Biała herbataBiała herbata to herbata z liści rośliny o nazwie Camellia sinensis. Liście zbiera się, gdy są jeszcze bardzo młode, a pąki pokrywają bardzo delikatne, białe włoski. Właśnie one przyczyniły się do nadania tej herbacie takiej, a nie innej nazwy.

Podczas gdy czarna herbata jest zbierana, suszona i poddawana fermentacji zanim jeszcze zostanie pocięta, biała herbata jest jedynie bardzo delikatnie suszona. Dzięki tej staranności, pączki białej herbaty nadal posiadają bardzo wysokie stężenie przeciwutleniaczy, porównywalne do tego w świeżych liściach herbaty.

Biała herbata jest uprawiana głównie w Chinach, przede wszystkim w górskiej i urodzajnej prowincji Fujian, gdzie biała herbata posiada długą tradycję. Krzewy, na których wyrosną liście białej herbaty, to te znajdujące się po najbardziej nasłonecznionej i wilgotnej stronie.

Zbiory

Biała herbata o najlepszej jakości zbierana jest na samym początku. Najlepsze gatunki białej herbaty, często nazywane „Silver Needle”, obejmują wyłącznie pączki liści herbaty. Pączki te są zbierane ręcznie w określone dni wiosny, najczęściej między 15 marca i 10 kwietnia. Do tego czasu, pąki osiągną idealną równowagę pomiędzy wiekiem młodym, a dojrzałością, która pozwala uzyskać najlepszy smak herbaty. Gatunek Silver Needle obejmuje wyłącznie nienaruszone i nieotwarte pączki. Inne gatunki białej herbaty mogą zawierać liście niebędące już pąkami, które są jednak w dalszym ciągu młode i posiadają charakterystyczny biały meszek.

Przetwarzanie

Liście i pąki są warzone przez kilka godzin, a następnie suszone powietrzem. W trakcie procesu produkcji ważna jest zarówno temperatura jak i wilgotność powietrza, a sztuka przygotowania białej herbaty polega na uzyskaniu odpowiedniej równowagi pomiędzy warzeniem na słońcu i warzeniem wewnątrz pomieszczeń. Podobnie jak w przypadku zielonej herbaty, liście białej herbaty nie są w ogóle poddawane fermentacji. Bardzo delikatne i szybkie przetwarzanie oznacza, że charakterystyka pączków i liści jest bardzo zbliżona do ich stanu naturalnego. Pozwala to przeciwutleniaczom zawartym w liściach przetrwać w stanie nienaruszonym, co sprawia iż biała herbata jest najlepszą alternatywą dla miłośników zdrowego i świadomego odżywiania. Biała herbata jest bardzo rzadko spotykana, może być również znacznie droższa niż inne herbaty.

Właściwie zaparzona biała herbata posiada blady, lekko złoty kolor, nieco inny niż białe wino. Zapach jest lekki i świeży, a w smaku biała herbata jest łagodna i subtelna, słodka w posmaku. „Trawiasty” posmak zielonej herbaty jest niemal nieobecny w przypadku herbaty białej, którą można z powodzeniem pić aż do całkowitego jej wystudzenia, bez zauważalnego pogorszenia smaku oraz jakości.

Korzyści zdrowotne wynikające z picia białej herbaty

Głównym powodem dla którego biała i zielona herbata stały się popularne są korzyści zdrowotne płynące ze spożywania tych dwóch produktów krzewu herbacianego Camellia sinensis.

Od samego początku, gdy odkryto herbatę i ją rozpowszechniono, była ceniona za korzyści jakie może przynieść osobom ją spożywającym. Herbata była wykorzystywana jako lekarstwo przeciwko wielu dolegliwościom.

Oczywiście starożytni Chińczycy nie wiedzieli, że przyczyną tego, iż niektóre rodzaje herbaty mają bardzo wiele zdrowotnych właściwości, są zawarte w nich duże ilości przeciwutleniaczy.

Czym są przeciwutleniacze?

Przeciwutleniacze są naturalnie występującymi substancjami chemicznymi, które pochłaniają i niszczą inne związki, znane jako wolne rodniki. Wolne rodniki rozbijają komórki organizmu i są jednym z głównych źródeł wielu poważnych chorób i dolegliwości, w tym chorób serca i nowotworów. Z aktywnością wolnych wodników wiązany jest również przyspieszony proces starzenia się. Substancje te nagromadzają się w organizmie, są nieuniknioną konsekwencją procesów metabolicznych zachodzących w komórkach.

Wolne rodniki

Wolne rodniki powstają, gdy komórki przetwarzają składniki pokarmowe w energię. Wytwarzane są również na skórze wystawionej na działanie promieni słonecznych. Głównymi źródłami wolnych rodników są również dym tytoniowy oraz zanieczyszczenia znajdujące się w powietrzu. Nie da się uniknąć wolnych rodników całkowicie, jednak ich negatywne działanie na organizm człowieka może być ograniczone.

Przeciwutleniacze pochłaniają, osłabiają i neutralizują wolne rodniki w sposób ciągły. Utrzymywanie stałych dostaw silnych przeciwutleniaczy jest bardzo dużym krokiem w kierunku utrzymania dobrej kondycji zdrowotnej oraz pomaga spowolnić lub zapobiegać procesom starzenia się.

W zachodniej części świata, codzienna dieta nie zaspokaja wymaganych potrzeb organizmu na przeciwutleniacze. Licznie występujące choroby serca oraz nowotwory są w dużej mierze spowodowane działaniem wolnych rodników, które w sposób niekontrolowany rozwijają się w ciele człowieka. Ludzkie ciało jest w stanie wyprodukować jedynie niewielką ilość własnych przeciwutleniaczy.

Pomocne rośliny

Rośliny nie mają tego problemu. Aby roślina mogła przeżyć, musi poradzić sobie z dużą ilością wolnych rodników powstających w skutek bezpośredniego działania promieni słonecznych, pochłanianych przez tą roślinę. Dlatego też rośliny produkują własne przeciwutleniacze – i to bardzo duże ich ilości. Gdyby nie to, żadna roślina nie przetrwała by dłużej niż kilku minut na słońcu, bardzo szybko wyschłaby i obumarła.

Wiele owoców i warzyw zawiera przeciwutleniacze, ale w różnych stężeniach. Roślina herbaty jest organizmem posiadającym wyjątkowo duże stężenie przeciwutleniaczy, przede wszystkim w liściach. To właśnie z tych liści produkowana jest herbata, którą pijemy. Biały herbata jest najmniej przetworzoną odmianą herbaty, a jej liście zbierane są gdy roślina jest jeszcze bardzo młoda. Stężenie przeciwutleniaczy w młodych pąkach i liściach jest praktycznie identyczne do stężenia występującego w świeżych liściach herbaty rosnących na krzewie.

W rzeczywistości, nie ma herbaty o większym stężeniu przeciwutleniaczy niż herbata biała.

Istnieje wiele rodzajów przeciwutleniaczy, a te zawarte w białej herbacie nazywane są katechinami. Około 25 do 30 procent suchej masy liścia herbaty wynika z zawartości katechin, zwanych również często polifenolami. Obecne są one w wielu roślinach i środkach spożywczych, takich jak warzywa, czerwone wino, czekolada i kawa. Najlepszym źródłem katechin w diecie człowieka jest herbata i kawa.

Ze względu na to, że tak wielu ludzi lubi pić kawę, która również zawiera niektóre katechiny, jest ona prawdopodobnie najlepszym źródłem przeciwutleniaczy w wielu społecznościach. Nie oznacza to, że jest ona najsilniejszym źródłem, ponieważ wiele rodzajów herbaty zawiera o wiele więcej przeciwutleniaczy w filiżance napoju niż kawa.

Korzyści zdrowotne

Katechiny zostały nazwane super-przeciwutleniaczami. Neutralizują one szkodliwe tłuszcze i oleje, co pozwala zmniejszyć poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Blokują również mechanizmy odpowiedzialne za rozwój nowotworów, hamują namnażanie się bakterii i wirusów, poprawiają trawienie i chronią przed wrzodami żołądka, udarami oraz cukrzycą. Korzyści dla zdrowia wynikające z katechin zostały gruntownie przestudiowane.

Hamowanie rozwoju chorób

Liczne badania koncentrowały się na sposobie w jakim katechiny wydają się ograniczać i zapobiegać rozwojowi komórek rakowych. Wiele z tych badań zostało przeprowadzonych na zielonej herbacie, a ze względu na to, że biała herbata zawiera o wiele więcej przeciwutleniaczy niż zielona, herbata biała wydaje się jeszcze bardziej skuteczna.

Niektóre badania sugerują, że herbata przyspiesza tempo metabolizmu, co oznacza że kalorie spalane są szybciej.

Zarówno zielona jak i biała herbata mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zaobserwowano również, że oba rodzaje herbaty mogą zapobiegać próchnicy zębów i chorobom dziąseł. Mogą one również posiadać właściwości przeciwzapalne.

Azjatycki paradoks

Ciekawym efektem spożywania herbaty jest obserwacja, iż ludność Azji Wschodniej pali dużo tytoniu i stosuje dietę bardzo bogatą w kalorie, a jednocześnie liczba chorób serca i wielu rodzajów nowotworów jest o wiele niższa niż w przypadku zachodnich państw.

Efekt został przypisany do dużej konsumpcji zielonej herbaty, która jest w tamtym regionie bardzo popularna. W istocie, choć poza Azją jest ona pita w bardzo niewielkich ilościach, zielona herbata jest drugim najbardziej popularnym napojem na świecie, rywalizację przegrywa tylko z wodą.

Zjawisko to jest tak oczywiste i wyraźne, że często określa się je mianem Azjatyckiego Paradoksu.

Opóźnianie starzenia się organizmu

Wolne rodniki są głównie wiązane ze starzeniem się organizmu. Teoria mówi o tym, że wolne rodniki atakują komórki, a szczególnie ich jądro zawierające kod DNA organizmu. W przypadku, gdy DNA jest uszkodzone, komórka popełnia samobójstwo lub może stać się podatna na rozwój nowotworu. Jeśli umrze jedna komórka, konsekwencje dla organizmu nie są bardzo poważne. Jeżeli w ciągu pewnego okresu ginie tysiące komórek z tej samej części ciała, na przykład ze skóry, rezultaty stają się o wiele bardziej widoczne, na przykład w postaci zmarszczek.

Gdy wiemy, że każda komórka w organizmie jest atakowana przez wolne rodniki tysiące razy dziennie, istotność zapewnienia organizmowi wystarczającej ilości zbawiennych przeciwutleniaczy staje się oczywista.

Wiele z badań dotyczących korzyści płynących z picia herbaty wykonano na podstawie herbaty zielonej, nie białej. Jednak ze względu na fakt, iż biała herbata zawiera więcej przeciwutleniaczy niż herbata zielona, a także jest bliższa naturalnej postaci herbaty, możemy bezpiecznie założyć, iż korzystne dla zdrowia efekty picia białej herbaty są silniejsze.

Powyższy artykuł został napisany na podstawie publikacji znajdujących się pod adresem:
http://www.whiteteacentral.com/articles.html

Tłumaczenie zostało wykonane przez biuro tłumaczeń IBT.
Link: biuro tłumaczeń

Skomentuj