Fot. sxc.huSpecjaliści od dawna zalecają spożywanie dużych ilości owoców i warzyw jako elementu zdrowej diety, gdyż stanowią one znakomite źródło witamin i minerałów.

Z niedawnych badań wynika, że zwykły pomidor ma pewną dodatkową przewagę – wysoką zawartość związku o nazwie likopen, który redukuje ryzyko wielu rodzajów chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy niektóre rodzaje raka: rak płuc, piersi, jajników, jelit czy prostaty.

Likopen należy do rodziny pigmentów zwanych karotenoidami, i to jemu właśnie czerwone owoce i warzywa, jak pomidory, arbuz czy czerwony grejpfrut zawdzięczają swój kolor.

Czy wiesz, że… pomidor składa się w 85% z wody?
Stanowi także znakomite źródło witaminy A, C i E, potasu oraz błonnika.

Z nich wszystkich to pomidory zawierają najwięcej likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Przeciwutleniacze to wewnętrzni strażnicy, którzy chronią komórki przed działaniem wolnych rodników – wysoce reaktywnych utlenionych cząsteczek, które niszczą błony komórek i atakują DNA. Niszczące działanie wolnych rodników często uznaje się za element powodujący choroby serca, nowotwory i przyspieszony proces starzenia.

Z badań wynika, że wraz ze wzrostem poziomu likopenu w organizmie poziom utlenionych związków spada. W przeciwieństwie do innych owoców i warzyw, których wartość odżywcza spada podczas gotowania, poziom likopenu w pomidorach wskutek gotowania wzrasta, szczególnie po dodaniu niewielkiej ilości oliwy. W pomidorze bowiem likopen jest przyczepiony do błon i z trudem się uwalnia.

Podczas gotowania owe więzi likopenu z błonami ulegają osłabieniu i dlatego właśnie gotowane i przetworzone pomidory (np. w postaci soku, sosu lub pasty) posiadają więcej likopenu niż świeże pomidory. Ów proces chemicznej konwersji podczas gotowania ułatwia przyswajanie likopenu przez organizm. Wielu ekspertów twierdzi, że jest to częściowe wyjaśnienie zalet diety śródziemnomorskiej, która zazwyczaj zawiera duże ilości owoców i warzyw, zwłaszcza pomidorów.

Pomidor pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Do Europy sprowadzili go w XVI wieku Hiszpanie, i stamtąd stopniowo zyskiwał popularność w całym wschodnim regionie Morza Śródziemnego. Pomidory występują o tej porze roku obficie w całej Europie, należy więc korzystać i zwiększyć spożycie tego naturalnego, zdrowego pokarmu!

Żródło: Biuletyn Dobrego Samopoczucia – Eden Springs Sp. z o.o.
więcej na
www.eden.pl

Skomentuj

Komentarze (1)

  1. www.systemyozonowania.pl pisze:

    Pomidory to doskonały pokarm jednak należy pamiętać o ich myciu. Produkcja warzyw i owoców wymaga stosowania środków ochrony roślin, jednak ozonowanie wody pozwala na mycie owoców i warzyw wodą ozonowaną, która zabija wszelkie bakterie, wirusy, grzyby itp. a także środki ochrony roślin. to woda ozonowana pozwala spożywać bezpieczny i wartościowy produkt. Sprawdź inne informacje o bezpiecznych produktach na http://www.systemyozonowania.pl