Fot. sxc.huStłuszczenie wątroby – choroba ta polega na zwiększeniu w wątrobie zawartości tłuszczu powyżej 50%. Dość rzadko towarzysza temu stanowi nacieki zapalne i pojedyncze ogniska martwicy. Klinicznie stwierdza się wówczas powiększenie wątroby. Choroba ta głównie spowodowana jest przez alkoholizm, ale może również powstać na skutek źle leczonej cukrzycy oraz długotrwałego głodzenia się. Jeśli za szybko pozbywamy się tkanki tłuszczowej, do krwi dostaje się w krótkim czasie dużo uwolnionego tłuszczu. Wychwytuje go wątroba, która nie jest w stanie przetworzyć go w całości i wskutek tego sama ulega stopniowemu stłuszczeniu.

Do innych przyczyn można zaliczyć zaburzenia metaboliczne, niektóre leki oraz otyłość i stosowana przez wiele lat dieta obfitująca w tłuszcze i cukier. Niekiedy za przyczyny uznaje się również zaburzenia wewnątrzwydzielnicze, nadmierne spożywanie energii.

Leczenie polega na stosowaniu odpowiedniej wysokobiałkowej, niskoenergetycznej i niskotłuszczowej (do 40 g tłuszczu na dobę) diety.

Należy bezzwłocznie udać się do lekarza, kiedy podejrzewamy niewydolność wątroby.
Lekarz na podstawie badań i analiz zleci stosowanie specjalnej diety, przyjmowanie leków dobrze tolerowanych przez organizm, pozbawionych ubocznych działań szkodliwych, działających łagodnie i o sprawdzonej skuteczności, a więc preparatów pochodzenia roślinnego.

Powyższy tekst jest fragmentem poradnika pt.
„Jak dbać o zdrowie wątroby i pęcherzyka żółciowego?”

www.watroba-woreczek.pl

Skomentuj