Alergie skórneSkóra jest skomplikowanym narządem, której związek z innymi narządami jest często bagatelizowany. Skóra nasza może paść ofiarą alergii. Do najbardziej znanych, alergicznych chorób skóry zaliczamy: egzemę, pokrzywkę i obrzęk Quinckego, atopowe zapalenie skóry.

Egzema inaczej nazywana wypryskiem kontaktowym charakteryzuje się stanem zapalnym, którego źródłem są zjawiska immuno-alergiczne.

Takie alergie skórne przebiegają czterofazowo: rumień, który pojawia się na samym początku choroby, zgrubienia w postaci drobnych pęcherzyków wypełnionych tkankowym płynem, wysięk, strupy.

Alergie skórne o podłożu egzemy zazwyczaj mają podłoże alergii, jednakże występują alergie skórne, w postaci egzemy spowodowanej grzybami czy też łojotokiem.

Alergie skórne – egzemy o charakterze alergicznym to zazwyczaj:

  • egzema atopowa, która cechuje się nawracającymi objawami stanów zapalnych skóry związanych z atopią
  • egzema kontaktowa, która powstaje na skutek reakcji skóry na bodźce zewnętrzne lub wewnętrzne
  • egzema spowodowana uczuleniem na światło

Egzema atopowa może utrzymywać się przez wiele miesięcy. Często występuje u noworodków. Towarzyszą jej często inne patologie alergiczne takie jak: astma czy zespół skórno-oddechowy. Może się ona nasilić wskutek drażniącego ubrania, znacznych skoków temperatury czy też kosmetyków.

Egzema kontaktowa jest rozpoznawalna za pomocą testów naskórnych, podczas których nakładamy na skórę podejrzane substancje chemiczne na kilka godzin. Takie alergie skórne są immunologiczną reakcją zapalną, która wynika z opóźnionej nadwrażliwości na wniknięcie do skóry naturalnych substancji uczulających bądź też syntetyków.

Pokrzywka jest alergią skórną, która charakteryzuje się wstępowaniem wykwitów skórnych. W pokrzywce mamy do czynienia z obrzękiem, którego bezpośrednią przyczynę stanowi rozszerzenie naczyń krwionośnych. W organizmie człowieka wiele substancji powoduje powstawanie pokrzywki. Za powstawanie pokrzywek skórnych odpowiedzialna jest często histamina, która zawarta jest w komórce tucznej.

Przyczyną dosyć ostrej odmiany pokrzywki może być uczulenie na żywność. Nietolerancją czekolady, orzechów czy też silnie przyprawionych produktów może spowodować ostrą postać pokrzywki. Inną, bardziej specyficzną odmianą pokrzywki może być uczulenie na światło słoneczne. Wykwity skórne pojawiają się tuż po ekspozycji na słońce.

Leczenie pokrzywki polega na podawaniu przeciwhistaminowych preparatów, które łagodzą świąd. Często podaje się leki steroidowe. W leczeniu skuteczne okazuje się wyeliminowanie pokarmów, związków chemicznych, leków, pasożytów, które powodują alergię. Krótko mówiąc leczenie objawowe w połączeniu z przyczynowym daje pożądane rezultaty.

W leczeniu pokrzywki pomocne mogą okazać się zioła. Z dobrym rezultatem, zwłaszcza w pokrzywce przewlekłej, są zioła o działaniu przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, uspokajającym oraz przeciwświądowym.

Oto pomocna mieszanka stosowana w pokrzywce:

  • koszyczek rumianku
  • korzeń łopianu
  • liść orzecha
  • liść brzozy
  • korzeń kozłka
  • szyszka chmielu
  • kora kruszyny

Wszystkie zioła, w dawce po 20 gram, mieszamy razem, po czym stosujemy w postaci naparu, do którego wykorzystujemy 1 łyżkę stołową ziół, które zalewamy 2 szklankami wrzątku.

Obrzęk naczynioruchowy inaczej nazywany obrzękiem Quickiego jest alergią skórną, która zaliczana jest do odmiany pokrzywki. Takie alergie skórne cechuje przede wszystkim obrzęk, który może pojawić się prawie w każdym miejscu na ciele. Najczęściej jednak dotyczy:

  • warg
  • powiek
  • narządów płciowych

Może również umiejscowić się na krtani oraz języku.

Obrzęk naczynioruchowy ma również podłoże genetyczne. Występuje w rodzinach, w których cierpi się na brak inhibitora enzymu C1 esterazy w układzie dopełniacza. Stanowi on ważny element w systemie obronnym naszego organizmu. Objawami są wtedy obrzęk skóry twarzy, rak, okolic narządów płciowych, błony śluzowej jamy ustnej , przewodu pokarmowego i krtani. Ten ostatni obrzęk – krtani może zagrażać życiu.

Atopowe zapalenie skóry jest chorobą, która uwarunkowana jest genetycznie. Te alergie skórne rozwijają się na podłożu skazy atopowej, czyli zaburzenia związanego z nieprawidłową, nadmierną odpowiedzią na alergeny. Atopowe zapalenie skóry dotyka głównie dzieci w okresie wczesnego dzieciństwa. Miewa je wiele niemowląt.

Do najczęściej występujących objawów tych alergii skórnych zaliczyć możemy:

  • wyprysk
  • bladość skóry po uprzednim jej potarciu
  • świąd spowodowany spoceniem
  • sucha skóra
  • zaostrzenie objawów pod wpływem negatywnych czynników emocjonalnych
  • nawrotowe zapalenie spojówek
  • zacienienie wokół oczu
  • reakcje skórne typu pokrzywkowego

Niemowlęta alergizują się najczęściej drogą pokarmową. Do najczęściej uczulających pokarmów należą: białka mleka krowiego, jajko, ryba, mięsa- cielęcina, wołowina, cytrusy, poziomki i truskawki, czekolada, kakao, orzechy.

Tego typu alergie skórne leczy się poprzez eliminację czynników drażniących i powodujących powstawanie atopii oraz wprowadzenie odpowiedniej diety. Ponadto stosuje się zazwyczaj leczenie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oraz podaje preparaty łagodzące świąd.

Alergie skórne a kuchnia

Jogurt z żywymi kulturami bakterii oraz zsiadłe mleko są produktami, które dobrze wpływają na alergie skórne. Żywe kultury bakterii pomagają utrzymać odpowiednią florę bakteryjną w jelitach, gdzie znajduje się wiele komórek odpornościowych.

Na pierwszym miejscu w jadłospisie cierpiącego na alergie skórne powinny się znaleźć tłuste ryby takie jak łosoś, makrele i sardynki. Ryby te są bogate w tłuszcze omega-3, które z kolei minimalizują stany zapalne.

Cebula z kolei pomaga w zapobieganiu wydzielania się histaminy z komórek odpornościowych. Histamina jest odpowiedzialna na rozwój stanów zapalnych.

Ponadto cierpiący na alergie skórne powinni spożywać:

  • zielone warzywa
  • bataty
  • migdały
  • zarodki pszenicy
  • produkty z bogactwem witaminy E

Cierpiący na alergie skórne powinni polubić warzywa liściaste, pełne ziarna, orzechy, awokado, a przede wszystkim szpinak.

Do suplementów diety, które są wskazane dla chorych na alergie skórne zaliczyć możemy przede wszystkim olej lniany, który dostarcza mnóstwa substancji, które zostają zamienione w kwasy omega-3. Ponadto kwercetynę i bromelinę powinniśmy spożywać, gdyż pomagają nam powstrzymać wydzielanie histaminy.

Czego powinni unikać cierpiący na alergie skórne?

Chorzy na alergie skórne powinni zrezygnować z miodu, który może powodować uczulenie. Ma to związek z tym, że pszczoły odwiedzają wiele kwiatów, w poszukiwaniu pyłków. Osoby uczulone na pyłki mogą spotkać się z reakcją alergiczną po spożyciu miodu.

To co najważniejsze w leczeniu alergii

Choroby alergiczne, w tym również alergie skórne stanowią najliczniejszą grupę schorzeń skóry. Niepokojące jest to, że liczba cierpiących na alergie skórne stale wzrasta. Nie ulega wątpliwości, że gwałtowne, narastające skażenie środowiska, chemizacja życia, nadużywanie lekarstw, oraz wszelkiego rodzaju patologie społeczne przyczyniają się do wzrostu zachorowalności na alergie.

Do wystąpienia alergii usposabiają niektóre przewlekłe schorzenia takich narządów jak: nerki, trzustka, przewód pokarmowy. W wyniku przeziębienia oraz grypy również może dojść do różnego rodzaju zmian alergicznych. W leczeniu i zapobieganiu alergii istotą jest wykrycie alergenu. Objawy alergii to znak, że nasz układ odpornościowy zbyt gwałtownie reaguje na niektóre czynniki. Alergia przyczynia się do tego, że układ ten nie odróżnia szkodliwych czynników od tych nieszkodliwych.

Artykuł ten został napisany wyłącznie w celach informacyjnych. Wszelkie niepokojące objawy alergii muszą być konsultowane z lekarzem.

Opracowała
Anna Głowacka

Skomentuj