Czerwona herbataCzerwona herbata jest idealnym napojem dla ludzi o intensywnym trybie życia. Można z niej korzystać w dowolnej ilości i przez cały dzień. Gasi ona pragnienie w sposób porównywalny do herbaty mrożonej, smakuje doskonale po zmieszaniu z sokiem owocowym.

W przypadku osób będących na diecie, przeżywających trudne chwile związane z dietetycznymi wyrzeczeniami, czerwona herbata jest napojem kojącym i niedodającym zbędnych kalorii. Ze względu na niską zawartość taniny, czerwona herbata jest mniej gorzka niż zwykła herbata i można ją pić bez cukru.

Czerwona herbata jest wykorzystywana nie tylko do sporządzania napojów. Może być również stosowana do wypieków i gotowania. Czerwoną herbatę można dodać do każdego przepisu – wystarczy tylko zastąpić płyny wymagane w przepisie wywarem z czerwonej herbaty. Może być ona używana jako podstawowy składnik dla zup, sosów i marynat. Czerwona herbata jest również naturalnym środkiem do zmiękczania mięsa.

Czerwona herbata dla matek i niemowląt

Wiele zdesperowanych matek uznało, że czerwona herbata łagodzi kolkę i skurcze żołądka u niemowląt, gdy podawana jest razem z normalnymi posiłkami. Niektóre matki wierzą również, że ten rodzaj herbaty może łagodzić zmiany skórne spowodowane źle dopasowanymi pieluchami. Po nałożeniu okładu z czerwonej herbaty na podrażnione miejsce uzyskać można efekt ulgi i wygładzenia naskórka. Inni uważają, że jest ona pomocna w leczeniu niektórych podrażnień i wyprysków skórnych. Wiele matek twierdzi również, że ten zdrowy napój łagodzi występujące u noworodków i niemowląt objawy alergii, wysoką gorączkę i astmę.

Japońskie badania nad czerwoną herbatą

Być może najbardziej precyzyjne informacje na temat zdrowotnych korzyści płynących z picia tego czystego i naturalnego napoju pochodzi z Japonii, czyli od społeczeństwa znanego z wielowiekowej tradycji parzenia herbaty. W tym kraju, czerwona herbata jest promowana jako zdrowa alternatywa dla innych ciepłych i zimnych napojów.

Japoński naukowiec Matatoshi Nakano odkrył, że skutki działania wolnych rodników (produktu przemiany materii powstającego w komórkach) dotyczące procesu starzenia i pogarszania się odporności człowieka są ograniczane przez przeciwutleniacze znajdujące się w czerwonej herbacie. Jeżeli produkt parzony/gotowany jest przez okres dłuższy niż 10 minut, przeciwutleniająca moc tej herbaty staję się znacznie wyższa.

Japończycy odkryli również, że czerwona herbata ma korzystny wpływ na zmniejszanie wysokiego ciśnienia krwi, walkę z cukrzycą, choroby serca, alergię, choroby dermatologiczne i wątroby oraz kataraktę.

Korzyści zdrowotne

Ogromny potencjał zdrowotny czerwonej herbaty staje się coraz bardziej oczywisty dzięki przeprowadzanym przez Uniwersytet Medyczny AICHI badaniom. Japończycy nazywają ją „herbatą długiego życia”. Badania wykazują, że czerwona herbata zawiera naturalne przeciwutleniacze, minerały, witaminę C, kwas alfa-hydroksylowy, nie zawiera kofeiny, kwasu szczawiowego i charakteryzuje się bardzo niską zawartością taniny. Właściwości lecznicze i zdrowotne tej herbaty są również wiązane z niską zawartością taniny oraz bogatym ilościom rozmaitych minerałów.

Badania naukowe

Uważa się, że przeciwutleniacze mogą odgrywać rolę w zapobieganiu nowotworom i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Przykładem dobrze znanych przeciwutleniaczy są witaminy C i E. Czerwona herbata jest bogata we flawonoidy, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Głównym flawonoidem czerwonej herbaty jest aspalatyna, która występują wyłącznie w tej odmianie herbaty. Zioła zawierające flawonoidy były od wielu dziesięcioleci stosowane w leczeniu schorzeń kapilarnych. Jak wiadomo, flawonoidy obniżają przepuszczalność i kruchość żył oraz naczyń limfatycznych. W rezultacie, są one stosowane w leczeniu zmęczenia nóg, skurczów i różnych schorzeń skóry oraz w problemach z krążeniem. Flawonoidy mają często działanie przeciwzapalne i anty-alergiczne, co może wyjaśniać korzyści płynące z czerwonej herbaty stosowanej w produktach kosmetycznych i balsamach. Niektóre flawonoidy chronią wątrobę, zmniejszają poziom cholesterolu we krwi lub działają jako środek moczopędny, antybakteryjny i przeciwwirusowy. Inne są znane ze zbawiennego wpływu na poprawę pamięci i równoważenie stanów lękowych. Badania prowadzone przez japońskich naukowców wykazały korzystne działanie dotyczące łagodzenia zaparć, dysfunkcji wątroby, wysokiego poziomu cukru we krwi, chorób skóry, depresji i stanów lękowych.

Badania przeprowadzone w ostatnim czasie udowodniły, że czerwona herbata posiada przeciwutleniającą moc wynikającą z zawartych w niej substancji mimetycznych (tak zwanych substancji SOD) oraz może pozytywnie wpływać na choroby dermatologiczne, takie jak Choroba Behçeta, czy zespół Sweeta. Poprzednie testy mające na celu ustalić składniki czerwonej herbaty wykazały obecność flawonolu, kwercetyny i flawonu, luteoliny charakteryzującej się anty-spazmatycznymi właściwościami, oraz pięciu innych flawonoidów.

Entuzjaści sportu

Kobiety i mężczyźni uprawiający sport często piją czerwoną herbatę, ponieważ uzupełnia ona tak podstawowe minerały jak żelazo, potas, cynk i sód. Kwas alfa-hydroksylowy oraz cynk zawarty w czerwonej herbacie działają korzystnie na skórę.

Dzieci

Czerwona herbata jest korzystna dla bardzo aktywnych dzieci, działa zbawiennie na bezsenność, ponieważ nie zawiera kofeiny. Jest również bogatym źródłem witamin oraz minerałów. Może być wykorzystana jako naturalny suplement diety, gdyż zawiera wapń, magnez i fluorek, które mają zasadnicze znaczenie dla rozwoju mocnych zębów i kości. Minerały te przyczyniają się do powstawania silnych i zdrowych naczyń krwionośnych, wspomagają trawienie oraz zapobiegają próchnicy zębów. Czerwona herbata jest również znakomita dla dzieci chcących skutecznie ugasić pragnienie, może być spożywana przez cały dzień.

Niemowlęta

Dzieci uwielbiają naturalny słodki smak czerwonej herbaty. Czerwona herbata jest często podawana niemowlętom, które podatne są na kolkę i skurcze żołądka, ponieważ uważa się iż posiada ona znaczne właściwości anty-spazmatyczne. Jej anty-alergiczne właściwości pomagają przynieść ulgę podrażnionej skórze oraz likwidować wypryski. W okresie ciąży i karmienia piersią poważnym problemem jest anemia. Czerwona herbata zawiera niewielkie ilości taniny – składnika innych herbat, który ogranicza stopień wchłaniania żelaza przez organizm. Dlatego też, czerwona herbata zwiększa przyswajalność żelaza, a dodatkowo sama w sobie zawiera żelazo, potas i miedź – wszystkie te składniki są istotne dla prawidłowej przemiany materii.

Czerwona herbata pomaga opóźniać proces starzenia! Starzenie naszych organizmów powodowane jest toksycznymi związkami – wolnymi rodnikami, które są wytwarzane jako produkt uboczny normalnego funkcjonowania każdej komórki. Wolne rodniki atakują zdrowe komórki człowieka. Z biegiem naszego życia, uszkodzenia zdrowych komórek postępują, co przyczynia się do starzenia i osłabienia naszego układu odpornościowego.

Czerwona herbata pomaga usuwać wrzody żołądka, eliminować nudności, zaparcia i zgagę. Przed położeniem się spać warto wypić filiżankę czerwonej herbaty – zapewni to przyjemny i zdrowy sen! Czerwona herbata może pomagać osobom cierpiącym na bezsenność, bóle głowy oraz zaburzenia snu. Nie zawiera ona kofeiny i wpływa odprężająco na centralny układ nerwowy. Czerwona herbata przyczynia się do wzmacniania kości i zębów ze względu na zawartość wapnia, manganu i fluorku.

Czerwona herbata pomaga łagodzić kolkę, skurcze żołądka i problemy ze snem u niemowląt. Wystarczy po prostu wymieszać czerwoną herbatę z mlekiem matki lub specjalną mieszanką dla niemowląt. Jest ona w 100% naturalna, nie zawiera barwników ani środków konserwujących. To prawdziwa pomoc dla każdej matki.

Czerwone herbata zawiera kwas alfa-hydroksylowy oraz cynk, które wygładzają skórę i czynią ją zdrową. Ta cudowna herbata jest szczególnie przydatna w leczeniu podrażnień skórnych, takich jak swędzenie, wypryski, oparzenia słoneczne, trądzik i podrażnienia spowodowane noszeniem pieluch.

Czerwona herbata zawiera magnez, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Czerwona herbata zwiększa zdolność wchłaniania żelaza przez organizm. Czerwona herbata zawiera potas i minerały miedzi, konieczne dla prawidłowego funkcjonowania przemiany materii. Czerwona herbata jest często polecana w celu ukojenia napięć nerwowych i łagodnych depresji, ponieważ ma działanie odprężające. Czerwona herbata nie zawiera kwasu szczawiowego i dlatego też może być spożywana przez osoby cierpiące na kamienie nerkowe.

Czerwona herbata pomaga kontrolować apetyt, dlatego może być pomocna dla osób próbujących ograniczyć masę ciała. Czerwona herbata jest doskonałym składnikiem napojów gaszących pragnienie, doceniana jest także przez sportowców.

Powyższy artykuł został napisany na podstawie publikacji znajdującej się pod adresem:
http://www.tonkatinkers.com/redteabenefitstk5.html

Tłumaczenie zostało wykonane przez biuro tłumaczeń IBT.
Link: biuro tłumaczeń

Skomentuj

Komentarze (1)

  1. Młodzi Na Dorobku pisze:

    my pijemy różne mieszanki ziółek, które polecamy. Dają kopę zdrowia: http://mlodzinadorobku.pl/zdrowa-alternatywa-dla-herbaty/