Dieta pierwszoklasistyPierwszy dzwonek to stresujący moment w życiu dzieci, które rozpoczynają swoją przygodę z edukacją: nowe otoczenie, nowi koledzy, nowe wymagania… Jednocześnie jest to ważny moment dla rodziców chcących zadbać o zdrowe nawyki żywieniowe swych pociech. To nie takie trudne. Ponieważ pierwszoklasiści bardzo szybko się rozwijają, ich dieta powinna obfitować w wysokoenergetyczne składniki takie jak pełnowartościowe białko, wapń, żelazo, witaminy z grupy B oraz odżywczy tłuszcz.

Dzieci powinny jeść regularnie, najlepiej co 3-4 godziny. Dlatego w zależności od ilości lekcji warto starannie zaplanować ich szkolny posiłek i zapakować im pożywną kanapkę do schrupania na długiej przerwie oraz zdrową przekąskę, najlepiej owoc lub bogate w magnez orzechy. Ten składnik mineralny wspomaga pracę mózgu oraz pomaga w koncentracji i walce ze stresem, którego z pewnością nie brak w pierwszych dniach szkoły.

Drobiowe smakołyki

Istnieje wiele sposobów, by drugie śniadanie było nie tylko zdrowe, ale i niezwykle apetyczne! Po pierwsze, stosujmy różne rodzaje pieczywa. Najzdrowsze są oczywiście wypieki pełnoziarniste, ale można stosować też białe, gdyż nadmiar błonnika nie jest wskazany dla dzieci. A co włożyć do środka kanapki? Specjaliści od żywienia od dawna już polecają chude mięso i wędliny jako najlepsze źródło pełnowartościowego białka. Dlatego naszym szkrabom warto podać coś z szerokiej gamy wyrobów drobiowych. Szczególnie warte polecenia są wysokojakościowe produkty z indyka marki TARCZYŃSKI, takie jak subtelnie doprawiona szynka z piersi indyczej czy delikatnie wędzone filety. Innym pożywnym wyrobem, który z pewnością zasmakuje naszym pociechom, jest Szynka Dębowa z Indyka, wykonana z delikatnego mięsa o zdumiewająco kruchej konsystencji. Choć mięso stanowi najważniejszy element kanapki, pamiętajmy o warzywach, najlepszym źródle witamin. Łączmy różne kolory i smaki: sałatę, pomidory, paprykę, pastę z awokado, rzodkiewki.

Dzieci uwielbiają drobne niespodzianki, więc może postaw na oryginalny kształt? Na przykład kruchy Kurczak Pieczony (Tarczyński) dostępny w dwóch smakach: paprykowym i ziołowym, krojony jest w plastry o przekroju trójkąta lub prostokąta. Pobaw się w wycinanie kanapek także w inne, ciekawe formy, do czego przydadzą się foremki do ciastek. A jeśli dziś zaserwowałaś szynkę, dla urozmaicenia możesz podać dziecku przepyszne kiełbasy drobiowe, takie jak Krakowska z fileta (Tarczyński) wykonana ze starannie przyprawionych całych piersi kurcząt. Szkrabom z pewnością posmakują też drobne Kiełbaski z filetów drobiowych tego samego producenta. Już niedługo w sklepach pojawią się kolejne interesujące propozycje – przyprawiony Kurczak po węgiersku czy Kurczak z żurawiną, więc wykonanie urozmaiconej kanapki stanie się jeszcze prostsze.

Kabanos zamiast chipsa

A może dla odmiany damy naszym pociechom kanapkę i kabanosy? Firma Tarczyński, słynąca z doskonałych kabanosów, ma w swej ofercie wiele rodzajów tego popularnego przysmaku. Dzieci, które uwielbiają kabanosy, pokochają IDOLA, pojedynczo pakowaną kiełbaskę, której nie trzeba przechowywać w lodówce dzięki zastosowaniu nowoczesnych technik produkcji. Jest to pożywna przekąska o tradycyjnym smaku, a dzięki poręcznemu opakowaniu dzieci jedząc nie pobrudzą sobie rąk. Wypróbuj IDOLKI, które zawierają po pięć kabanosów w paczce – nasze szkraby będą mogły dzielić się ulubionym przysmakiem ze szkolnymi przyjaciółmi. Dla fanów parówek idealne będą pakowane pojedynczo wieprzowe SINGIELKI. Do popicia dajmy naszym pociechom kartonik soku naturalnego lub małą wodę mineralną, unikajmy zaś podawania im przesłodzonych napojów gazowanych.

Choć pogodzenie pysznego z pożywnym może wydawać się trudne, wcale nie jest to nieosiągalne. Wystarczy odrobina fantazji, by nudne szkolne śniadanie przemieniło się w prawdziwą atrakcję. Patrzmy, co lubią nasze dzieci, i starajmy się rozsądnie kształtować ich nawyki żywieniowe.

Tarczyński SA jest jednym z czołowych producentów wyrobów wędliniarskich w Polsce, liderem w produkcji doskonałej jakości kabanosów, za które przyznano mu Medal Europejski. Znany również z produktów sygnowanych nazwą „Linia Dębowa” oraz „Wędliny z Kotła”, nie ustaje w poszukiwaniach nowych receptur i inspiracji, czego owocem jest m.in. linia wyrobów „Smaki Świata”, „Wędliny Zakonne” czy „Wędliny ze strusia”. Ważną pozycję w portfolio firmy zajmują produkty mięsne w słoikach – bogate smakowo smalce, smarowidła, przysmaki i mięsa stanowiące podstawę dań kuchni staropolskiej.

Tarczyński SA został wyróżniony m.in. certyfikatem konkursu ”Najlepsze w Polsce”, dyplomem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za produkty najwyższej jakości oraz od kilku lat tytułem „Firmy Fair Play”. Należy również do prestiżowego grona „Gazeli Biznesu 2009”.

Kontakt dla mediów:
Alicja Zakrzewska, PR Manager
e-mail: alicja@famapr.pl
kom. 605 73 46 38

Skomentuj