Ocet jabłkowy

Ocet jest przyprawą bardzo powszechnie stosowaną w kuchni. Nie należy go jednak spożywać w zbyt dużych ilościach, bo może to niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jednak niewielkie jego ilości, mają drogocenny wpływ na nasz organizm. Najważniejszą zaletą octu jest to, że pobudza apetyt. Jego wyjątkowe walory ujawniają się także wówczas, gdy mamy kłopoty z trawieniem ciężkostrawnych pokarmów, które często królują na naszym stole.

Sam smak octu, nie pozostawia nikogo wobec niego obojętnym. Stosując kryterium smakowe, możemy ludzi podzielić na zwolenników octu i jego wrogów.

Producenci, mając na uwadze te proporcje, starają się za wszelką cenę, poprawić smak octu, tak aby odsetek osób, które go stosują, ciągle rósł. Dlatego od dawna do produkcji octu stosuje się między innymi moszcze owocowe, które tradycyjnie są wykorzystywane do produkcji wina. Dzięki temu, ocet zachowuje nie tylko smak owoców, ale i ich aromat.

Jednym z produkowanych w ten sposób przypraw jest ocet jabłkowy. Jego cudowne właściwości zostały już docenione na całym świecie.

Przepis i przygotowanie octu jabłkowego

Ocet jabłkowy, bez problemu możemy zakupić w każdym większym sklepie spożywczym.

Jednak, nic nie stoi na przeszkodzie, aby samemu we własnej kuchni przygotować tą przyprawę.

W tym celu należy zakupić świeże jabłka, które następnie się myje, obiera ze skórki i kroi w plasterki. Następnie, tak przygotowane owoce, należy przepuścić przez sokowirówkę.

Ilość octu jaki chcemy uzyskać, zależy od naszych indywidualnych potrzeb, oraz od naczynia jakim dysponujemy, w którym będziemy przechowywać przyprawę.

Należy też pamiętać, że pierwsza produkcja własnego octu, powinna być traktowana, jako swoisty eksperyment. Dlatego, nie ma co szaleć, i kupować od razu dużej ilości owoców.

Ale wracamy, do samej procedury sporządzania przyprawy

Na każdy kilogram jabłek, powinnyśmy przeznaczyć pięć szklanek wody, kawałek razowego chleba, 10 deko cukru i 1 deko zwykłych drożdży spożywczych.

Tak przygotowany zaczyn, przykrywamy kawałkiem czystej gazy i odstawiamy na okres dziesięciu dni, w chłodne miejsce.

Jednak przez ten czas, nie możemy zapomnieć o naszej miksturze. Codziennie, co najmniej trzy razy należy mieszać zaczyn. Najlepiej jest to robić drewnianą łyżką, która nie będzie reagować chemicznie z naszą substancją.

Po upływie tych dziesięciu dni, zdejmujemy gazę i odsączamy zawiesinę od powstałego płynu. Do smaku możemy dodać jeszcze 10dkg cukru. To z tego płynu, po następnych 45 dniach powstanie właściwy ocet, który będzie można przelać do przygotowanych do tego celu butelek.

Aby poznać walory odchudzające octu jabłkowego, nie musimy pić samego octu. Możemy przygotować sobie popularny napój, który wykonuje się łącząc dwie łyżki octu jabłkowego z pół szklanki wody.

Właściwości octu jabłkowego

Najważniejszym składnikiem octu jabłkowego, wpływającym na jego działanie odchudzające, jest wysoka zawartość pektyny. Przyspiesza ona bowiem tempo procesów trawienia. Oprócz tego ma ona wiele innych korzystnych walorów, które mają niebagatelne znaczenie na nasz organizm Należą do nich między innymi:

  • obniżenie poziomu cholesterolu
  • zapobieganie nadciśnieniu
  • poprawa stanu naszych naczyń krwionośnych

Zalety pektyny mają duże znaczenie,w przypadku osób starszych, mających często problemy z prawidłowymi wartościami cholesterolu we krwi, lub narzekają na zbyt wysokie ciśnienie. Jednak, nie zapominajmy, że ludzie mający problemy z nadwagą, też często mają takie same problemy, jak i osoby starsze.

Oprócz pektyny, ocet jabłkowy zawiera duże ilości potasu, wapnia, fosforu, oraz sodu.

Są to często składniki, które tracimy w pierwszej kolejności przy stosowaniu tradycyjnych diet odchudzających.

Ocet jabłkowy zawiera też duże ilości witaminy E. Jest ona, nie bez powodu nazywana witaminą młodości. Dlatego też w przeciwieństwie do innych, dieta octowa, nie odbija się na naszej cerze i skórze.

Przygotowania do zastosowania diety octowej

Aby rozpocząć dietę octową, należy zadać sobie przede wszystkim pytanie, jaki chcemy osiągnąć efekt i jakie wiążemy z nią oczekiwania?

Należy też przy tym pamiętać, że aby jakakolwiek dieta, w tym i octowa zadziałała, należy pamiętać o podstawowych zasadach odchudzania.

Osoby stosujące dietę octową, w swoich opowieściach opisujących jak udało im się zrzucić zbędne kilogramy, nadmieniały, że musiały zrezygnować między innymi ze słodyczy, chipsów, jedzenia typu fast food. Zaczęły też często wychodzić na spacery i przestały unikać wysiłku fizycznego.

To wszystko, w połączeniu z dietą octową, pozwoliło im uzyskać naprawdę imponujące i zadowalające efekty.

Podstawowe zasady stosowania diety octowej

Według zapisków historycznych, pierwszą osobą stosującą kurację octem jabłkowym była Kleopatra. Przekazy historyczne mówią, że miała ona w zwyczaju spożywać go, po każdym obfitym posiłku. Miało to na celu pomóc w trawieniu ciężkostrawnych potraw, oraz dostarczeniu organizmowi wielu niezbędnych minerałów i witamin.

Stosowanie diety octowej polega na systematycznym spożywaniu napoju, a mianowicie:

  • rano, zaraz po przebudzeniu
  • przed obiadem
  • przed snem, po kolacji.

Dieta octowa, nie przynosi szybko widocznych efektów. Jej rezultaty są dopiero zauważalne po dość długim czasie.

Dieta octowa – przeciwwskazania i komplikacje

Nie ma diety idealnej. Również dieta octowa ma swoje zalety, jak i wady. Dlatego przed jej zastosowaniem, warto zasięgnąć opinii ludzi będących zwolennikami jej stosowania, jak i jej przeciwników.

Dieta octowa, może nie być dobrze tolerowana przez nasz żołądek.

Dlatego z jej stosowania, powinny zrezygnować osoby, które mają problem z wrzodami żołądka.

Może też okazać się, ze nasz organizm nie toleruje octu jabłkowego, choć wcześniej nie mieliśmy żadnych niepokojących sygnałów i problemów z pracą żołądka. Dlatego zaleca się wpierw przeprowadzić próbę, polegającą na zastosowaniu diety w bardzo ograniczonej ilości.

Należy wtedy zastosować napój z octu, tylko w porze obiadowej. Jeżeli pojawia się jakieś nieprzewidziane komplikacje ze strony układu pokarmowego, to będziemy w stanie uporać się z nimi przed nocą.

Dieta octowa, nie jest szkodliwa dla naszego organizmu, ale każdy z nas jest inny i inna może być reakcja stosowania tego typu odchudzania. Dlatego, jeżeli zaobserwujemy jakieś niepokojące objawy, wywołane na skutek stosowania diety octowej, nie należy się wahać przed wizytą u lekarza. Także przed rozpoczęciem samej diety, ważne jest, abyśmy porozmawiali z dietetykiem i zasięgnęli u niego fachowej porady. Jego wskazówki powinniśmy wziąć sobie do serca, tak aby w przyszłości móc cieszyć się dobrym zdrowiem, urodą i szczupła sylwetką.

Inne zastosowania octu jabłkowego

Ocet jabłkowy ma zastosowanie nie tylko w przypadku diety octowej. Możemy go używać w celach zdrowotnych i kosmetycznych.

Pomaga między innymi:

  • uzyskać piękne i lśniące włosy – 1/4 filiżanki octu jabłkowego mieszamy z 1/2 szklanki ciepłej wody. W tak przygotowanym płynie, należy płukać włosy. Po 10 minutach wypłukujemy dokładnie mieszaninę z włosów. Metoda ta zapobiega także wypadaniu włosów. Jednak tu skuteczniejsze jest dodatkowo spożywanie napoju z octu jabłkowego i wcieranie wodnego roztworu w skórę głowy
  • problemy z biegunką – stosowanie octu jabłkowego, pozwala wyregulować pracę jelit, wpływając pozytywnie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego i absorbując toksyny. Ocet wspiera też odbudowę równowagi flory bakteryjnej, zaopatrując przy tym organizm w ważne dla niego składniki mineralne i witaminy
  • ból gardła – płukanie gardła rozcieńczonym octem jabłkowym, poprawi nasze samopoczucie. Jego składniki antybakteryjne, wyjątkowo szybko i skutecznie działają
  • bóle głowy – mogą mieć różnorakie tło i pochodzenie, również od źle funkcjonującego układu pokarmowego. Dlatego zaleca się w tym przypadku picie dwa razy dziennie rozcieńczonego roztworu octu jabłkowego.
  • Kaszel – syrop sporządzony z octu i miodu, ma zastosowanie głównie u małych pacjentów. Pozwala na łatwiejsze odkrztuszanie śluzu. Syrop przygotowujemy z czterech łyżek stołowych miodu i pięciu łyżeczek od herbaty octu. Należy go podawać choremu, po jednej łyżeczce od herbaty.
  • katar – należy pić dwa razy dziennie, napój przygotowany z rozcieńczonego octu jabłkowego, a także przeprowadzać inhalacje z silnie rozgrzanego roztworu, w proporcji 2:1, woda – ocet. Nos należy płukać z zastosowaniem soli emskiej. Dodatkowo, obolały i zaczerwieniony nos, możemy okładać kompresem z octu jabłkowego.

Jest jeszcze wiele innych dolegliwości i przypadłości, na które możemy stosować ocet jabłkowy sam, lub z domieszką innych substancji.

Dowodzi to wszechstronności i uniwersalności octu jabłkowego, który może być stosowany zarówno do celów odchudzających, jak i kosmetycznych i medycznych.

Nie jest to specyfik drogi, i może być zastosowany w każdym domu. Jego produkcja, także nie powinna nikomu sprawić większych trudności.

Dlatego, warto też poczytać więcej na temat octu jabłkowego, o jego właściwościach, oraz zasięgnąć rad osób go stosujących, jak i specjalistów i dietetyków, by mądrze i rozważnie podjąć decyzję o jego zastosowaniu „na własnej skórze”.

Ocet jabłkowy w tabletkach

Nasze apteki i sklepy zielarskie bogate są w tabletki octu jabłkowego. Zazwyczaj tabletki te zawierają dodatkowo witaminę C. Nierzadko zawierają również substancje rozsadzające, co jest ważne w odchudzaniu. Ocet jabłkowy w postaci tabletek jest suplementem, który równie skutecznie wspomaga odchudzanie.

Ponadto, przyśpiesza procesy trawienne i stymuluje oczyszczanie organizmu. Tabletki octu jabłkowego pakowane są zazwyczaj po 100 tabletek, co pozwala na miesięczną kurację. Można również nabyć mniejsza ilość tabletek. Pamiętajmy, by tabletki octu jabłkowego popijać dużą ilością wody.

Opracowała
Anna Głowacka

1 komentarz do “Ocet jabłkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.