Fot. sxc.huBłonnik pokarmowy to niestrawiona część produktów roślinnych. Enzymy trawienne człowieka nie są w stanie strawić błonnika. Po przejściu przez układ pokarmowy błonnik zostaje wydalony. Błonnik nie posiada wartości energetycznej ani odżywczej.

Pokarmy bogate w błonnik dają uczucie sytości ale nie dostarczają wielu kalorii, więc są wskazane, gdy pragnie się spadku masy ciała. Błonnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Zwiększa objętość stolca i ułatwia jego wydalanie.

Dzięki obecności błonnika zmniejsza się wchłanianie składników odżywczych z przewodu pokarmowego. W skutek mniejszego wchłaniania strawionych tłuszczów spada poziom cholesterolu we krwi. Lignina błonnika ma zdolność łączenia się z kwasami żółciowymi w kompleksowe związki nierozpuszczalne i na wchłanianie w przewodzie pokarmowym i wydalanie z kałem.

Konsekwencją jest obniżenie cholesterolu w surowicy krwi. Powoduje to również zapobieganie wytrącania się cholesterolu z żółci, w wyniku czego ie dopuszcza się do tworzenia kamieni żółciowych.

Takim właśnie właściwościom błonnika przypisuje się ogromną rolę w zapobieganiu wielu chorobom, które wynikają z dominacji węglowodanów rafinowanych w pożywieniu.

Niedostateczna ilość błonnika powoduje poważne schorzenia jelita grubego, zapalenie wyrostka robaczkowego, uchyłkowość jelita grubego. Wszystkie te schorzenia mają związek z nieregularnym wypróżnianiem się, zaparciami i przewlekłymi stanami zapalnymi śluzówki jelita.

Do chorób, które mają ścisły związek z niedoborem błonnika w pożywieniu zaliczyć można:

Wysoka zawartość błonnika w pożywieniu zapobiega otyłości, gdyż posiłek w postaci dużej ilości błonnika daje szybciej uczucie sytości.

  • Dorośli powinni dziennie spożywać nie mniej niż 25g błonnika.
  • Należy jeść dużo owoców oraz warzyw i jeżeli to możliwe jeść również skórki. Należy pamiętać o dokładnym myciu spożywanych produktów oraz zwrócić uwagę na stan skórki.
  • Nie należy zbyt długo gotować warzyw.
  • Zamiast pić sok lepiej zjeść owoc.
  • Wybierać pełnoziarniste produkty (np. chleb razowy) zamiast ich mniej wartościowych odpowiedników.
  • Produkty bogate w błonnik należy spożywać stopniowo, tak by przewód pokarmowy miał czas na ich spokojne przyswojenie.


Przykładowe produkty wysokobłonnikowe

Produkt Zawartość błonnika
(w 100g produktu)
Brzoskwinie suszone i drylowane 25g
Migdały 14g
Śliwki suszone 14g
Rodzynki 8g
Groch 7g
Graham 7g
Kukurydza 6g
Seler 5g
Jabłka, truskawki, banany 2g

Skomentuj