Home > Odżywianie

Miód

MiódMiód powstaje dzięki przetwarzaniu słodkich soków roślinnych lub nektaru kwiatowego. Jest produktem słodkim, wysokokalorycznym i leczniczym. Znajduje zastosowanie od wielu tysięcy lat. Coraz więcej osób interesuje się naturalnym i zdrowym sposobem odżywiania. Sięga po produkty żywnościowe, które nie posiadają substancji chemicznych. Z racji tego, że właśnie miód jest cenną substancją odżywczo-leczniczą, a przy tym naturalnym produktem, sięgamy po niego coraz częściej.

Podział miodu

Miód, w zależności od surowca, z jakiego powstaje dzieli się na kwiatowy, mieszany oraz spadziowy. W zależności od koloru wyróżniamy miody jasne i ciemne.

Miód jest produktem, które szybko chłonie wszelkie zapachy. Przez jego higroskopijność należy przechowywać go w suchych, przewiewnych i chłodnych pomieszczeniach, których temperatura nie przekracza 18°C. Jeżeli stosujemy miód jako środek antybiotyczny, należy chronić go przed promieniami słonecznymi. Dlaczego? Promienie słoneczne wpływają negatywnie na obniżenie jego aktywności antybiotycznej. Miody przechowywane w warunkach temperatury pokojowej po kilku miesiącach tracą połowę aktywności antybiotycznej.

Opis najbardziej znanych i stosowanych przez nas miodów

Miód wielokwiatowy pochodzi z nektaru zbieranego z roślin łąkowych, uprawnych, leśnych i górskich. Ma słodki smak oraz silny zapach. Posiada niską aktywność antybiotyczną. Stosowany jest zwłaszcza w:

  • alergii
  • schorzeniach górnych dróg oddechowych
  • astmie oskrzelowej

Miód ten posiada wiele ziaren pyłku kwiatowego, co stanowi swoiste antygeny, wytwarzające u pacjenta przeciwciała.

Miód akacjowy jest miodem lekko mdłym, o trudnej krystalizacji. Zawiera dużą ilość fruktozy, charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem kwiatów robinii akacjowej, drzewa, z którego nektaru pszczoły produkują miód. Miód akacjowy należy stosować w celu:

  • osłony i ochrony naszego żołądka przed nadmierną ilością kwasów trawiennych
  • zapobiegawczo przeciw powstawaniu kamieni
  • podniesienia sił witalnych dla osób narażonych na nadmierny wysiłek fizyczny i psychiczny

Miód lipowy ma pikantny, ostry smak oraz silny aromat kwiatowy. Jest miodem, który posiada zielonkawożółtą barwę. Po skrystalizowaniu przybiera drobnoziarnistą, krupkowatą konsystencję. Kwiaty lipy zawierają wiele olejków eterycznych, jak np. garbniki, goryczki czy też saponiny. Ponadto zawierają kwas askorbinowy oraz karoten. Miód ten znalazł zastosowanie:

  • jako środek wykrztuśny
  • w przeziębieniu
  • jako środek napotny
  • jako środek obniżający gorączkę

W połączeniu z sokiem malinowym oraz kwiatem z bzu czarnego stanowi doskonały środek na stany przeziębieniowe.

Miód rzepakowy jest miodem bezbarwnym, lekko słomkowym lub jasnożółtym z zielonkawym podbarwieniem. Jest miodem dla prawdziwych smakoszy, z powodu mdłego, z nutą goryczki smaku. Przez wielu nazywany jest miodem regeneracyjnym, gdyż szybko ‚stawia na nogi”. Jest to miód, który szczególnie wpływa na:

  • serce i siłę jego skurczu.
  • rozszerzenie naczyń wieńcowych serca
  • obniżenie i normalizację ciśnienia tętniczego krwi
  • uzupełnienie niedoboru potasu
  • profilaktykę chorób zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej.
  • gojenie ran

Do najbardziej znanych a zarazem cennych składników miodu należą zawarte w nim mikro- i makroelementy, z których najważniejsze to żelazo, mangan, kobalt i magnez.

Leczenie chorób produktami zebranymi, przetworzonymi lub wydzielonymi przez pszczoły nosi nazwę apiterapii.

Do produktów takich zaliczamy:

  • pyłek kwiatowy, który jest produktem zebranym przez pszczoły
  • mleczko pszczele, jad pszczeli oraz wosk jako produkty wydzielane przez pszczoły
  • propolis oraz pierzgę jako produkty zebrane i przetworzone przez pszczoły.

Przypatrując się składowi produktów pszczelich można stwierdzić, że miód posiada:

  • około 70% węglowodanów w postaci cukrów prostych
  • kwasy organiczne
  • enzymy imobilizowane
  • elektrolity
  • biopierwiastki
  • niewielką ilość witamin

A oto wartości odżywcze zawarte w jednej łyżeczce ( 12 g) miodu:

Zdaniem wielu pszczelarzy, ”kto miód je i pije, ten długo żyje”, dlatego postarajmy się o to, by go nie zabrakło w naszym pożywieniu.

Opracowała
Anna Głowacka

Skomentuj

Komentarze (1)

  1. Michał pisze:

    Fajny opis gatunków miodu. Szkoda, że niezbyt wiele o pszczelim kicie, ale tu można o nim poczytać http://www.pszczelikit.pl