Chrom występuje w postaci związków organicznych i trój- oraz sześciowartościowych związków nieorganicznych. Tylko związki sześciowartościowe, które nie występują w pokarmach są toksyczne. Chrom jest składnikiem wielu enzymów, bierze udział w metabolizmie białek i kwasów nukleinowych. Chrom organiczny wspólnie z niacyną, glicyną, cysteiną i kwasem glutaminowym tworzą tzw. kompleks tolerancji glukozy (GTF), który wspomaga działanie insuliny.

Niedobór chromu w organiźmie powoduje tzw. „hipoglikemią czynnościową” i zjawisko „cukrowej kolejki górskiej” – „roller coaster”. Kilka godzin po posiłku występuje hipoglikemia manifestująca się uczuciem głodu, szybką akcją serca, drżeniem rąk, wzmożoną potliwością i uczuciem zmęczenia.

Wymienione objawy ustępują po konsumpcji słodyczy, która zwiększa wydzielanie insuliny. Po przejściowym więc wzroście stężenia glukozy dochodzi do kolejnego spadku jej poziomu we krwi i w ten sposób powstaje „błędne koło”.

Powyższa sekwencja zjawisk powoduje „głód słodyczy”, prowadzący do otyłości i innych związanych z nią chorób.

U pacjentów, którym podano drożdże browarniane tolerancja glukozy uległa znamiennej poprawie z jednoczesnym obniżeniem poziomu insuliny w osoczu. Stwierdzono również znamienny spadek stężenia cholesterolu i lipidów w osoczu.

Inne badania sugerują specyficzne działanie drożdży browarnianych na określone frakcje lipoproteinowo-cholesterolowe. 18 g dziennie drożdży browarnianych podawanych przez 8 tygodni osobom zdrowym wydatnie obniżyło poziom cholesterolu LDL oraz wywołało wzrost zawartości HDL w krwi.

Podobne rezultaty obserwowano, kiedy 7 g/dziennie drożdży browarnianych podawano przez 6 tygodni. Poziom cholesterolu LDL (cholesterol „zły”) obniżył się prawie o 18%, podczas gdy cholesterol HDL (cholesterol „dobry”) wzrósł o 17,6%, powodując obniżenie stosunku LDL/HDL o 28%.

Wskazania do suplementacji chromem to:

hipoglikemia czynnościowa

nadwaga

cukrzyca

upośledzona tolerancja glukozy

zaburzenia lipidowe

choroby układu sercowo-naczyniowego

RDA (recommended dietary allowance – zalecana racja żywienia) dla chromu wynosi 50 a ESADDI 200 µg. ESADDI (estimated safe and adequate daily dietary intake – największa dawka dla której nie obserwowano skutków ubocznych).

Najbogatszym, naturalnym źródłem chromu są drożdże, szczególnie drożdże piwne.

Ostatnio ukazało się wiele preparatów zawierających chrom, polecanych jako środek pomagający w zapobieganiu i leczeniu nadwagi i otyłości.

Moszczyński Paulin

www.lider.szs.pl

Skomentuj używając Facebooka

Dodaj komentarz bez użycia Facebooka