Bądź Omegą!Kwasy omega 3 i 6 – brzmi tajemniczo? Dziś już w zasadzie nie powinno, bo oba te składniki odżywcze na dobre zadomowiły się w przemyśle spożywczym, a tym samym i w naszej kuchni. Dlaczego tak się stało i w jakich produktach możemy je znaleźć?

Alfa, beta … Omega?
Od dawna wiadomo, że mleko i jego przetwory są bogate w wiele składników odżywczych, a tym samym stanowią ważny element zdrowej diety. Znacznie jednak mniej osób wie, że wartości pro-zdrowotne produktów nabiałowych są obecnie jeszcze większe.

Poza witaminą A, B2, D, białkiem, potasem i wapniem znaleźć w nich bowiem można dobroczynne kwasy omega 3 i 6, należące do grupy NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kwasy omega 3 i 6 to składniki, których organizm człowieka nie może samodzielnie wytworzyć – dlatego też, chcąc zachować pełnię zdrowia, powinniśmy przyjmować je codziennie razem z pożywieniem. Doskonale wspierają one układ odpornościowy organizmu, pracę mózgu i układu nerwowego, oraz – co bardzo ważne w dobie chorób cywilizacyjnych – wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.

Wszystkiemu winni Eskimosi?

Najbogatszym w kwasy omega 3 i 6 produktem spożywczym są ryby i owoce morza. Jest to jeden z powodów wysokiej zdrowotności mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, w których diecie pokarmy te stanowią stały element. Problemów pod tym względem nie mają z pewnością również Eskimosi – dla nich mięso ryb i owoców morza są podstawą żywienia oraz źródłem wszystkich prawie składników odżywczych, w tym również kwasów omega 3 i 6. Dzięki temu zarówno mieszkańcy Włoch, Grecji czy Francji, jak i obywatele Grenlandii znacznie rzadziej zapadają na choroby serca, układu krwionośnego, cukrzycę, a także cieszą się dużo większą odpornością.

Wielbiciele morskich smakołyków z krajów w nie bogatych nie mają więc większych powodów do zmartwień. Co innego my – nie dość, że nasza dieta jest zazwyczaj dość uboga w dobroczynne kwasy tłuszczowe, a ryby i owoce morza goszczą na naszych stołach raczej rzadko. Poza tym – nie każdy przecież jest miłośnikiem ich specyficznego smaku. Tu pojawia się poważny problem: jeśli nie ryba, to co?

Z pomocą wszystkim, którym leży na sercu zarówno zdrowie własne, jak i członków rodziny, przyszedł przemysł mleczarski. Dzięki produktom nabiałowym zawierającym kwasy z rodziny omega 3 i 6 możemy dziś znacznie wzbogacić naszą codzienną dietę o wartościowe i konieczne dla utrzymania zdrowia smaki.

Mleczarska rewolucja

Technolodzy ze Spółdzielni Mleczarskiej „Ostrołęka” opracowali nowatorską technologię produkcji wyrobów nabiałowych – masła, śmietany i serów, polegającą na wzbogaceniu ich składu odpowiednio dobraną ilością NNKT.
- Metoda ta okazała się rewolucyjna, ponieważ – w przeciwieństwie do innych, obecnych na naszym rynku tego typu produktów – stosowane w niej kwasy pochodzą nie z ryb morskich, lecz z oleju lnianego – wyjaśnia Anna Głażewska, główny technolog SML “Ostrołęka”.

Dobroczynne składniki zawarte w oleju lnianym mają potwierdzone działanie pro-zdrowotne – m.in. wspomagają nasz układ immunologiczny, przeciwdziałają miażdżycy, zawałowi serca i chorobie nadciśnieniowej, wspomagają procesy trawienne, aktywizują przemianę materii.

3 do 6 – bo liczy się proporcja

Tajemnica dobroczynnego wpływu produktów zawierających kwasy omega 3 & 6 tkwi także w zastosowaniu odpowiedniej ich proporcji.

Współczesna dieta, bogata w produkty wysoko przetworzone, charakteryzuje się znacznie podwyższonym poziomem kwasów tłuszczowych omega 6, przy jednoczesnym niedoborze kwasów tłuszczowych omega 3. Taki ich stosunek istotnie wpływa na właściwości obu kwasów, które wówczas działają wręcz niekorzystnie, zaburzając podstawowe procesy fizjologiczne zachodzące w żywym organizmie.

Co jest tego powodem? Z powodu braku odpowiedniego enzymu (konwertazy), komórki naszego organizmu nie są w stanie przekształcić cząsteczki kwasu omega 6 w kwas omega 3. Dlatego też o sukcesie decydują proporcje – np. takie, jakie zastosowano w nowej pro-zdrowotnej linii produktów omega 3 i 6, oferowanej przez SML “Ostrołęka” w skład której wchodzą: masło, ser żółty, serki twarogowe, topione oraz śmietana.

Oby więc teraz dbanie o zdrowie poszło jak po maśle.. z kwasami Omega!

Masło z kwasami omega 3+6 to pierwszy tego typu pro-zdrowotny produkt z dodatkiem w odpowiedniej proporcji niezbędnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Śmietanka użyta do produkcji chrakteryzuje się najwyższą jakością, masło zawiera 82% tłuszczu mlecznego.

Gramatura: 100 g, 200 g
Cena sugerowana: 3,10, 4,90 PLN
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ostrołęka, ul. Ławska 1, 07-400 Ostrołęka
Więcej informacji: www.sml-ostroleka.pl

INFORMACJE DODATKOWE O SPÓŁDZIELNI MLECZARSKIEJ „OSTROŁĘKA”

Spółdzielnia Mleczarska „Ostrołęka” należy do największych wytwórców produktów nabiałowych w Polsce. Firma, działająca od lat 30. XX wieku, znajduje się też w pierwszej dziesiątce eksporterów wyrobów mlecznych w kraju. SML „Ostrołęka” w ciągu ostatnich lat zanotowała dynamiczny wzrost sprzedaży, idący w parze z innowacjami i rozwojem zakładów: wybudowanie nowego zakładu przy wsparciu środków finansowych SAPARD i SPO oraz z przejęciem Spółdzielni Mleczarskiej w Niedzicy.

SML „Ostrołęka” otrzymała wiele nagród konsumenckich i branżowych (m.in. Medal Mercurius Gedanesis, Innowacja Roku 2009, Złota Mleczna Rewia). Spółdzielnia spełnia wszystkie rygorystyczne wymogi i standardy Unii Europejskiej, co pozwala na dystrybucję produktów w całej Wspólnocie.

Jedną z najbardziej znanych marek Spółdzielni jest „Milandia”, grupująca innowacyjne produkty mleczarskie o najwyższej jakości: masła, śmietany, mleko, sery białe i żółte. Oferta firmy poszerza się o systematycznie o nowe wyroby, produkowane przy użyciu innowacyjnych technologii. Najbardziej innowacyjne produkty firmy to mleko świeże produkowane w technologii ESL (Extended Shelf Life) oraz seria produktów mleczarskich z dodatkiem naturalnych kwasów Omega 3 i 6 uzyskiwanych z przetworzenia oleju lnianego.

Skomentuj