kuchni

Warzywa są nieocenione w naszym jadłospisie. Zawierają wiele dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie, dlatego warto urozmaicać sobie nimi codzienne menu. Surowe, pieczone, gotowane czy suszone są po prostu wyśmienite. Nie zapominajmy o bogactwie błonnika, zawartego właśnie w warzywach. Błonnik jest nam bardo potrzebny, o czym już pisaliśmy w naszych artykułach.

Oto kilka ciekawych przepisów na przepyszne sałatki warzywne:

Smaczna sałatka z zieleniną i innymi warzywkami

Składniki:

  • 4 pokrojone liście sałaty lodowej
  • 4 drobno pokrojone cebulki
  • 4 pokrojone rzodkiewki
  • 4 pokrojone łodygi selera
  • 4 pokrojone szparagi
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół filiżanki zielonego groszku
  • ogórek pokrojony ze skórką
  • 1 pomidor rozkrojony na cząstki
  • liście sałaty

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki, oprócz pomidorów wymieszać. Uformować je na liściach sałaty, najlepiej lodowej. Po czym dookoła ułożyć cząstki pomidorów. Aby nadać sałatce wyrafinowania, doskonałym dodatkiem bezie ser ementaler.

Warzywna sałatka z jabłkiem

Składniki:

  • 1 starte jabłko
  • niewielka ilość pokrojonej sałaty
  • 1 surowy drobno pokrojony szparag
  • niewielka ilość selera naciowego
  • 1 łyżka groszku surowego
  • 4 krążki pokrojonej papryki
  • połowa awokado, które musi być rozgniecione i utarte na gładką masę
  • niewielka ilość drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 starta marchew
  • sól
  • miód

Sposób wykonania:

W salaterce układamy sałatę, na którą dajemy seler, szparagi, groszek i dwa pokrojone krążki papryki. Wszystko to przykrywamy warstwą startego jabłka, które uprzednio mieszamy z odrobina miodu. Do masy awokado dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy z łyżką miodu. Solimy to do smaku. Kładziemy jako kolejna warstwę do salaterki. W środku umieszczamy pozostałe dwa krążki papryki. W krążkach tych umieszczamy odpowiednią ilość startej marchwi. Marchew przybieramy rozetą z rzodkiewki, oliwką, pietruszką.

Jak widać większość warzyw, w tym różne odmiany sałaty można łączyć z owocami, komponując przepyszne sałatki. Zgodnie z zasadami, nie powinno się łączyć warzyw z owocami, ale są pewne wyjątki. Niektóre owoce, jak np. jabłka, grejpfruty, pomarańcze i cytryny nadają się do łączenia z sałatą. Z tych właśnie kombinacji można stworzyć zdrową, a zarazem smaczna sałatkę.

Kluchy śląskie z warzywami

Składniki:

  • kilkanaście ugotowanych i odcedzonych klusek białych
  • połówka cukinii
  • połówka papryki czerwonej
  • 2 parówki
  • serek camembert
  • pieprz
  • sproszkowana papryka

Sposób wykonania:

Parówki z papryką w proszku podsmażamy na oliwie. Zdejmujemy z patelni i na tej samej oliwie smażymy cukinię i paprykę. Wszystko doprawiamy pieprzem i solą. Kolejną czynnością będzie podsmażenie ugotowanych klusek wraz z sproszkowaną papryką. Rumienimy na złoty kolor. Na to wszystko kładziemy ementaler oraz pogrzane warzywa z parówką. Smakuje wyśmienicie

Smacznego!

Skomentuj