Owoce morzaOwoce morza, z języka włoskiego nazywane frutti di mare, to gatunki mięczaków i skorupiaków, spożywane przez człowieka w stanie surowym, lub przyrządzonym.

Największą popularnością owoce morza cieszą się w krajach śródziemnomorskich.

W krajach śródziemnomorskich, oraz w Australii owoce morza są tradycyjną potrawą.

Znaleziska archeologiczne potwierdzają naukowe tezy, że już nasi prehistoryczni dziadowie spożywali owoce morza, i były one dla nich powszechnym posiłkiem.

Rodzaje owoców morza

  • skorupiaki – homary, langusty, kraby, krewetki
  • mięczaki – małże, ostrygi, ślimaki,
  • głowonogi – mątwy, kałamarnice, ośmiornice

Wartości odżywcze owoców morza

Owoce morza, mają wiele wysokowartościowego białka, oraz są źródłem wielu witamin, między innymi tych z grupy B. Są doskonałym źródłem minerałów takich jak, wapń, jod, selen, oraz fluor. Zawierają ponadto dosyć spore ilości żelaza, cynku i magnezu. Duża zawartość cynku, w owocach morza sprawia, że są one uznawane za afrodyzjak.

Niestety, jako produkt pochodzenia zwierzęcego, mają jedną z najpotężniejszych wad, a mianowicie, zawierają sporą ilość cholesterolu, który jest niekorzystny dla organizmu ludzkiego. Nie są także zalecane dla osób cierpiących na dnę moczanową, ze względu na zawartą w nich proporcję biopierwiastków i witamin.

Charakterystyka poszczególnych owoców morza

Jest wiele owoców morza, które możemy spotkać jako gotowe już potrawy w restauracjach, albo jako mrożone produkty, do przyrządzenia i spożycia w domu. Wśród nich najbardziej popularne są:

  • homary – które należą do rodziny skorupiaków, są doskonałym źródłem mięsa, wyławianym ze względu na swój niepowtarzalny smak, na dużą skalę. Stanowią podstawę kuchni oferującej owoce morza. Wśród homarów możemy wyróżnić następujące rodzaje: homar amerykański, homar europejski, homarzec
  • langusty – to inny z przedstawicieli owoców morza. Najczęściej jest nazywana langusta czerwoną lub europejską. Osiągają, masę ciał nawet ośmiu kilogramów. Jest powszechnie wyławiana na skalę gospodarczą, ze względu na smak swojego mięsa
  • kraby – są innym z organizmów żywych, zaliczanych do owoców morza. Co ciekawe, kraby występują również w naszym, polskim Bałtyku, gdzie możemy spotkać, aż trzy gatunki tego przedstawiciela skorupiaków. Są to: krab brzegowy, krab wełnistoszczypcy, oraz krabik amerykański.

Wśród mięczaków, należących do owoców morza, najbardziej popularne są:

  • ślimaki – tu możemy wyróżnić, na przykład słuchotki, będące ślimakami morskimi. Bytują przytwierdzone do skalistego podłoża, z pomocą silnej nogi. Jest ona cenionym i poszukiwanym przysmakiem kulinarnym. Słuchotki, czyli inaczej nazywając uchotki, są w kuchni nazywane abalonami, i jako takie są rozchwytywane jako droga i bardzo wykwintna potrawa, serwowana dla tych najzamożniejszych klientów.

Innym rodzajem owoców morza są głowonogi, wśród których najpopularniejszymi przedstawicielami są: mątwy, kałamarnice, i ośmiornice.

  • mątwy – są drapieżnymi przedstawicielami głowonogów, które w przypadku zagrożenia wyrzuca ze swojego ciała ciemnobrązową substancję, zwaną sepią, która tworzy wokół niej ciemną osłonę, która zabezpiecza ja przed napastnikiem. Substancja ta jednocześnie dezorientuje agresora i jednocześnie go zniechęca, do dalszego ataku. Mątwy mają też dodatkową zdolność zabezpieczającą je przed niepożądanym atakiem – potrafią zmieniać kolor swojego ciała, dostosowując się do otoczenia. Mątwy, ze względu, na swój niepowtarzalny smak, są masowo odławiane w celach konsumpcyjnych.
  • ośmiornice – jako jeden z głównych owoców morza, są często poławiane w celach konsumpcyjnych, zwłaszcza w krajach mieszczących się nad Pacyfikiem. Podobnie jak mątwy, w stanie zagrożenia wyrzucają z siebie ciemny barwnik, nazywany sepią, który jest wykorzystywany do produkcji farb stosowanych przez malarzy
  • kałamarnice – częściej znane w kuchni jako kalmary. Często są stosowane, jako podstawowy składnik kuchni chińskiej. Jednak jako, ze są one jednym z owoców morza, które z kolei są częścią kuchni śródziemnomorskiej, to często możemy je spotkać w kuchni francuskiej, włoskiej, chorwackiej, a także hiszpańskiej.

Owoce morza w naszym kraju

Jeszcze do niedawna trudno było dostać owoce morza w naszym kraju. Śmiało można rzec, że stanowiły one prawdziwy rarytas. Obecne czasy pozwalają nam na kosztowanie potraw pochodzących z różnych stron świata. Tak więc również owoce morza stały się niezwykle popularne i powszechnie dostępne. Widać je nie tylko w restauracjach, ale coraz częściej w dobrych sklepach, a co za tym idzie na naszych stołach. Chcąc poszerzyć nasze zdolności kulinarne, zadbajmy o to, by mieć wypróbowanych kilka przepisów z zastosowaniem owoców morza.

Owoce morza – przepisy:

Kremowy koktajl z krewetkami

Potrzebujemy: 20 dag konserwowych krewetek, 5 łyżek majonezu, 3 łyżki keczupu, 2 łyżki winiaku, kilka kropel sosu Worcester, szczypta soli.

Na początek krewetki należy odsączyć z zalewy i pokroić, na mniejsze kawałki. Następnie, należy dodać do nich majonez, keczup, winiak i sos Worcester. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Powstały koktajl przelać do szklanek i schłodzić w lodówce.

Krewetki z awokado

Potrzebujemy: 2 sztuki awokado, 100 ml wywaru mięsnego, 1 łyżeczkę żelatyny, 80 ml śmietanki kremowej, sok z 1 sztuki cytryny, 4 duże krewetki, sól i pieprz do smaku.

Na początku obieramy awokado i skrapiamy je sokiem z cytryny i polewamy śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie miksujemy. W następnej kolejności, rozpuszczamy w wywarze żelatynę. Gdy zacznie już tężeć, należy w niej zanurzać krewetki, które należy następnie odłożyć.

Resztę galarety, należy przelać do masy z awokado, i dokładnie wymieszać. Następnie należy tak powstałą masę, przenieść do salaterek. Na koniec na wierzch kładziemy krewetki.

Raki gotowane

Potrzebujemy: 20 raków, pęczek koperku, 4 łyżki masła, sól.

Na początku, czyścimy raki i wrzucamy je do dużej ilości osolonej wody. Następnie dodajemy pęczek koperku i całość i trzymać na ogniu jeszcze przez 12 minut. Tak przygotowane raki,. Podajemy polane roztopionym masłem.

Mule gotowane w winie

Potrzebujemy: 1,5 kg muli, 500 ml wytrawnego, białego wina, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 1 liść laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, cukier, oraz pęczek natki pietruszki.

Na samym początku siekamy cebulę i ząbki czosnku, po czym szklimy je na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalewamy je 2 litrami wody i winem. Do smaku dodajemy łyżkę soli, 1/2 łyżeczki cukru, i ćwierć łyżeczki pieprzu.

Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy mule. Gotować do momentu otworzenia się muli. Te które się nie otworzyły, wyłowić i wyrzucić.

Małże w sosie pomidorowym

Potrzebujemy: 1 kg małży, 1 łyżka soku cytrynowego, 80 ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, 850 gramów pomidorów, sól i pieprz do smaku.

Na samym wstępie, małże zalewamy wodą z dodatkiem soku z cytryny i je gotujemy przez około 8 minut.

Małże, które się nie otworzyły, należy wyłowić i wyrzucić. W trakcie, należy posiekać czosnek, i dusić go na rozgrzanej oliwie. Po upływie około 5 minut, należy dodać pomidory i dusić razem, przez następne 20 minut. Następnie, należy całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać małże. Chwilę razem wszystko trzymać na ogniu, tak aby małże się zagrzały.

Warto przypomnieć, że zazwyczaj kupujemy owoce morza w postaci mrożonej, które wymagają jedynie podsmażenia lub podgotowania. Nadają się również do grillowania. Dlatego kupujmy owoce morza i smakujmy prawdziwych rarytasów.

Skomentuj

Komentarze (3)

  1. justnka pisze:

    owoce warzywa kasza manna buraki

  2. hello kitti pisze:

    no no dobre przepisy ,a najlepszy to raki w maśle i małże w sosie pomidorowym :)

  3. angel pisze:

    żal lol mi tej justnka :p :*