Fot. sxc.huPomimo, że zaparcia to problem wstydliwy, mówi się o nim coraz częściej. Powód? Dolegliwość ta dotyczy już co drugiej kobiety i co czwartego mężczyzny, tak w Polsce, jak i w Europie.

Jeśli więc należysz do tej licznej grupy – czytaj dalej. Ze względu na powszechność i skalę problemu istnieje wiele środków i sposobów, które pomagają uporać się z tą dolegliwością: od domowych metod naszych babć takich, jak jedzenie suszonych śliwek, po środki przeczyszczające.

O ile te pierwsze, choć naturalne, nie zawsze są w pełni skuteczne, o tyle te drugie mogą być wręcz niebezpieczne dla naszego zdrowia. Działanie tego rodzaju środków polega najczęściej na drażnieniu ścianek jelita grubego. Długotrwałe podawanie takich preparatów może wywoływać stany zapalne jelita, a nawet doprowadzić do jego „rozleniwienia”, gdy stajemy się w pewien sposób uzależnieni od działania tabletek.

Naturalnym sprzymierzeńcem prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego jest błonnik pokarmowy – mówi o metodach usprawniania pracy jelit Marek Kubara, z firmy Ekoprodukt, która dostarcza na rynek żywności dietetycznej „Błonnik 90″. – Ten składnik, pomimo, że nie jest trawiony przez nasz organizm, pobudza pracę jelit, a dodatkowo sprzyja wydalaniu z niego toksyn – dodaje. Dieta przeciętnego Polaka jest jednak zbyt uboga w ten składnik, ponieważ jemy głównie produkty wysoko przetworzone i białe pieczywo, które zawiera bardzo małe ilości błonnika. Przy takim sposobie żywienia warto pomyśleć o wsparciu organizmu naturalnymi preparatami wysokobłonnikowymi, najlepiej takimi, które zawierają także inne składniki poprawiające przemianę materii.

Jednym z takich polskich preparatów jest Regulan. Poza błonnikiem zawiera odtłuszczony len, wpływający łagodząco na jelita oraz probiotyczne bakterie, które współpracują z naszym układem trawiennym. Dodatkowo skład produktu jest wzbogacony o inulinę (wyciąg z cykorii), pełniącą rolę pożywki dla przyjaznych bakterii zasiedlających jelito grube. Taki kompleksowy preparat jest pomocny zarówno przy zaparciach, jak i biegunkach. Ważne jest, aby pamiętać, że produkty wysokobłonnikowe powinno się popijać dużą ilością wody, ponieważ błonnik wiąże wodę w jelitach.

A co można dla siebie zrobić poza zażywaniem preparatów? Przede wszystkim jeść więcej warzyw i owoców, kasz oraz pieczywo z pełnego przemiału. Te produkty, poza bogactwem błonnika, dostarczą nam wielu innych wartościowych składników odżywczych, wpływających pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu.

Agnieszka Trzepacz, Highlite PR
agnieszka.trzepacz@highlite.pl

Firma EKOPRODUKT jest obecna na rynku od 1993 roku. Zajmuje się produkcją żywności dietetycznej oraz ekologicznej. Oferowane przez nią produkty uzyskały pozytywną opinię renomowanych ośrodków badawczych, takich jak: Instytut Włókien Naturalnych w Poznaniu, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Akademia Medyczna w Gdańsku, Instytut Przemysłu Tłuszczowego. Badania wykonane przez te ośrodki potwierdziły wysoki standard jakościowy wyrobów EKOPRODUKTU i prozdrowotny wpływ na organizm człowieka.

Więcej informacji o firmie można znaleźć na stronie: www.ekoprodukt.pl.

Produkty są dostępne w aptekach i w sklepie internetowym firmy: www.sklep.ekoprodukt.pl

Skomentuj

Komentarze (1)

  1. Kasia pisze:

    Błonnik, błonnik i jeszcze raz błonnik :) http://www.diety.pl