Home > Choroby

Biegunka

BiegunkaZ biegunką mamy do czynienia w sytuacji, kiedy ściana jelita wydziela więcej wody i elektrolitów niż ich wchłania. Następuje przy tym wzmożona perystaltyka jelitowa. Jest dolegliwością często występującą, której towarzyszą wymioty, bóle brzucha oraz gorączka. Biegunka może mieć lekką oraz silną postać.

Przyczyny biegunki: zapalenie błony śluzowej jelit, niewłaściwe odżywianie, nerwica żołądka, urazy termiczne, urazy mechaniczne, zatrucie.

Najczęstszą przyczyną biegunek są oczywiście różnego rodzaju zatrucia pokarmowe. Do zatrucia takiego dochodzi wskutek spożycia potraw skażonych np. bakteriami.

Jak rozpoznać, że biegunka ma związek z zatruciem pokarmowym?

Do najczęstszych objawów takiego zatrucia zliczamy:

  • biegunkę
  • wymioty
  • gorączka
  • ból brzucha

Jeżeli oddajemy wodniste stolce, połączone z krwią lub ropą, oraz towarzyszą temu gorączka i wymioty, należy niezwłocznie udać się do lekarza. Biegunka taka może być przyczyną rozwijającej się w naszym organizmie choroby zakaźnej.

Ostra postać biegunki spowodowana jest zazwyczaj przez:

  • pałeczki okrężnicy
  • gronkowce
  • bakterie z rodzaju Shigella
  • prątki gruźlicy

Leczenie biegunki

W leczeniu biegunek podaje się preparaty absorpcyjne, czyli wiążące w jelitach różne substancje. Jeżeli biegunce nie towarzyszą inne objawy, niż wodniste stolce, mamy do czynienia z lekką postacią biegunki, która zazwyczaj jest przejściowa. W sytuacji takiej pomocne okazuje się podanie choremu zwykłych tabletek węgla leczniczego. Pomocne mogą okazać się również owoce.

Do zalecanych owoców zaliczyć można:

  • czarne jagody
  • czarne porzeczki
  • owoc tarniny

Pamiętajmy, jeżeli biegunka utrzymuje się przez kilka dni, naszemu organizmowi potrzeba potasu i sodu, w przeciwnym razie może dojść do odwodnienia organizmu. Nasze apteki bogate są we wszelkiego rodzaju preparaty nawadniające. Możemy również samemu przygotować odpowiedni napój nawadniający.

Oto przepis:

  • 1 litr wody
  • ćwierć łyżeczki soli
  • ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru lub miodu

Warto również pic herbatkę z liści jagód i malin, które powlekają błonę śluzową jelit. Ponadto łagodzą stany zapalne układu pokarmowego, spowodowane przez biegunkę.

Osoby ze skłonnością do częstych biegunek powinny unikać przede wszystkim:

  • produktów z sorbitolem, zwłaszcza gumy do żucia
  • mleka i nabiału, zwłaszcza dla nietolerujących laktozy
  • witaminy C w zwiększonych dawkach
  • pokarmów zawierających duże ilości tłuszczu i cukru

Powikłania biegunki

Nie leczona biegunka może doprowadzić do zaburzeń krążenia, co jest przyczyną utraty znacznej ilości elektrolitów. Ma to związek z odwodnieniem organizmu.

Na zakończenie warto dodać, że w walce z przewlekłymi biegunkami, ważna jest profilaktyka.

Musimy pamiętać o podstawowych zasadach, jakimi są:

  • mycie rąk przed każdym posiłkiem
  • odpowiednie przechowywanie żywności
  • właściwe odżywianie
  • przestrzeganie diety, jeżeli jest konieczna
  • regularne wypróżnianie
  • stosowne przerwy między posiłkami

Warto również zapoznać się z zasadami savoir vivre przy stole, które dotyczą w pewnym stopniu kultury jedzenia.

Opracowała
Ania Głowacka

Skomentuj