Fot. sxc.huZdrowe, pełne witamin i składników mineralnych. Znakomite na śniadanie, czy jako wyśmienity dodatek do zup czy deserów. Co to? Oczywiście płatki. Koniecznie zarezerwuj dla nich miejsce w swoim jadłospisie.

Najzdrowsze są te wyprodukowane z pełnego ziarna, bo zachowują pełne wartości odżywcze. Jedząc je z kefirem, jogurtem czy mlekiem dodatkowo dostarczasz organizmowi dużo białka i wapnia. Dokonując zakupu sięgaj przede wszystkim po takie płatki, które zawierają więcej niż 5g błonnika i mniej niż 12g cukru na porcję tj ok. 100g.

Poniższy przewodnik ułatwi dokonywanie wyboru.

Płatki kukurydziane są źródłem potasu, selenu i witaminy A. W 100g płatków znajduje się 6,6g błonnika. Nie zawierają glutenu i są lekkostrawne. Świetnie sprawdzają się w roli panierki pieczonych piersi kurczaka.

Najbardziej popularne danie śniadaniowe to owsianka. Największą zaletą płatków owsianych jest bogactwo błonnika. W 100g produktu znajduje się go aż 6,9g. Dodatkowo są źródłem witaminy B i E, żelaza, cynku i potasu. Korzystnie wpływają na trawienie, usprawniają przemianę materii i w rezultacie oczyszczają organizm z toksyn. Regularne spożywanie choćby łyżki płatków owsianych może pomóc w obniżeniu cholesterolu nawet o 10%, oraz ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi.

Składnikiem wielu diet odchudzających są płatki jęczmienne. I słusznie, bo w 100g zawiera się 9,6g błonnika, dzięki czemu zapobiegają zaparciom, wzdęciom i niestrawności. Ich dodatkową zaletą jest zawartość białka i węglowodanów, przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczu.

Płatki gryczane stanowią bardzo dobre źródło magnezu, żelaza, siarki, kobaltu, witaminy E i B. Mają cały wachlarz soli mineralnych: żelazo, nikiel, kobalt, wapń, fosfor, miedź, cynk, bor i jod. Lizyna i leucyna zawarte w gryce świetnie wpływają na prace mózgu. Białko zawarte w tych płatkach jest cenniejsze i łatwiej przyswajalne niż białko pozyskane z innych zbóż. Płatki gryczane polecane są w żywieniu dzieci również tych na diecie bezglutnowej.

Crunchy to mieszanka różnych płatków śniadaniowych, prażonych w oleju wg specjalnej technologii, dzięki czemu nabierają smakowitej chrupkości.

Najczęściej wzbogacane są karmelem lub syropem. Crunchy jest smaczne ale niestety bardzo kaloryczne. 100g produktu zawiera ok. 450 kcal.

Wszystkie wymienione rodzaje płatków śniadaniowych i jeszcze więcej znajdziecie Państwo na stronie

www.twojemusli.pl

Serdecznie zapraszamy.
twojemusli.pl

Skomentuj

Komentarze (2)

  1. Jadzia pisze:

    Płatki owsiane wypłukują żelazo, a nie stanowią jego źródła. Spożywane z umiarem są jednak bardzo cenne dla organizmu. pozdrawiam

  2. winietki ślubne pisze:

    Ja najbardziej uwielbiam Crunchy połączone z płatkami owsianymi