Zielona herbata

Zielona herbata jest minimalnie przetworzona, a tym samym zawiera najwięcej polifenoli, szczególnie katechiny zwanej galusanem-3-epigalokatechiny (EGCG), która jest odpowiedzialna za większość korzyści zdrowotnych związanych z piciem zielonej herbaty. Zielona herbata wytwarzana jest przez szybkie odparowanie świeżo zebranych liści, co czyni je miękkimi i giętkimi oraz zapobiega fermentacji lub zmianom koloru. Po odparowaniu, liście są zwijane, następnie rozkładane i suszone gorącym powietrzem lub smażone w woku do momentu aż staną się kruche. Otrzymywana w ten sposób zielonkawo-żółta herbata posiada lekko cierpki smak przypominający smak świeżych liści.

Podczas produkcji herbaty czarnej, liście są najpierw rozkładane na stojakach i suszone sprężonym powietrzem, które usuwa około jednej trzeciej ich wilgoci oraz czyni je miękkimi i giętkimi. Następnie są one zwijane, by złamać ich ściany komórkowe, uwalniając soki niezbędne do fermentacji. Po raz kolejny są one rozkładane i przechowywane w warunkach wysokiej wilgotności dla zachowania odpowiedniej fermentacji, która sprawia, że liście przyjmują ciemno miedziany kolor i zyskują charakterystyczny dla czarnej herbaty posmak. Wreszcie, liście są suszone, co prowadzi do uzyskania czarno-brązowej herbaty, której zanurzenie w gorącej wodzie pozwala uzyskać czerwonawo-brązowy napar o smaku bardziej wyrazistym niż w przypadku herbaty zielonej lub herbaty typu oolong.

Korzyści zdrowotne

Zielona herbata jest szczególnie bogata w korzystne dla zdrowia flawonoidy (które stanowią 30% suchej masy liścia), w tym katechiny i ich pochodne. Najliczniej występującą katechiną jest galusan-3-epigalokatechiny (EGCG), który odgrywa kluczową rolę w działaniu przeciwnowotworowym i przeciwutleniającym zielonej herbaty. Katechiny są tak samo pożyteczne jak bardziej znane przeciwutleniacze, takie jak witamina E i C, są również silnym środkiem prozdrowotnym.

Większość badań pokazujących korzyści zdrowotne wynikające z picia zielonej herbaty opracowano na podstawie ilości zielonej herbaty zwykle spożywanych w krajach azjatyckich, czyli około 3 filiżanek dziennie (co oznacza dawkę 240-320 mg polifenoli). Tylko jedna filiżanka zielonej herbaty dostarcza 20-35 mg EGCG, który charakteryzuje się największą aktywnością przeciwutleniającą ze wszystkich katechin zielonej herbaty.

Fani zielonej herbaty mają większą odporność na wiele chorób, poczynając od prostych infekcji bakteryjnych lub wirusowych, kończąc na przewlekłych schorzeniach zwyrodnieniowych, w tym chorobach układu krążenia, nowotworach, udarach mózgu, chorobach przyzębia i osteoporozie.

Ochrona przed chorobą wieńcową

W japonistyce, spożycie zielonej herbaty może być niezależną podstawą do prognozowania ryzyka choroby tętnic wieńcowych. W jednym z badań osoby pijące 5 lub więcej filiżanek zielonej herbaty dziennie okazały się o 16% mniej narażone na chorobę wieńcową. Związek ten był tak znaczący, że naukowcy doszli do następującego wniosku: „Im więcej zielonej herbaty przyjmują pacjenci, tym mniej prawdopodobne jest, że zachorują oni na chorobę wieńcową.”

Większa ilość wolnych rodników w tętnicach jest kluczowym elementem w wielu postaciach chorób układu krążenia. Najnowsze badania wykazują, że katechiny zawarte w zielonej herbacie hamują aktywność enzymów uczestniczących w produkcji wolnych rodników w śródbłonku wyściółki naczyń krwionośnych. Śródbłonek tętnicy ma grubość jednej komórki i służy jako interfejs pomiędzy krwią a ścianą tętnicy, gdzie zbierają się płytki krwi. Chroniąc śródbłonek przed wolnymi rodnikami, katechiny z zielonej herbaty pomagają zapobiegać rozwojowi chorób układu krążenia.

Zapobieganie miażdżycy

Zielona herbata skutecznie obniża ryzyko miażdżycy, redukując poziom cholesterolu LDL, trójglicerydów, nadtlenków lipidów (wolnych rodników, które uszkadzają cholesterol LDL oraz innych lipidów i tłuszczów) i fibrynogenu (białka we krwi uczestniczącego w tworzeniu się skrzepów krwi), przy jednoczesnej poprawie stosunku cholesterolu LDL (złego) do HDL (dobrego).

Rozrzedza krew i pomaga zapobiegać powstawaniu zakrzepów krwi

Katechiny zawarte w zielonej herbacie wzmagają krzepliwość krwi i zapobiegają tworzeniu się skrzepów, niedopuszczając do powstawania pro-zapalnych związków pochodzących z kwasów tłuszczowych omega-6, które znajdują się w mięsie i wielonienasyconych olejach roślinnych, takich jak kukurydza, szafran i olej sojowy. Te pro-zapalne związki, a konkretnie kwas arachidonowy, z którego otrzymuje się zapalne cytokiny tromboksanu A2 i prostaglandyny D2, przyczyniają się do zlepiania się ze sobą płytek krwi.

Chroni serce chorych na ostrą niewydolność układu krążenia

Podstawowa katechina z zielonej herbaty, EGCG (galusan-3-epigallokatechiny) jest tak potężna, że może pomóc zapobiegać śmierci komórek mięśnia sercowego przy niedokrwieniu / reperfuzji. Niedokrwienie jest terminem medycznym określającym ograniczenie dopływu krwi i tym samym tlenu oraz substancji odżywczych. Po przywróceniu krążenia występuje uszkodzenie oksydacyjne, co jest określane mianem uszkodzenia reperfuzyjnego.

EGCG zapobiega uszkodzeniu mięśnia sercowego poprzez blokowanie związków aktywujących stany zapalne (w tym NF-kappa-B i STAT-1), które odgrywają kluczową rolę w powstawaniu stresu oksydacyjnego, który zabija komórki serca w trakcie uszkodzenia reperfuzyjnego. Naukowcy uważają, że EGCG może być stosowany w celu zmniejszenia dolegliwości u pacjentów z ostrą chorobą wieńcową.

Obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadciśnieniu tętniczemu

Badania opublikowane w lipcu 2004 r. w wydaniu Archives of Internal Medicine odkryły, że wśród osób spożywających herbatę regularnie, przez co najmniej rok, ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego było 46% niższe wśród tych, którzy pili ½ do 2 ½ filiżanki dziennie oraz 65% mniejsze wśród osób spożywających więcej niż 2 ½ filiżanki dziennie.

W innym badaniu, jeden z szczurów hodowlanych miał nie tylko wysokie ciśnienie krwi, ale również był podatny na zawały. Po podaniu zielonej herbaty miał on istotnie niższe skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi w porównaniu do grupy kontrolnej, która otrzymywała czystą wodę. Zwierzęta w tym badaniu, które zostało opublikowane w styczniu 2004 roku w wydaniu Journal of Nutrition, spożywały odpowiednik ludzkiego 1 litra (trochę ponad 4 szklanki) zielonej herbaty dziennie.

Pomaga zapobiegać rozwojowi miażdżycy i raka

Zarówno przy miażdżycy jak i nowotworach, wzrost komórek i proliferacji jest kluczowy dla procesu chorobowego. W miażdżycy, płytki kumulują się w ściankach tętnic, które są coraz grubsze i mniej elastyczne, utrudniając przepływ krwi. W chorobie nowotworowej, standardowe hamulce w komórkach nie działają, a one same mnożą się w niekontrolowany sposób. Zielona herbata może pomóc powstrzymywać nienaturalną proliferację komórek.

Katechiny, oprócz innych głównych składników aktywnych w liściach zielonej herbaty, zamykają główną stację przekaźnikową, przez którą wysyłane są wiadomości sprzyjające wzrostowi i rozwojowi zarówno miażdżycy jak i nowotworów. Te stacje przekaźnikowe, zwane receptorami kinazy tyrozynowej, są niezbędne do przesyłania wiadomości pochodzących od czynników wzrostu płytek, insulinopodobnych czynników wzrostu, naskórkowych czynników wzrostu, czynników wzrostu fibroblastów i czynnika wzrostu śródbłonka naczyniowego. Rezultatem jest zapobieganie lub wstrzymanie procesów chorobowych, które zależą od nadmiernego wzrostu komórek.

Rak prostaty

EGCG wykorzystywany jest do określonej profilaktyki raka prostaty. Badania opublikowane w grudniu 2004 roku w wydaniu International Journal of Cancer dowodzą, że EGCG znacznie ogranicza, w sposób zależny od dawki, produkcję specyficznego antygenu prostaty (PSA), który jest markerem ryzyka raka prostaty. EGCG nie tylko obniża poziom PSA, ale również ogranicza wszelkie działania PSA, które zostały zbadane, a mogą powodować raka prostaty.

Rak jajnika

Konsumpcja zielonej herbaty zwiększa szanse kobiet na wygraną z rakiem jajnika. W badaniu opublikowanym w listopadzie 2004 roku w magazynie International Journal of Cancer, kobiety z rakiem jajnika, które piły co najmniej 1 filiżankę zielonej herbaty dziennie, miały o 56% obniżone ryzyko zgonu na przestrzeni 3 lat badań, w porównaniu do kobiet nie pijących zielonej herbaty wogóle. Badania laboratoryjne ludzkich komórek raka jajnika opublikowane w 2004 we wrześniowym wydaniu Onkologii Ginekologicznej wyjaśniają, dlaczego tak się dzieje: EGCG nie tylko hamuje wzrost komórek raka jajnika, ale również indukuje apoptozę (samobójczą śmierć komórek) poprzez wpływ na wiele genów i białek.

Dane z wielu innych badań sugerują, że picie zarówno zielonej jak i czarnej herbaty może stanowić ochronę przed różnymi nowotworami, a polifenole zawarte w herbacie są uważane za najlepsze środki ochronne. W tych badaniach, Susanna Larsson i Alicja Wolk z National Institute of Environmental Medicine w Sztokholmie, postanowiły dokładniej przyjrzeć się relacji między spożyciem herbaty i rakiem jajnika.

Guzy mózgu u dzieci

Zdolność zielonej herbaty do powstrzymywania telomerazy może przekładać się na pomoc dla dzieci z najczęstszymi odmianami nowotworów złośliwych mózgu, pierwotnymi guzami neuroektodermalnymi. Aktywność telomerazy w komórkach nowotworowych pozwala ograniczyć tempo, z jakim komórki mnożą się przez samozniszczeniem. W badaniu opublikowanym w styczniu 2004 r. w wydaniu magazynu Neuro-onkologia, badacze odkryli, że aktywność telomerazy jest co najmniej pięć razy wyższa u dzieci ze wspomnianymi guzami mózgu niż w przypadku normalnych komórek mózgu, a EGCG silnie hamuje aktywność telomerazy w sposób zależny od podanej dawki.

Rak jelita grubego

Zielona herbata może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego spowodowane przez dietę wysokotłuszczową. W badaniu na zwierzętach opublikowanym w czasopiśmie Nutrition and Cancer w 2003 roku stwierdzono, że gdy spożycie zielonej herbaty połączone było z dietą bogatą w tłuszcze omega 6 (w postaci oleju kukurydzianego), ilość prozapalnych związków wytwarzanych w jelicie grubym (5 -lipooksygenazy, leukotrienów A4 hydrolazy i leukotrienów B4) była znacznie niższa, podobnie jak liczba świadczących o rozwoju nowotworu komórek okrężnicy (aberrant crypt foci). Konsumpcja herbaty zielonej może nawet zmniejszyć ilość tłuszczu w jamie brzusznej odkładającego się u zwierząt, które otrzymały ją do picia.

Nowotwory dróg żółciowych i woreczka żółciowego

Zielona herbata zmniejsza ryzyko kamicy żółciowej i nowotworów przewodu pokarmowego, co sugerują badania kliniczno-kontrolne prowadzone przez Ann Hsing z National Cancer Institute w Bethesda w stanie Maryland, opublikowane w International Journal of Cancer, w czerwcu 2006 roku.

Zespół Hsing zebrał sporo danych demograficznych, medycznych i dietetycznych badając 627 osób z rakiem dróg żółciowych, 1037 osób z rakiem kamieni żółciowych, a 959 testów wykonano na losowo wybranych osobach w Szanghaju w Chinach.

Rak płuc

Choć na pewno nie polecamy palenia, jeśli ty lub ktoś, kogo znasz pali albo musisz przebywać wśród palących i jest narażony na bierne palenie, picie zielonej herbaty może w pewnym stopniu chronić przed rakiem płuc. Badanie pilotażowe przeprowadzone ostatnio potwierdziło działanie zielonej herbaty chroniące przed rakiem płuc znane już wcześniej po wykonaniu badań na zwierzętach. Badanie, opublikowane w listopadzie 2004 roku w magazynie Molecular Nutrition and Food Research, miało za zadanie ocenę wpływu zielonej herbaty (5 filiżanek dziennie) na 3 nałogowych palaczy (> 10 papierosów dziennie) i 3 osoby, które nigdy nie paliły. Kiedy badani pili zieloną herbatę, uszkodzenia DNA spowodowane paleniem tytoniu zmniejszały się, wzrost komórek był hamowany, a skłonności do apoptozy (samobójstwa komórki) w nieprawidłowych komórkach wzrastały.

Rak pęcherza moczowego

Badania prowadzone przez wielu naukowców z UCLA dały wgląd, w jaki sposób wyciąg z zielonej herbaty może działać hamująco na rozwój komórek raka pęcherza moczowego. Ekstrakt z zielonej herbaty, jak wykazano, poprzez mechanizm, który wpływa na ruch komórek, obiera kurs na komórki rakowe pozostawiając te zdrowe w spokoju.

Aby nowotwór mógł się rozrastać i rozprzestrzeniać, komórki raka muszą być w stanie poruszać się, a ich ruch zależy od procesu zwanego przebudową aktyny, która z kolei jest zależna od wielu ścieżek sygnałowych, w tym ścieżki Rho.

Poprzez pobudzanie sygnalizacji Rho, zielona herbata powoduje, że komórki raka starzeją się szybciej i przylegają do siebie ściślej, w procesie zwanym adhezją komórkową. Zarówno ich szybsze starzenie się jak i adhezja, hamują mobilność komórek nowotworowych – tak twierdzi główny autor badania, opublikowanego w lutym 2005 roku w magazynie Clinical Cancer Research, w którym odnotowano wpływ zielonej herbaty na sygnalizację Rho.

Chroni przed chorobą nerek

W badaniu na zwierzętach opublikowanym w 2005 roku, w styczniowym numerze Pharmacological Research, wykazano jeszcze jeden korzystny wpływ konsumpcji zielonych herbat: zapobieganie dysfunkcjom nerek u osób, które muszą brać silne leki immunosupresyjne, np. po transplantacji.

Jeden z takich leków, cyklosporyna A, chociaż jest bardzo skutecznym środkiem immunosupresyjnym, to znacznie zwiększa wytwarzanie wolnych rodników – wysoce toksycznych dla nerek. W tym badaniu, szczury, którym podawano zieloną herbatę wraz z cyklosporyną A zamiast wody pitnej, wytwarzały znacznie mniej szkodliwych wolnych rodników niż szczury, którym podawano czystą wodę. Ponadto, szereg innych wskaźników dotyczących czynności nerek (stężenie kreatyniny w surowicy, azotu mocznikowego we krwi, kwas moczowy i wydalanie z moczem glukozy) było na znacznie lepszym poziomie u szczurów spożywających zieloną herbatę.

Buduje kości

Naukowcy z Uniwersytetu w Tokio wykazali, że picie zielonej herbaty może znacznie zwiększyć gęstość mineralną kości.

Ich badania, przedstawione na Międzynarodowym Kongresie Światowej Fundacji Osteoporozy w Toronto, w Kanadzie 5 czerwca 2006, obejmowały 655 kobiet w wieku 60 lat lub starszych. Uczestnicy badania wypełniali kwestionariusz dotyczący ilości spożywanej przez nich zielonej herbaty, mleka, serów, jogurtów, ryb, warzyw, soi, mięsa i kawy, palenia tytoniu, spożywania alkoholu, aktywności fizycznej oraz stosowania leków przeciw osteoporozie takich jak Fosamax.

Zapobiega osteoporozie i chorobom przyzębia

Nadmierna utrata masy kostnej jest cechą charakterystyczną nie tylko osteoporozy, ale również choroby przyzębia. Zielona herbata wspomaga zdrowe kości i zęby, zarówno poprzez ochronę osteoblastów (komórek odpowiedzialnych za budowę kości) przed zniszczeniem przez wolne rodniki oraz poprzez hamowanie powstawania osteoklastów (komórek, które rozkładają kości).

Inna korzyść płynąca z konsumpcji zielonych herbat, dla osób z chorobami przyzębia: zielona herbata ogranicza szkodliwe działanie bakterii najbardziej odpowiedzialnych za choroby dziąseł, czyli Porphyromonas gingivalis. P. gingivalis powoduje uszkodzenie dziąseł wytwarzając toksyczne substancje, takie jak kwas fenylooctowy oraz pobudzając aktywność i produkcję enzymów zwanych metaloproteinazami (MMP), które niszczą zarówno mineralne jak i organiczne składniki tworzące macierz kości. Gallusan-3-epigalokatechiny (EGCG) zatrzymuje produkowane przez P. gingivalis kwas fenylooctowy i MMP.

Chroni wątrobę przed alkoholem i innymi szkodliwymi substancjami

Metabolizm alkoholu prowadzi do produkcji szkodliwych wolnych rodników, które mogą uniemożliwić wątrobie dostęp do przeciwutleniaczy, co z kolei prowadzi do uszkodzenia wątroby. W badaniu opublikowanym w 2004 roku, w styczniowym numerze Alcohol, w którym szczury poddawano przewlekłemu wpływowi alkoholu przez 4 tygodnie, zielona herbata zapobiegała uszkodzeniom wątroby.

Inne badania na zwierzętach wskazują, że galusan-3-epigalokatechiny (EGCG) chroni wątrobę przed wolnymi rodnikami wytwarzanymi przez organizmy mysz narażonych są na czterochlorek węgla, toksyczny związek chemiczny będący rozpuszczalnikiem. Bez ochrony zapewnianej przez EGCG, ekspozycja tetrachlorku węgla prowadziła do wytwarzania dużych ilości wolnych rodników, które niszczyły znaczną część komórek wątroby. Dzięki EGCG, produkcja wolnych rodników i uszkodzenia wątroby były tak radykalnie zmniejszone, że badacze otwarcie zasugerowali stosowanie zielonej herbaty podczas leczenia chorób wątroby.

W przeciwieństwie do niektórych ziół, działanie ochronne zielonej herbaty zdaje się nie wpływać na dwa enzymy wątrobowe najczęściej odpowiedzialne za detoksykację i eliminację leków, czyli cytochromu P-450 2D6 oraz 3A4. Sugeruje to, że zielona herbata może być bezpiecznie spożywana podczas przyjmowania leków, przede wszystkim zależnych od dróg metabolizmu określanych skrótami CYP2D6 oraz CYP3A4. Mamy nadzieję, że przyszłe badania naukowe potwierdzą występowanie tych potencjalnych korzyści.

Z drugiej strony, w jednym z badań stwierdzono, że japońska zielona herbata nie zwiększają aktywności enzymu CYP1A1. Badacze wysunęli hipotezę, że wzrost aktywności tego enzymu wątrobowego może być jednym ze sposobów, w jakie zielona herbata chroni przed nowotworami wywołanymi przez różne elementy rakotwórcze zawarte w diecie.

Wspomaga spalanie tłuszczu

Zielona herbata nie tylko wspomaga spalanie tłuszczu, ale przyczynia się do utraty tkanki tłuszczowej, który gromadzi się w tkankach wzdłuż jamy brzusznej i okolicach jelit (trzewi) oraz przy narządach wewnętrznych. W przeciwieństwie do tłuszczu odkładającego się na biodrach i udach (w wyniku którego kształt ciała przypomina tzw „gruszkę”), tkanka tłuszczowa trzewna (która prowadzi do kształtów przypominających jabłko) jest mocno związana ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2.

Zielona herbata zawiera trzy główne składniki, które przyspieszają spalanie tłuszczu: katechiny, kofeinę i teaninę. Badania sugerują, że związki zawarte w zielonej herbacie powodują zanik tkanki tłuszczowej poprzez hamowanie działania enzymów w żołądku i trzustce, które odpowiedzialne są za trawienie trójglicerydów i syntezę kwasów tłuszczowych w formie, w jakiej mogą być przechowywane w organizmie.

Zwiększa wydolność organizmu

Ekstrakt z zielonej herbaty podawany szczurom w laboratorium na przestrzeni 10-tygodniowych badań spowodował wzrost ilości czasu, w jakim zwierzęta mogły uprawiać sport – w tym przypadku pływanie, aż o 24%.

Zielona herbata i zawarte w niej katechiny wydają się stymulować wytwarzanie kwasów tłuszczowych w wątrobie i komórkach mięśniowych. W komórkach mięśni, zdolność do spalania większej ilości tłuszczu przekłada się na zmniejszenie tempa, w jakim zużywany jest glikogen – postać, w której węglowodany są przechowywane, by mogły szybko trafiać do mięśni – co pozwala na wydłużenie czasu ćwiczeń. Wpływ zielonej herbaty na zdolność komórek mięśniowych do wykorzystywania i spalania kwasów tłuszczowych, przyspieszenie czasu potrzebnego na rozkład tłuszczy, to kolejne powody, dla których zielona herbata może pomóc w walce z nadmierną masą ciała.

Chroni przed chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona

Uszkodzenie komórek mózgu w chorobie Parkinsona, Alzheimera i innych chorobach następuje na skutek połączenia wielu szkodliwych czynników, w tym nadmiernego zapalenia i zwiększonego poziomu żelaza, które prowadzi do zwiększenia produkcji wolnych rodników, odcina mózg od dostaw przeciwutleniaczy i produkcji niektórych białek, takich jak beta-amyloidu, co z kolei prowadzi do apoptozy (samobójstwa komórki).

Katechiny zawarte w zielonej herbacie, do niedawna kojarzone wyłącznie z działaniem podobnym do innych przeciwutleniaczy, są obecnie znane ze swojej zdolności do wywoływania szerokiego spektrum neuroprotekcyjnych mechanizmów komórkowych. Należą do nich chelatacja żelaza, oczyszczanie z wolnych rodników, aktywacja genów i pobudzanie komórkowych szlaków sygnałowych oraz regulacja mitochondriów (mitochondria to fabryki produkujące energię w komórkach; gdy nie działają one prawidłowo, generują wiele wolnych rodników i mało energii). Końcowym efektem jest znaczne zmniejszenie uszkodzenia komórek mózgu.

Nagromadzanie się żelaza i wolnych rodników w określonych obszarach mózgu uważane jest za główną przyczynę szeregu chorób neurodegeneracyjnych, w tym chorób Parkinsona i Alzheimera.

Zielona herbata pozwala ludziom starszym utrzymać sprawność umysłową: badania pokazują wiele jej zastosowań

Zielona herbata pomaga spowolnić związane z wiekiem ograniczenie sprawności mózgu, zaburzenia poznawcze, demencję i chorobę Alzheimera, co udowodniły badania opublikowane w lutym 2006 roku, w magazynie American Journal of Clinical Nutrition.

Naukowcy z Uniwersytetu Tohoku w Japonii przebadali 1003 osób powyżej 70 roku życia, porównując ich spożycie zielonej herbaty i sprawności myślenia, za pomocą kompleksowego, standardowego testu do pomiaru funkcji poznawczych.

Picie więcej niż 2 szklanek zielonej herbaty dziennie obniża stopień zaburzeń poznawczych u osób w podeszłym wieku nawet o 64%, zarówno u kobiet jak i mężczyzn! Warto pamiętać, że filiżanka zielonej herbaty pita w Japonii jest znacznie mniejsza niż jej amerykańska odpowiedniczka, zawiera tylko około 85 mililitrów płynu.

Zielona herbata pomaga w walce z grypą

Filiżanka zielonej herbaty może pomóc zapobiec grypie lub skrócić czas jej trwania. W badaniach laboratoryjnych opublikowanych w listopadzie 2005 w magazynie Antiviral Research wykazano, że EGCG znacznie hamuje replikację wirusa grypy. Udowodniono to na wszystkich testowanych podtypach tego wirusa. EGCG wydaje się również tłumić syntezę wirusowego RNA poprzez zmianę właściwości membrany wirusa.

Pieprz zwiększa skuteczność EGCG

Podczas badań na zwierzętach odkryto, że spożywanie czarnego pieprzu w połączeniu z piciem zielonej herbaty może znacznie zwiększyć stopień wchłaniania EGCG. W tych badaniach, przeprowadzonych na szczurach i myszach, zieloną herbatę podawano wraz z piperyną (bioaktywnym składnikiem czarnego pieprzu).

Okazało się, że zwierzęta otrzymujące tą mieszankę wchłaniały aż o 130% więcej EGCG niż te, które spożywały wyłącznie sam EGCG.

Powyższy artykuł został napisany na podstawie publikacji znajdującej się pod adresem:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=146

Tłumaczenie zostało wykonane przez biuro tłumaczeń IBT.
Link: biuro tłumaczeń

1 komentarz do “Zielona herbata

  1. Staram się pić ją najczęściej jeszcze dodaję plasterek pomarańczy 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.