Podstawowe produkty spożywcze

Aby zaspokoić potrzeby żywieniowe w sposób właściwy, należy posiadać odpowiednią wiedzę na ten temat. Ustalenie prawidłowej racji pokarmowej w taki sposób, by znalazły się w niej wymagane ilości niezbędnych składników pokarmowych takich jak białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne, nie jest wcale proste.

Wyróżniamy składniki jednostronne pod względem zawartych składników pokarmowych. Należą do nich tłuszcze, słodycze i cukier. Z kolei do warzywa i owoce mają mają niewielką ilość białka i tłuszczów, a dominująca ilość węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Natomiast w serze, mięsie, drobiu, rybach i jajach dominują białka i tłuszcze. Najbardziej urozmaicone pod względem składników pokarmowych jest mleko.

Układając dzienną rację pokarmową konieczna jest znajomość zawartości tych składników w poszczególnych produktach spożywczych.

Dzienne racje żywieniowe

Do głównych produktów spożywczych, których nie powinno zabraknąć w naszym jadłospisie należą przede wszystkim:

  • produkty zbożowe
  • mleko
  • sery
  • ziemniaki
  • tłuszcze w ograniczonej ilości

Podane w odpowiedniej ilości, wyżej wymienione produkty spożywcze pozwalają na pokrycie w większości zapotrzebowania na białko, witaminy i ważniejsze składniki mineralne. Natomiast, niezbędnym uzupełnieniem tych podstawowych produktów spożywczych są niewątpliwie warzywa, owoce i nasiona roślin strączkowych. Z kolei mięso, drób, jaja, ryby oraz ich przetwory powinny być spożywane w mniejszych ilościach. Produkty te jedynie uzupełniają pokrycie naszego zapotrzebowania na białko.

Oto krótki opis podstawowych produktów spożywczych

Produkty zbożowe – należą do nich powszechnie znane przetwory zbóż: pszenica, żyto, jęczmień, owies, ryż, kukurydza.
Produkty zbożowe zawierają 70% węglowodanów, około 13% białka oraz 2% tłuszczów. Tłuszcz z produktów zbożowych jest bardzo wartościowy, zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fosfor i żelazo w znacznej ilości, oraz wapno i witaminy z grupy B, oraz PP.

Pieczywo, kasze i kiełki pszenne
W codziennym pożywieniu powinno znaleźć się pieczywo gruboziarniste i ciemne. Z kolei kiełki pszenne są produktem spożywczym dostępnym już na naszym rynku od dawna. Warto je spożywać, gdyż są cennym źródłem białka, witaminy E,C oraz z grupy B. Ponadto zawierają duże ilości magnezu, żelaza, potasu, chromu oraz błonnika. Natomiast kasze są produktem bogatym pod względem zawartości składników pokarmowych. Najlepiej spożywać kasze gruboziarniste i oczyszczone.

Mleko i sery
Do najbardziej wartościowych artykułów spożywczych należy niewątpliwie mleko. Zawiera wszelkie niezbędne składniki pokarmowe, poza witaminą C, żelazem oraz błonnikiem. Fermentowane przetwory mleczne są bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Wpływają pozytywnie na układ pokarmowy. Warto więc spożywać: kwaśne mleko, kefir oraz maślankę. Z kolei sery twarogowe są bogate w białko, lecz uboższe w wapń oraz witaminy z grupy B. Sery żółte natomiast mają wysoką wartość odżywczą, wysoki poziom wapnia.

Ziemniaki
Są produktem spożywczym, który w naszym kraju cieszy się ogromnym spożyciem, zwłaszcza jako dodatek do dań głównych. Ziemniaki są produktem odkwaszającym, zawierają witaminy C, B. Kartofle należy bardzo cienko obierać, gdyż najwięcej korzystnych składników znajduje się tuż pod skórką.

Jaja
Jaja są cennym źródłem białka oraz tłuszczu. Zawierają mnóstwo wapnia, fosforu i żelaza, oraz witamin: A,D, z grupy B oraz PP. Pamiętajmy, że żółtko zawiera ogromne ilości cholesterolu. Dzieci mogą zjadać 5 jaj tygodniowo, natomiast dorośli 4.

Mięsa
Są bardzo dobrym źródłem białka, witamin z grupy B oraz żelaza. Mięso nie zawiera wcale wapnia. Mięso jest produktem spożywczym, które zaliczane jest do tych zakwaszających, dlatego powinno być spożywane w połączeniu z warzywami.

Cukier i słodycze
Unikajmy tego! Cukier i słodycze spożywane w nadmiernych ilościach przyczyniają się zaburzeń metabolicznych, co w rezultacie prowadzi do otyłości, miażdżycy oraz cukrzycy.

Zdaniem wielu dietetyków, w naszym kraju spożywa się zbyt dużo tłuszczów, cukrów i białego pieczywa, co powoduje nikłe spożycie bardziej wartościowych dla organizmu produktów spożywczych.

2 komentarze do “Podstawowe produkty spożywcze

  1. brednie, ten serwis pracuje chyba dla koncernow miesnych, mleczarskich i cukierniczych. co sie dzieje z tym swiatem?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.