KatarKatar jest najczęściej spowodowany, w wyniku ostrego zapalenia błony śluzowej nosa wywołanego zakażeniem wirusowym, a niekiedy bakteriami.

Podrażnienie błony śluzowej nosa może być spowodowane bezpośrednim działaniem czynnika drażniącego, bądź też pośrednio przez układ nerwowy.

Zdenerwowanie może spowodować zwiększenie wydzieliny jam nosowych.

Do czynników bezpośrednio drażniących błonę śluzową nosa zaliczamy: aerozole, pyły oraz lekarstwa.

Jak przebiega katar?

Nadmierna ilość wydzieliny z jamy nosowej często spływa do gardła, powodując:

  • konieczność częstego przełykania
  • odpluwanie
  • odchrząkiwania
  • uczucie nudności – rzadko

W początkowej fazie kataru wydzielina jest wodnista. Jest to uczucie najbardziej uciążliwe. Po kilku dniach wodnista wydzielina zamienia się w gęstą, której nadmiar może spowodować niedrożność nosa.

Wydzielina wodnista, która pojawia się nagle, i której towarzyszą następujące objawy:

  • kichanie
  • łzawienie
  • pieczenie

może być objawem alergicznego kataru.

Katar alergiczny

Z katarem alergicznym mamy do czynienia, kiedy błona śluzowa nosa zetknie się z czynnikiem, na który jesteśmy uczuleni. Najczęściej powodem są alergeny: pyłki, kurz domowy, sierść zwierząt itp. Występowanie kataru alergicznego często uwarunkowane jest predyspozycją genetyczną Objawami świadczącymi o alergicznym katarze są:

Katar alergiczny daje się we znaki szczególnie w okresie od lutego do sierpnia, kiedy to następuje kwitnienie roślin.

Nie leczony katar alergiczny może nasilić objawy alergiczne oraz spowodować rozwój astmy oskrzelowej. Leczenie kataru alergicznego polega na redukowaniu dokuczliwych objawów alergicznych, oraz wykonaniu testów alergicznym w postaci testów skórnych punktowych. Podaje się leki, które mają na celu uwalnianie histaminy z błon komórkowych komórek tucznych. Histamina jest substancją odpowiedzialną za reakcje alergiczne.

Katar ropny

Katar w postaci, utrzymującej się dwa tygodnie ropnej wydzieliny może świadczyć o wystąpieniu zapalenia zatok przynosowych. Ostra postać zapalenia może trwać kilka tygodni. Początkowe objawy tej choroby to zazwyczaj nagły nieżyt błony śluzowej nosa. Jeśli choroba się rozwinie przeważnie obserwujemy podwyższoną temperaturę ciała, złe samopoczucie oraz uczucie rozbicia. Objawami miejscowymi są bóle głowy, ból nad zatokami, katar – często ropny, bóle zębów. Do innych objawów zapalenia zatok zaliczamy:

  • zaburzenia węchu
  • przykry zapach z ust
  • uczucie nabrzmiałej twarzy
  • kaszel

Charakterystyczne dla zapalenia zatok przynosowych jest to, że ból nasila się przy pochylaniu głowy do przodu.

Wyróżniamy trzy rodzaje zapalenia zatok przynosowych: ostre, nawracające oraz przewlekłe.

Leczenie polega na podawaniu antybiotyków przez dwa tygodnie, z racji utrudnionej penetracji do zatok. Często stosuje się drenaż zatok lub płukanie. W szczególnych przypadkach wykonuje się zabiegi chirurgiczne.

UWAGA!

Ropna wydzielina z domieszką krwi może świadczyć o ciele obcym, które tkwi w jamie nosa. Dotyczy to głównie dzieci.

Leczenie kataru w warunkach domowych

  • Jeśli dopadł nas katar, najlepiej zostać w domu i odizolować się od otoczenia.
  • Należy przyjmować dużą ilość ciepłych płynów. Pijemy gorącą herbatę z cytryną lub rosół. Pomocny okaże się imbir, który należy zetrzeć na tarce i dodać do rosołu lub herbatki. Pamiętajmy, że im więcej płynów będziemy pić, tym rzadszy będzie nasz śluz w nosie.
  • Zażywajmy witaminę C, która pobudza nasz układ odpornościowy. Jest dobra na to, by odblokować bodźce prowadzące do zapalenia zatok
  • Zażywajmy witaminę E w postaci suplementu – po uzgodnieniu ilości z lekarzem oraz produktów, które ją posiadają. Do produktów takich zaliczamy orzechy, nasiona oraz oleje roślinne.
  • Spożywajmy chili, chrzan oraz cebulę, które zmniejszają ciśnienie w zatokach i uśmierzają ból. Szczególnie chili potrafi znieczulić receptory bólu i nerwów, co powoduje zahamowanie stanu zapalnego. Z kolei cebula i chrzan również zawierają składniki zmniejszające stan zapalny.
  • Smarujmy nozdrza wazeliną lub maścią z witaminą A.
  • Wykonujmy inhalacje. W tym celu, do wrzątku możemy dodać łyżkę soli albo kilka kropli amolu. Pomocne może okazać się dodanie ziół: tymianku lub szałwii, która ma działanie ściągające. Zakryj głowę ręcznikiem, by para nie uciekała na boki, i wdychaj opary przez zatkany nos.

W czasie kataru nie jadamy produktów mlecznych, które zdaniem wielu lekarzy pogarszają nasze samopoczucie. Jeśli zrezygnujemy z mleka, uzupełniajmy nasz organizm w wapń.

Apteka

Jeśli mamy zwykły katar warto udać się do apteki, w której znajdziemy wiele medykamentów, które skracają czas jego trwania, zmniejszają obrzęk i ilość wydzieliny oraz uczucie zatkania nosa. Jeśli zażywamy krople do nosa, pamiętajmy, by ograniczyć się jedynie do trzech dni. W przeciwnym razie może to doprowadzić do polekowego nieżytu nosa, który objawia się ciągle zatkanym nosem.

Profilaktyka

Nie ulega żadnej wątpliwości, że katar jest dolegliwością, którą lepiej jest zapobiegać niż leczyć, dlatego pamiętajmy o profilaktyce i stosujmy się do podstawowych zasad:

  • Unikajmy ciągłych i gwałtownych zmian temperatur
  • Starajmy się nie przegrzewać
  • Pamiętajmy o nakrywaniu głowy oraz szyi w chłodne dni
  • Unikajmy kontaktu z chorymi
  • Pamiętajmy o właściwym uzupełnianiu naszego organizmu płynami, które są bardzo ważne w utrzymaniu prawidłowego nawilżenia organizmu.
  • Dbajmy o odpowiednie nawilżenie mieszkania

Przepis na chili z fasolami – bardzo wskazany przy katarze

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 marchwie – kroimy na talarki
  • 1 cebula- siekamy
  • 1 puszka pomidorów – 800 gramów
  • 2 ząbki czosnku – siekamy
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 słoik salsy – 500 gramów
  • po jednej puszce fasoli czerwonej, czarnej i białej – osączamy i płuczemy
  • zielona papryka – siekamy
  • czerwona papryka – siekamy

Sposób wykonania:

W wolnowarze o pojemności około 4 litrów umieszczamy marchew, seler, cebulę, czosnek, salsę, pomidory, chili w proszku. Wszystkie składniki przykrywamy i dusimy w wolnowarze, w wysokiej temperaturze około 5 godzin. Po tym czasie dodajemy fasolkę i paprykę.

Dusimy jeszcze przez kwadrans bez przykrycia.

Opracowała
Anna Głowacka

Skomentuj

Komentarze (1)

  1. Aneta pisze:

    Katar i przeziebienie to pierwszy krok do grypy. Dlatego lepiej stosować skuteczną profilaktykę w postaci szczepień. Lekarz polecił mi szczepienia śródskórne i jestem zadowolona z ich działania. Pierwszy raz spróbowałam w zeszłym roku i nie chorowałam.