Podstawą pożywienia człowieka zgodnie z najnowszą piramidą żywienia powinny być produkty zbożowe. Zaczynamy więc od tej podstawy. O kaszach, makaronach napisano już wiele i wszyscy je znamy, choć nie doceniamy. Za najważniejszą uważam kaszę jaglaną obecnie mało znaną, a bardzo wartościową i dziś chcę przywrócić jej należyte miejsce na naszym stole.

Kasza jaglana – kiedyś jeden z podstawowych produktów w domach naszych przodków, współcześnie stała się potrawą niemal egzotyczną. A szkoda, bo to najzdrowsza z kasz, znana od tysięcy lat. Kaszę jaglaną uzyskuje się z obłuszczonych ziaren prosa. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, na bazarowych stoiskach, a nawet w marketach.

Posiada mnóstwo zalet, jest lekkostrawna i odżywcza (100g – 346kcal). Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy i korzystnie wpływającą na wygląd skóry, paznokci i włosów.

Krzem wpływa też na przemianę materii i ułatwia odchudzanie. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na krzem wynosi ok. 5-20 mg, to niewiele, a i tak większość osób ma niedobór tego pierwiastka w organizmie. Przyczyna tkwi właśnie w niewłaściwej, zbyt “bogatej”, wysokobiałkowej diecie, składającej się z mięsa i jego przetworów, gdzie krzemu prawie nie ma, podobnie jak w rybach, drobiu, serach.
Tymczasem krzem nie tylko zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu w nich związków tłuszczowych. Krzem pełni tez funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach.

Kasza jaglana jest więc tanim, naturalnym, smacznym źródłem krzemu, ale też zawiera dużo witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny. kwasu pantotenowego). Obfituje w lecytynę oraz substancje mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Zawiera witaminę E, – jeśli będzie dostatecznie często gościć na naszym stole, może być dość dobrym źródłem również i tej witaminy. Co ważne – kasza jaglana nie zawiera glutenu, a zatem nie uczula, jest najlepszą kaszą dla dzieci, zalecana jako pierwsza z kasz.. Możemy więc przyrządzać z niej potrawy dla całej rodziny!

Według medycyny chińskiej kasza jaglana ma naturę neutralną, ocieplającą; polecana jest przy chorobach żołądka, przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, jelit i nerek. Jest zasadotwórcza, więc doskonała przy wzmacnianiu organizmu z chorobą nowotworową. Kasza jaglana wzmacnia osłabiony, wychłodzony organizm.

Jest więc dostatecznie dużo powodów, by wprowadzić kaszę jaglaną na nasz stół.

A oto kilka sposobów, jak to zrobić. Możemy ją przygotowywać, jako samodzielne danie lub dorzucać do krupniku, czy mieszać z innymi kaszami. Najprostsza zupa z kaszą jaglaną to: ugotowaną na sypko kaszę dodać do ciepłego mleka, lekko dosłodzić, lub posolić do smaku.

Jak gotować kaszę jaglaną
Zawsze zaczynamy od umycia ziaren, można to zrobić pod bieżącą wodą na drobnym sicie, albo płukać parę razy w naczyniu, a następnie odsączyć wodę. Tak przygotowaną kaszę wrzuca się na wrzątek, którego powinno być ponad dwa razy więcej niż kaszy, czyli na szklankę kaszy używamy 2,5 szklanki wody (można też zmieszać pół na pół mleko i wodę – zyskuje wtedy delikatniejszy smak), wrzątek lekko solimy i dodajemy tłuszcz, np. na taką ilość 1 czubatą łyżkę masła. Gotujemy na malutkim ogniu pod przykryciem 20 minut.

Po tym czasie sprawdzamy co się dzieje – normalnie kasza wchłonie cały płyn i będzie już gotowa, jeśli jeszcze jest twardawa, to dalej możemy ją wstawić do piekarnika (może być w tym samym garnku i dobrze przykryta) na następne 20 minut, żeby doszła, można także taki garnek z gorącą kaszą owinąć dobrze w koc i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu, powinna dojść do siebie. Jeśli mamy kuchnię elektryczną z płytą ceramiczną wówczas nie ma problemu, po wyłączeniu kasza “dojdzie” na ciepłej płycie.

Godne polecenia przepisy:

Energetyzująca zupa śniadaniowa
Przepis pochodzi z książki Anny Ciesielskiej “Filozofia zdrowia”
Jest to potrawa łatwa w przygotowaniu, a niezbędna w codziennym żywieniu, bez niej nie wypuszczam dzieci z domu. Przygotowuję ją szybko wieczorem, do rana pięknie dochodzi na ciepłej płycie kuchni.

Na ok. 1,5 l wrzącej wody, wrzuć po kolei: szczyptę kurkumy, 3 łyżki kaszy jaglanej i 3 łyżki płatków owsianych, szczyptę imbiru, sól do smaku. Gotuj około 30 minut, a potem dodaj: łyżeczkę soku z cytryny lub utarte jabłko, wrzącą wodę (jeżeli trzeba), 5 orzechów włoskich pokrojonych, łyżeczkę rodzynek lub kilka daktyli czy fig. Gotuj 10 minut, potem dodaj: masło i miód do smaku. Jeśli gotujesz wieczorem – masło i miód dodaj rano po podgrzaniu zupy.

Kasza jaglana z jabłkami
Składniki: kasza jaglana, kilka jabłek, rodzynki, orzechy, miód, trochę soku z cytryny, ew. jogurt naturalny, cynamon, ew. kardamon.

Jabłka obierz, pokrój w plasterki i duś w rondlu z dodatkiem odrobiny wody i masła przez 10 minut, następnie możesz dodać umyte i namoczone rodzynki i trochę kropli soku z cytryny, orzechy (np. włoskie, albo migdały). Posyp cynamonem, ewentualnie kardamonem i dodaj ugotowaną wcześniej kaszę. Zamieszaj i podawaj polane miodem, ew. posypane cukrem. Bardzo dobre też z jogurtem.
W wersji trochę wolniejszej można to danie przygotować w piekarniku – ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym kaszę i podduszone jabłka z dodatkami, górna warstwa powinna być z kaszy, można ją polać śmietaną, zapiekać około 30 minut na małym ogniu. W tym wypadku używamy kaszy jeszcze nie w pełni ugotowanej, tylko po wstępnym, 20-minutowym gotowaniu.

Kasza jaglana z warzywami
Składniki: szklanka kaszy jaglanej, 2 papryki, mała cukinia, duża cebula, puszka kukurydzy, 3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, sos sojowy, rozmaryn, sól, pieprz.

Kaszę sparz i odsącz. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paski. Umytą cukinię (jeśli młoda – ze skórką) pokrój w ćwierć plasterki, natomiast cebulę obierz i posiekaj. Otwórz puszkę i odsącz ziarna kukurydzy. Rozgrzej na patelni część oleju i najpierw podsmaż samą cebulę, a gdy będzie złota, wsyp kaszę i jeszcze chwilę smaż razem. Kaszę z cebulą przełóż do rondla, zalej 2 szklankami wody, osól i upiecz ją w piekarniku (około 25 minut). Na reszcie oleju podsmaż posiekany czosnek, po czym dołóż cukinię i paprykę. Duś, nie podlewając wodą, aż warzywa staną się przezroczyste i miękkie, ale zachowają jędrność. Wówczas wymieszaj je z kukurydzą i kaszą, dopraw pieprzem, rozmarynem i sosem sojowym. Następnie przykryj i trzymaj na płytce około 8 minut. Podawaj na ciepło. To danie doskonale nadaje się do odgrzewania!

Pomidorowa z kaszą jaglaną
Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej, 2 kostki rosołowe, łyżka masła, cebula, łyżka koncentratu pomidorowego, pół szklanki śmietany 12-proc., 3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki, sól.

Zacznij od wypłukania i odcedzenia kaszy, po czym zalej ją 3-4 szklankami wody, dodaj połowę masła. Wszystko osól i gotuj około 35 minut. Resztę masła stop w rondelku, zeszklij na nim posiekaną cebulę i wymieszaj ją z koncentratem. Teraz przez chwilę duś pod przykryciem, a następnie przełóż do garnka z zupą. Zupę dopraw kostkami rosołowymi i zagotuj. Na koniec dodaj śmietanę i posyp koperkiem. Zupa ta jest jeszcze smaczniejsza, gdy zamiast koncentratu użyjemy świeżych pomidorów (obranych ze skórki i pozbawionych nasion).

Krupnik z kaszy jaglanej
Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej, 6 szklanek rosołu drobiowego, 20 dag pieczarek, łyżka masła lub margaryny, upieczone udko kurczaka, 1-2 żółtka, 2 łyżki posiekanej zieleniny, pieprz, sól.

Opłukaną kaszę zalej zimnym rosołem i gotuj około 50 minut na małym ogniu. Pieczarki umyj, osącz, pokrój na plasterki, po czym usmaż na maśle lub margarynie. Mięso z udka pokrój w kostkę i pod koniec gotowania wrzuć do zupy, dodaj pieczarki. Krupnik zagotuj i zdejmij z ognia. Zapraw go teraz rozmąconymi żółtkami, rozprowadzonymi przestudzoną zupą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krupnik – już na talerzu – posyp przed podaniem zieleniną.

Kasza jaglana z suszonymi śliwkami
Składniki: szklanka kaszy jaglanej, 2 szklanki mleka, łyżeczka masła, 10 dag suszonych śliwek, kawałek suszonej skórki pomarańczowej, kieliszek białego wina, garść rodzynek, 2 łyżki cukru, cukier wanilinowy , sól.

Sparzoną i odcedzoną kaszę wsyp na gotujące się z masłem mleko, zamieszaj, dodaj szczyptę soli i cukier wanilinowy. Gdy płyn wsiąknie, przykryj garnek i wstaw go do nagrzanego piekarnika. Umyte, zamoczone śliwki zalej wodą (3/4 szklanki), posłódź, dodaj skórkę pomarańczową i ugotuj je na wolnym ogniu. Przetrzyj przez sito. Do przecieru dodaj wino oraz namoczone i odcedzone rodzynki. Tą marmoladą polej ciepłą lub przestudzoną kaszę już na talerzykach.

Barbara Korgól – ekspert naturalnego żywienia
www.biovert.pl

Skomentuj używając Facebooka

Dodaj komentarz bez użycia Facebooka

Komentarze (50)

  1. cabanski pisze:

    Super! Muszę to koniecznie zastosować. Znajomi poradzili mi, że można przez jakiś czas (np. 2 tygodnie) żywić się wyłącznie kaszą jaglaną i wodą – co sprawdzili na sobie z pozytywnym skutkiem (oczyszczenie organizmu).

  2. damian pisze:

    Ja od ponad roku stosuję w mojej diecie tą kaszę – zwykle ugotowaną normalnie czyli samą z przyprawami ale również w postaci przetworów (kotlety z kaszy jaglanej) etc, oprócz niej stosuję inne kasze – gryczaną, kuskus, powoli wracam do zdrowia, dzisiaj nie wyobrażam sobie posiłku bez kaszy jaglanej i gryczanej…

  3. Anonim pisze:

    Damian kasza gryczana oczywiście jest super, ale jaglana jest ohydna oczywiście dla mnie.

  4. regin pisze:

    Kasza jaglana sama może nie jest smaczna ale odpowiednio przyprawiona -vide przepisy- nadaje się do zjedzenia, dzisiaj jadłam na śniadanie: kasza uprażona przed ugotowaniem, podduszona z bananami, masło, słonecznik, mleko migdałowe i coś tam jeszcze -super śniadanko -syte i smaczne, polecam

  5. Anna anka7777@vp.pl pisze:

    Panie Damianie -popieram Pana , sama wychowałam się na kaszy jaglanej i innych lata 40 , ale teraz męza dopadł nowotwór krtani – papierosy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jeżeli może Pan mi pomóc proszę o kilka przepisów np. wspomniane kotlety.dziękuję

  6. asup pisze:

    kasza jaglana jest bardzo dobra zarówno dla zdrowia jak i w smaku ! na prawde polecam wszystkim!

  7. adam munk pisze:

    Pokażcie mi te ,,najnowsze badania,, gdzie udowadniacie że podstawą żywienia człowieka powinny być produkty zbożowe? Czekam na super nowiny – adammunk60@wp.pl.
    Do cabanski – jak widać po twojej wypowiedzi twój mózg zanika, a jak jeszcze będziesz tak jadł jak piszesz to debilizm masz murowany. Ludzie jeśli coś jest zdrowe to nie stosuje się tego tylko na jakiś czas, ale na całe życie. Poza tym w 100g tej kaszy jest prawie 70g cukru, a od kiedy to cukier jest zdrowy? Oczywiście jako dodatek w minimalnej ilości (100g suchej kaszy na 3-4 obiady) to nie ma sprawy. Jak się czyta te wasze głupoty to człowiek się zastanawia co się stało z ludzka inteligencją.

  8. adam munk pisze:

    Ten przepis na kaszę jaglaną z jabłkami jest super, ale drogą do otyłości, chorób a zwłaszcza cukrzycy. Popatrzcie tylko na skład sam cukier – jabłka, rodzynki, miód. Mimo wszystko z waszej głupoty jest pożytek: zmniejsza się przeludnienie na świecie, a lekarze i firmy farmaceutyczne zarabiają krocie i interes się kręci. Tak trzymać!

  9. ;))) pisze:

    Z tego co piszesz adasiu, to wynika, że jedzenie warzyw jest strasznie niezdrowe. W końcu wszystkie zawierają jakiś cukier ;) ))

  10. Anonim pisze:

    Ja mysle ze adas munk jest kompletnym debilem

  11. piots pisze:

    uwielbiam kasze jaglana, jem ją codziennie :)

    najlepszy przepis:

    kasze zalać wrzątkiem i gotować 8 minut
    odcedzić i nałożyć na talerz
    nałożyć drzem o ulubionym smaku, owoce, polać słodkim syropem
    można dodać suszona żurawinę albo rodzynki

    PYCHA!!

    (na opakowaniu jest napisane żeby gotować kasze ok. 20 minut – bzdura! 8 minut to max, dłużej gotowana jest papkowata i niedobra! )

  12. lussin1 pisze:

    kasze jem od pół roku! wzmocniły mi sie włosy i paznokcie nie mówiac już o cerze! Mój przepis to ugotowana kasza z pomidorami żurawinami i olejem lnianym!!!!!!! polecam

  13. kwak pisze:

    Jedzta co chceta. Na zdrowie, a nie przejmujta sie dupkami obrazajacymi innych.

  14. kwak pisze:

    Artykul interesujacy, dopiero zaczynam przygode z ta kaszka. Jak poczuje korzystne skutki , to napisze. Pozdrawiam

  15. Kaśka pisze:

    Ta kasza jest OK!

  16. anka pisze:

    dzisiaj pierwszy raz będę gotować kaszę, zobaczymy

  17. KashoOk pisze:

    Kasha jest ok ;)

  18. Herbuś pisze:

    Lussin1.. mogłabyś podać dokładny przepis kaszy z pomidorami i olejem lnianym ( proporcje itp) dzięki :)

  19. lady pisze:

    Czy da się jakoś zniwelować gorzki smak tej kaszy, bo ostatnio ugotowałam ale była strasznie gorzka nawet polanie miodem nie pomogło, macie jakieś pomysły??????

  20. mejapa pisze:

    Wiec dzisiaj byl moj pierwszy raz z kasza….no i moge powiedziec jest ok…zrobiona z jablkiem cynamonem i odrobina miodu..mniaaamm

  21. auri pisze:

    żeby pozbyc sie goryczki trzeba najpierw kasze zlac wrzatkiem / ja to robie na sitku/ a później wrzucam dopiero do garnka i jest spoko. teraz jestem na etapie oczyszczajacej zupy wg.przepisu stefanii korżawskiej. nie spodziewałam sie ze bedzie dobra bo jest na marchwii, pietruszcze i selerze, do tego troche soli i pieprz ziołowy, a jest bardzo fajna:) tylko zeby oczyscic organizm z toksyn to trzeba ja jesc przez trzy tygodnie chyba i tylko ja:) troche odbiegam od normy, bo jem tez płatki/owsiane, zytnie,pszenne/ na wodzie i czasem cos innego ale ogólnie dobra sprawa:)

  22. Scarlet pisze:

    Do grona praktukujących z kaszka jaglaną dołączam od jutra (z rozsądku).Zawiera krzemionkę, a dla mnie jest to bardzo ważne ze względu na włosy i paznokcie. Od miesiąca piję herbatkę krzemionkową i muszę stwierdzić, że włosy przestały wypadać. Ale chcę aby odrosły i były takie jak przed rokiem. A ponieważ kaszka jaglana zawiera wiele innych i mikroelementów i witamin – słowem jest bardzo zdrowa, jak piszą znawcy przedmiotu,to odpowiednio doprawiona może być dobrym uzupełnieniem. Na koniec mam pytanie – czy ktoś wie czy kaszę jaglaną można przyrządzać na surowo do koktajli? Czy gotując nie traci się na wartości odżywczej? Pozdrawiam wszystkich.

  23. kriss pisze:

    kasza jaglana wyłapuje i wiąże toksyny z organizmu i je wydala .

  24. nemesea pisze:

    A ja gotuję kaszę jaglaną nieco inaczej. Na szklankę kaszy, wlewam pół szklanki wody i dwie szklanki mleka, czasem w ogóle nie dodaję wody. Solę i dodaję dwa razy więcej cukru, niż wsypałam soli.
    Tak tę kaszę przygotowuje moja Babcia i z tego, co wiem, w moich okolicach, właśnie tak się ją gotowało.
    Smacznego!! :)

  25. Elżbieta pisze:

    Mój synek nie lubi kaszy, więc zaczęłam dodawać ją do gotowanych kotletów mielonych (ja nazywam to gałeczkami mięsnymi) zamiast bułki. Gałeczki są miękkie, ale trzeba je troszkę mocniej przyprawić, bo mam wrażenie że dodatek kaszy “wsysa” wszystkie przyprawy :) Aha. Mały wsuwa i nie narzeka :)

  26. kasia pisze:

    odkryłam kaszę jaglaną na kursie gotowania u ani krasuckiej w akademii pięć smaków i temu zawdzieczam dzis duzo zdrowia, nie znalam tego zboza, a teraz jemy ja prawie codziennie – w zupie lub na sniadanie lub w kotletach jaglanych :) bardzo polecam, to cudowne zboze.

  27. nowa pisze:

    Proponuję chleb z kaszy jaglanej, bardzo dobry i kilka dni świeży, od wczoraj stosuję kaszę na zalecenie lekarza dietetyka. Polecam rizotto przepis jak na ryż, olej, cebulka, smażymy zalewamy wodą + kostka rosołowa pycha. Czekam na efekty.

  28. maria pisze:

    Ja rano jadam ugotowaną kaszę jaglaną z cynamonem, miodem, czasami z rodzynkami. Dobra jest też z rosołem z kury wiejskiej. Wszystkie potrawy jem na ciepło.

  29. Kasia68 pisze:

    bardo proszę o przepis na chleb z kaszy jaglanej

  30. Elżbieta pisze:

    kasza, jak kasza, ma wiele składników pokarmowych i prawdopodobnie jak wiele innych dobrze wpływa na zdrowie człowieka. Wątpię jednak w jej cudowne właściwości. Czytając zresztą przepisy aby zjeść to cudo, doklada się wiele składników niekoniecznie dietetycznych. Rosół z kury ew. cynamon niezwykle rozgrzewający a często pojawiający się miód ma doskonałe leczące efekty, owoce. Toksyny są usuwane przez narządy a nie przez to co jemy, natomiast dieta faktycznie wspomaga organizm i dzięki temu uzyskujemy efekty. Chorego na nowotwór lepiej nakarmić rosołem z kury bo w nim jest wiele składników pokarmowych dla pokrzepienia ciała i ducha. Rosół zawiera wiele niezbędnych i potrzebnych dla nas mikro i makro.
    Zresztą samemu warto spróbować bo wysiłku fizycznym jak działa rosół a jak kasza. Chory człowiek potrzebuje wielu składników pokarmowych motywujących ich do życia, kasza jednak nie daje takiej euforii, rosół tak. Niemniej jednak uważam, że ogólnie kasza jest dobrym sposobem na zdobycie wielu witamin, których na codzień jest brak. Pozdrawiam i gratuluję wytrwałości. Dla mnie raz w tyg. dla urozmaicenie diety jest wystarczające.

  31. Elżbieta pisze:

    Cubaski na temat oczyszczania organizmu z toksyn to ja słyszałam taki sam przepis nie z kaszy ale z pszenicy. Sam pomyśl czy to ma sen. Organizm oczyszcza, sam organizm a nie to co jemy.

  32. katarina pisze:

    sama jaglanka zabardzo mi nie smakuje ale jako dodatek do zupy,kotletów,gołąbków jak najbardziej.mój 2 letni syn jest tego najlepszym przykładem…. no i odpukać juz nie musze faszerowac go antybiotykami gdyż przestał chorować:)jak najbardziej polecam jaglanke:)

  33. adammunk60 pisze:

    Wszystko bardzo ładnie opisane, ale jak zwykle nie wszystko zostało wymienione. Jak zwykle pominięto zawartość węglowodanów, a tu jest tego bardzo dużo. W 100g kaszy jest aż 71g węglowodanów czyli cukru. To zakrawa na stronniczość i oszustwo.

  34. zdrowa pisze:

    zadzwońcie do Pani dr.Grażyny Pająk, prowadzi tydzień ze zdrowie w Rabce, ja i mąż jesteśmy na diecie jaglanej i czujemy sie świetnie…. i chudniemy ( nie jemy tylko ziemniaków i pieczywa białego )rozwieje wasze wątpliwości.
    CENTRUM PROMOCJI ZDROWIA HERBACELL dr Grażyna Pająk 43-230 Goczałkowice Zdrój Szkolna 37 tel. 32 210-77-98, 603-22-00-34. Czynne : rejestracja telefoniczna. …

  35. zenek pisze:

    adammunk60 węglowodany to nie tylko popularny “cukier”, jest ich kilka rodzajów, nie będę tego tu pisał. Pamiętaj jednak, że mózg pracuje na cukrach i bez “cukru” zemdlejesz :) tak więc wszystko zależy od odpowiedniej ilości spożywanych rzeczy.

  36. Diete-tyczka pisze:

    Kasza, kaszy nie równa. Ważne aby była ekologiczna,(najlepiej pochodząca z Polskich upraw. Szczególnie gdy stosuje się dietę opierającej się głównie na kaszy, unikniemy dzięki temu dostarczenia do organizmu dużej ilości pozostałości pestycydów, takich jak kumulujące się w organizmie metale ciężkie. Osobiście polecam http://ekosfera24.pl/kasza-jaglana-500g-eko.html lub kasze jaglaną firmy Natu.

  37. normalnababa pisze:

    bardzo dobrze smakuje też kasza jaglana z rosołem :)

  38. halka pisze:

    kasza jaglana,super sprawa,bardzo smaczna,można jeść na różne sposoby jak kto woli;ja bardzo lubię z oliwą z oliwek + oliwki z oliwek np.czarne – smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!

  39. Tommy pisze:

    Kasza jest OK, ale większość przepisów do d…. Na śniadanie-kasza plus śliwki suszone, niewielka ilość daktyli, starte jabłko, cynamon, kardamon plus trochę miodu. Na obiad-do kaszy dokroić pora, marchwi, kapusty, selera plus oliwa przy gotowaniu, przyprawy wedle woli. Na kolację-do kaszy sezam, orzechy różne, chudy twaróg. Oprócz tego pić sok z kiszonej kapusty (przy problemach z żołądkiem pół na pół z wodą).

  40. ania pisze:

    niestety ,to że kasza jaglana jest zalecana przy chorej trzustce i chorobach nowotworowych niekoniecznie jest prawdą.Po przeczytanie tej informacji podałam kaszę jaglaną mojej mamie przy nowotworze trzustki.Dostała okropnych bóli.Uważjcie więc proszę.

  41. IGNAŚ pisze:

    …po przeczytaniu wszystkich komentarzy zastanawiam się nad tym ,czy kasza ta ma taki cudowny wpływ na nasz organizm???

  42. zdrowa dzieki kaszy pisze:

    Poczytajcie lepsze artykuły na temat kaszy jaglanej, ona naprawdę jest wartościowa a jeśli chcecie być zdrowsi to tzreba ja przez jakiś czas jeść na śniadanie, obiad i kolację :) Jem ją od kilku tygodni i za każdym razem wrzucam inne warzywa/owoce i smakuje inaczej. Naprawdę wystarczy nieco wyobraźni a przepisy i dania wychodzą mega smaczne :)
    Jakby nie było to królowa kasz!

    Ania myslę, że Twoja mama nie od kaszy dostała bólów, po prostu zbieg okoliczności, to nie jest kasza, która jak np. gryczana ma łuski i podrażnia przewód pokarmowy, nie wzdyma a jest lekkostrawna. szczerze polecam, trzeba ją tylko umiejętnie ugotować, ale to raczej nie problem, bo gotuje sie praktycznie sama.

    ja robię kaszę na słodko i z warzywami, mój ukochany jest zachwycony kiedy na stole ląduje risotto z kaszy jaglanej, smak jest naprawdę wyborny :)

  43. Aga pisze:

    Polecono mi tę kaszę i jest zbawienna (także gryczana). Obie smakują wyśmienicie z jajkami, cebulką smażoną na tłoczonym oleju rzepakowym do tego pomidorek i śniadanko super a rosoły to podstawa (szczególnie w zestawie indyk – wołowinka lub królik). Także mam problemy zdrowotne – kasza pomogła. Zgadzam się – poprawa cery, włosów.POLECAM.

  44. Aga pisze:

    I jeszcze jedno kasze ( obie)jem od 6 m-cy a nie jem ziemniaków ( chyba że gotowane w mundurkach ale sporadycznie)i białego pieczywa – SCHUDŁAM bez większych wyrzeczeń.To podstawa diety.

  45. Anna pisze:

    Hej. Ja też stosuje monodietę jaglaną. Robię sobie 3-4 razy w roku po 10-14 dni. Jest super. Oczyszcza organizm z toksyn, monodieta reguluje prace układu pokarmowego i daje mu odpocząć od ciągłego trawienia niestrawialnych produktów a dodatkowo ma dużo witamin. Ja nie potrzebuje chudnąć, tylko oczyszczać organizm z toksyn, ale wiadomo, że stosując taką monodietę przez kilka dni – można też zrzucić zbędne kilogramy :) , ale też poprawi się cera, skóra stanie się gładsza, no i poprawi się ogólne samopoczucie. Chciałabym tylko dodać, że aby nie obciążyć tak bardzo organizmu wyrzutem toksyn, można sobie zrobić lewatywę przed przystąpieniem do monodiety. Polecam, a tutaj możecie poczytać jak i dlaczego stosuję monodietę jaglaną http://www.nazdrowiesposob.com/monodieta-jaglana/. Pozdrawiam

  46. wiśka pisze:

    bardzo dobre są tu przepisy

  47. Jedzenie bardzo bobre i zdrowe , godne jedzenia każdego dnia.

  48. kasza jaglana jest przepyszna

  49. Arek Zegarek pisze:

    Kasza jaglana to świetna i zdrowa sprawa!

  50. ktos pisze:

    Kasza jaglana droga do otylości, cukier do nadwagi… Ludzie!!!! Pisząc o złym działaniu cukru ma się na myśli toksyczną SACHAROZĘ, czyli BIAŁY CUKIER!!!!!!! cukier z owoców, zbóż i warzyw jest jak najbardziej wymaganym skladnikiem diety!!!!!