OwoceOwoce stanowią bardzo różnorodną grupę roślin. Dzielimy je na ziarnkowe, pestkowe, łupinowe, jagodowe oraz południowe. Oto krótki opis poszczególnych rodzajów.

Owoce ziarnkowe – jabłoń, grusza, pigwa.
Jak sama nazwa mówi, zawierają one we wewnątrz gniazda nasienne.

Owoce pestkowe – wiśnia, czereśnia, śliwa oraz brzoskwinia.
Zbudowane są ze skóry, miąższu oraz pestki. Pestka ta jest stwardniała oraz posiada w środku nasionka.

Owoce jagodowe klasyfikujemy na dwie grupy. Pierwszą stanowią owoce jagodowe właściwe. Tutaj wymienić możemy porzeczki, agrest, winogrona, borówki. Owoce te powstają z górnej lub dolnej zalążki. Druga grupa to owoce jagodowe złożone, które złożone pestczaki. Tutaj wyróżniamy truskawki, poziomki.

Owoce łupinowe składają się z nasionka i okrywającej skorupki. Przykładem może być orzech.

Owoce południowe – cytrusy (różnorodność).

Spożycie owoców

Owoce pełnią bardzo ważną funkcję w odżywianiu. Są głównym źródłem substancji, które regulują naszą przemianę materii. Mowa tutaj o takich substancjach jak:

Owoce są spożywane w stanie surowym, jak również przetworzonym. Najbardziej popularne i najczęściej stosowane metody przetwórcze owoców to:

  • Pasteryzacja – metoda utrwalania za pomocą wysokiej temperatury. Stosujemy ja w celu utrwalenia owoców kwaśnych lub zakwaszonych. Owoce pasteryzowane doskonale zachowują swoje wartości odżywcze oraz walory smakowe. Do pasteryzacji owoców stosujemy najczęściej zalewę z wody i cukru, gorącego soku lub przecieru.
  • Suszenie owoców polega na poddawaniu specjalnie przygotowanego owocu działaniu ogrzanego miejsca, które powoduje parowanie wody. Owoce suszone zachowują skoncentrowane cukry, składniki mineralne i kwasy.
  • Zagęszczanie owoców polega na usunięciu wody przez odparowanie, na wskutek czego dochodzi do stężenia owocu. Metodę ta stosujemy przy produkcji marmolady, powideł, dżemów i galaretek.
  • Utrwalanie alkoholem. Metodę tą stosujemy do wyrobu win owocowych. Należy zastosować co najmniej 12%alkoholu.

Owoce jako źródło witamin

Owoce są najważniejszym źródłem witaminy C, której niedobór powoduje u nas zmęczenie, zmniejszenie odporności na zakażenia, brak apetytu, pekanie naczyń włosowatych, bóle stawów oraz głowy. Ponadto w owocach jest mnóstwo prowitaminy to znaczy karotenu, który podlega zamianie na witaminę A – retinol.

Owoce w pożywieniu

Owoce w pożywieniu mają szerokie zastosowanie. Mowa tutaj o sporządzaniu surówek, sałatek, zup owocowych, sosów, budyni, deserów itp. Owoce wykorzystujemy do przetworów, np. konfitury, dżemy, marmolady czy też soki.

Dzienna porcja owoców w pożywieniu, w połączeniu z warzywami powinna wynieść, w zależności od różnych grup ludności, 500 -800g.

Aby zapobiec nierównomiernemu spożywaniu owoców i warzyw, co ma związek np. z sezonowym występowaniem tych produktów, należy w okresie letnim i jesiennym postarać się przygotowanie większej ilości przetworów, kwaszonek, sałatek, mrożonek. Tak przygotowany zapas owoców, śmiało możemy wykorzystać w okresie zimowym.

Oczyszczająca moc owoców

Owoce oczyszczają nasz organizm. Zawierają ponad 90% wody. Oczyszczająca moc owoców wynika z faktu wysokiej zawartości węglowodanów. Węgiel służy do spalania resztek pokarmu oraz innych produktów odpadowych w naszym organizmie, niestety jedynie wtedy, gdy owoce są świeże i surowe. Poza tym, naszemu posiłkowi nie może towarzyszyć skoncentrowana skrobia i cukier, gdyż powoduje to, że owoce przestają być zasodotwórcze. Powodują fermentację węglowodanów, co objawia się zakwaszaniem organizmu. Nie dotyczy to bananów, fig, daktyli i rodzynek. Dlatego, warto jeść sporo surowych i świeżych owoców.

Najczęściej spożywane owoce w naszym kraju

Brzoskwinie
Owoce te zawierają prawie 90% wody. Ponadto, brzoskwinie zawierają mnóstwo potasu, wapnia i sodu. Mają działanie lekko przeczyszczające jak również moczopędne. Brzoskwinie są lekko strawne i pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Zdaniem wielu lekarzy, brzoskwinie powinny stosować osoby, mające problemy z pęcherzem i nerkami.

Banany
Banany zawierają 22% cukru oraz 75% wody. Są bogate w magnez, potas i sód. Banany są bogate w węglowodany. Aby zapobiec zepsuciu, owoce należy przechowywać w temperaturze około 10 stopni. Najbardziej wskazane do spożycia banany to te, które mają małe brązowe plamki.

Grejpfruty
Grejpfruty są owocami, które rozpuszczają i usuwają złogi nieograniczonego wapnia. Są dobrym lekarstwem na artretyzm. Świeże grejpfruty zawierają kawas salicylowy, który rozpuszcza nieograniczony wapń w naszym organizmie. Są bogate w inne kwasy owocowe i cukier. Zawierają niespełna 90% wody, mnóstwo potasu i wiele związków zasadotwórczych. Warto nadmienić, iż nigdy nie należy słodzić grejpfrutów, bowiem powoduje to fermentację.

Jabłka
Są bogate w magnez, żelazo, krzem i potas. Spożywane na czczo, pobudzają czynność dolnego odcinka jelita. Świeży sok z surowych jabłek ma działanie w wypadku gorączki i zapalenia. Nigdy nie dodawajmy do jabłek cukru. Dodawajmy zawsze miód.

Owoce jagodowe
Mowa tutaj o agreście, jeżynach, malinach, truskawkach oraz czarnych jagodach. Są to owoce, które odznaczają się działaniem oczyszczającym nasz organizm. Zawierają 90% wody. Wszystkie owoce jagodowe są bogactwem potasu. Ponadto, kiedy są dojrzale zawierają wartościowy, naturalny cukier. Szczególnie korzystny dla naszego organizmu jest sok z jagód.

Pomarańcze
Zawierają dużo potasu, wapnia, magnezu i krzemu. Bogate są w witaminy A,B, C. Szybko neutralizują nadmiar kwasów w organizmie. Polecane są w kuracji odchudzającej. Pomarańcze należy jeść codziennie , podczas posiłku, lub między posiłkami.

Porzeczki czerwone i czarne
Porzeczki są bogactwem potasu. Zawierają około 80% wody. Czerwone porzeczki mają wyższą zawartość kwasu, aniżeli te czarne. Porzeczki pobudzają wydzielanie gruczołów. Świeży sok z porzeczek jest szczególnie wartościowy dla naszych nerek, oraz w różnego rodzaju stanach zapalnych.

Wiśnie i czereśnie
Te owoce są bogate w naturalne cukry owocowe oraz związki mineralne. Ciemne wiśnie zawierają mnóstwo magnezu i żelaza, oraz sporo krzemu. Oczyszczają krew, stymulują wydzielanie soków trawiennych oraz moczu. Skutecznie oczyszczają nerki i wątrobę.

Oto kilka pysznych, a zarazem łatwych przepisów z wykorzystaniem naszych owoców

Konfitury z wiśni

Składniki:

  • 1 kg wiśni ciemnych
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 szklanki wody

Sposób wykonania:

Umyte wiśnie wydrylować. Zalać wrzącym syropem z cukru i wody. Odstawić na 5 godzin. Po tym czasie gotować bardzo powoli przez kwadrans. Przełożyć konfitury do szklanego lub porcelanowego naczynia. Na drugi dzień powtórzyć podgrzewanie. Gorące przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.

Warto nadmienić, że konfitury są bardzo smaczne, ale niestety również kaloryczne. W czasie długotrwałego gotowania niszczymy również witaminę C. Warto jednak skusić się na ich wykonanie, gdyż są nieodzownym składnikiem w każdej kuchni.

Zapiekane jabłuszka z pianką

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 8 dag dżemu lub konfitur
  • 2 białka
  • 3 dag cukru
  • 1 dag migdałów

Sposób wykonania:

Jabłka myjemy. Następnie należy je wydrążyć, wgłębienia napełnić dżemem lub konfiturą. Kolejną czynnością jest wstawienie do gorącego piekarnika. Migdały należy sparzyć, obrać z łupin i drobno posiekać. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz cukrem. Pianę nakładamy na jabłka i posypujemy migdałami. Z powrotem wkładamy do piekarnika na 10 minut. Upieczone kładziemy na talerzyku.

Pieczemy w temperaturze około 140 stopni, by pianka miała złocisty kolor.

Smacznego.

Skomentuj

Komentarze (1)

  1. Diete-tyk ekosfera24.pl pisze:

    Owoce są bardzo zdrowe i nikt temu nie zaprzeczy. W naszej diecie jest ich jednak ciągle za mało!!! Należy jednak pamiętać że: w owocach i warzywach gromadzą się (kumulujących się w organizmie) metale ciężkich, pozostałości środków ochrony roślin (pestycydów, herbicydów itd.) oraz nawozów sztucznych stosowanych powszechnie w rolnictwie konwencjonalnym dla zwiększenia plonów i szybszego generowania zysków.

    Owoce są skarbnicą witamin,antyoksydantów, błonnika pokarmowego, substancji mineralny itd. ale i substancji opisanych powyżej. Aby uniknąć zagrożenia zaleca się spożywanie produktów pochodzących z produkcji ekologicznych.

    Spożywanie produktów ekologicznych, patrz warzywa i owoce jest szczególnie ważne w praktykowani diety wegetariańskiej (wegańskie), ze względu na wspomniane kumulowanie się szkodliwych substancji w organizmie.

    Dietetyk z internetowych delikatesów http://www.ekosfera24.pl